Animal Kingdom MCQ PDF for NEET, AIIMS, JIPMER

Animal Kingdom MCQ PDF for NEET, AIIMS, JIPMER

Animal Kingdom MCQ PDF for NEET, AIIMS, JIPMER with Explanations. This Multiple Choice Questions and Answers of Animal Kingdom are most important part of the NEET, AIIMS, JIPMER and other Medical Entrance Exams. We the live learns team composed this Animal Kingdom MCQ PDF for NEET, AIIMS, JIPMER from Various Text book including NCERT.

1. Fire bellied toad is……

(A) Bombina

(B) Necturus

(C) Salamandra

(D) Amphiuma

Answer:Bombina

2. Sponges are Poriferans because their bodies have

(A) canal systems

(B) Spicules in skeletons

(C) several pores

(D) none of these

Answer:several pores

3. Earthworm possesses hearts……

(A) 1 pair

(B) 2 pairs

(C) 3 pairs

(D) 4 pairs

Answer: 4 pairs

4. In which of the following, notochord is present in embryonic stage?

(A) some chordates

(B) non chordates

(C) vertebrates

(D) all chordates

Answer: all chordates

5. What is true for mammalia

(A) bats have feather

(B) elephant is ovoviviparous

(C) diaphragm is absent in them

(D) Platypus is oviparous

Answer: Platypus is oviparous

6. Tube feet are the characteristics structures of…..

(A) jellyfish

(B) cuttlefish

(C) starfish

(D) crayfish

Answer:starfish

7. Trachae of Cockroarch and mammal are similar in having…..

(A) origin from head

(B) paired nature

(C) ciliated inner lining

(D) noncollapsible walls

Answer: noncollapsible walls

8. Sound box of birds is called…..

(A) laryynx

(B) syrinx

(C) synsacrum

(D) pygostyle

Answer:syrinx

9. The layer absent in the embryos of diploblastic animals is

(A) Ectoderm

(B) Mesoderm

(C) Endoderm

(D) Mesoglea

Answer:Mesoderm

10. Among the following, most complex level of organization is present in….

(A) Annelida

(B) Platyhelminthes

(C) Coelentrata

(D) Porifera

Answer: Annelida

11. In the course of evolution, true coelom appeared for the first time in…..

(A) Chordata

(B) Annelida

(C) Aschelminthes

(D) Echinodermata

Answer: Annelida

12. On which body side, the notochord is formed during the embryonic development___?

(A) Lateral

(B) Ventral

(C) Dorsal

(D) Bilateral

Answer: Dorsal

13. The larva of mosquitoes are

(A) Maggot

(B) Wriggler

(C) Tornaria

(D) Grub

Answer: Wriggler

14. Which of the following animals have tube within tube body plan evolved along deuterostomic evolutionary line___?

(A) Annelids

(B) Arthropods

(C) Echinoderms

(D) Molluscs

Answer: Echinoderms

15. Which of the following is not the function of water transport system in sponges?

(A) Circulation of food

(B) Respiratory exchange

(C) Removal of wastes

(D) Nervous Control

Answer: Nervous Control

16. The fertilization is ______ and development is _______ in sponges.

(A) External, Indirect

(B) External, direct

(C) Internal, Indirect

(D) Internal, direct

Answer:External, Indirect

17. Which among the following is given as a gift in Japan?

(A) Spongilla

(B) Euplectella

(C) Cliona

(D) Chalina

Answer: Euplectella

18. Spongilla is___

(A) Bath Sponge

(B) Boring Sponge

(C) Deadman’s Fingers

(D) Freshwater sponge

Answer: Freshwater sponge

19. Pearl is produced by___

(A) Pinctada

(B) Pila

(C) Aplysia

(D) Octopus

Answer: Pinctada

20. Which of the following cnidarian exhibits Metagenesis______?

(A) Hydra

(B) Adamsia

(C) Obelia

(D) Meandrina

Answer:Adamsia

Leave a Comment