TOP 100+ Chemical Equation And Reaction Class 10 MCQ and Answers for Board Exam

TOP 100+ Chemical Equation And Reaction Class 10 MCQ and Answers for Board Exam

Chemical Equation And Reaction Class 10 MCQ and Answers are the most important for the upcoming class 10 board and high school exams. If you are looking for important questions and answers of Chemical Equation And Reaction Class 10 Chemistry that can help you in the exam then you are in the right place. These questions will help you to prepare well for upcoming exams of Chemical Equation And Reaction.

Chemical Equation And Reaction Class 10 MCQ and Answers

1. Which of the following is (are) an endothermic process(es)?

(i) Dilution of sulphuric acid

(ii) Sublimation of dry ice

(iii) Condensation of water vapours

(iv) Evaporation of water

a) Both (i) & (iii)

b) Only (ii)

c) Only (iii)

d) Both (ii) & (iv)

Answer: d


2. In the double displacement reaction between aqueous potassium iodide and aqueous lead nitrate, a yellow precipitate of lead iodide is formed. While performing the activity if lead nitrate is not available, which of the given can be used in place of lead nitrate?

a) Lead sulphate (insoluble)

b) Lead acetate

c) Ammonium nitrate

d) Potassium sulphate

Answer: b


3.  Which of the given gases can be used for storage of fresh sample of an oil for a long time?

a) Carbon dioxide or oxygen

b) Nitrogen or oxygen

c) Carbon dioxide or helium

d) Helium or nitrogen

Answer: b


4. Fatty foods become rancid due to the process of ________

a) Oxidation

b) Corrosion

c) Reduction

d) Hydrogenation

Answer: a


5. Which information is not conveyed by a balanced chemical equation?

a) Physical states of reactants and products

b) Symbols and formulae of all the substances involved in a particular reaction

c) Number of atoms/molecules of the reactants and products formed

d) Whether a particular reaction is actually feasible or not

Answer: d


6. The Le- Chatlier principle states that ____

a) No reaction is reversible

b) All reactions are reversible at high temperatures

c) A system experiencing disturbance shifts direction of equilibrium to nullify the change

d) A system experiencing disturbance does not shift direction of equilibrium to nullify the change

Answer: c


7. A microfluid is the one in which ____

a) Fluid motion is restricted

b) Fluid molecules are free to move

c) Molecules do not take part in reaction

d) Fluid is compressed in due course of reaction

Answer: b


8. For early mixing, which of the following reactors/ combination of reactors is used?

a) CSTR followed by PFR

b) PFR

c) Two CSTRs in series

d) Two CSTRs in parallel

Answer: a


9. Which of the following is not a fluid – fluid reaction?

a) Reaction of chlorine with benzene to produce chlorobenzene

b) Soap formation by action of aqueous alkali on fatty acids

c) Action of ammonia on aqueous nitric acid

d) Combustion of coal

Answer: d


10. The Enhancement factor in liquid film is the ratio of ____

a) Rate of take up of gas by straight mass transfer to the ate of take up of gas by reaction

b) Rate of take up of gas by reaction to the rate of take up of gas by straight mass transfer

c) Rate of reaction at the interface to the rate of take up of gas by straight mass transfer

d) Rate of take up of gas by straight mass transfer to rate of reaction at the interface

Answer: b


Check these

Chemical Equation And Reaction Class 10 MCQ and Answers
Chemical Equation And Reaction Class 10 MCQ and Answers

Chemical Equation And Reaction Class 10 MCQ and Answers

11. The relationship between enhancement factor and Hatta modulus for pseudo first order reaction is ____

a) E = MH

b) E < 5MH

c) 5E > MH

d) E > 5MH

Answer: d


12. The gas film resistance obtained in percentage if the gas film resistance is 10 hr.m3.Pa/ mol and the total resistance is 20.01 hr.m3.Pa/ mol is ____

a) 49.9%

b) 39.9%

c) 29.9%

d) 19.9%

Answer: a


13. If E = 104 and MH = 10, the nature of reaction is ____

a) First order

b) Second order

c) Pseudo first order

d) Negative order

Answer: c


14. The area under the curve of exit age distribution integrated between time, t = 0 and t = ∞ is ____

a) 0

b) 2

c) Unity

d) Infinite

Answer: c


15. Which of the following is not a characteristic of tracer?

a) Inertness

b) Non – reactive

c) Easily detectable

d) Adsorbance onto the reactor surface

Answer: d


16. If the residence time obtained for a reactor by the RTD experiments is less than that expected, it indicates the presence of ____

a) CSTR

b) PFR

c) Bubbling bed reactor

d) Dead volume

Answer: d


17. If the entire volume of a PFR is 10 m3 and dead volume is 2 m3, then the active volume of the reactor is ____

a) 20

b) 5

c) 8

d) 12

Answer: c


18. The variance of a PFR is ____

a) 1

b) 0

c) ∞

d) -1

Answer: b


19. The variance of a CSTR is ____

a) 1

b) 0

c) ∞

d) -1

Answer: c


20. According to tanks in series model, the spread of the tracer curve is proportional to ____

a) Square of distance from the tracer origin

b) Square root of distance from the tracer origin

c) Cube of distance from the tracer origin

d) Inverse square of distance from the tracer origin

Answer: b

Balancing Chemical Equations Questions And Answers

Balancing Chemical Equations Questions And Answers
Balancing Chemical Equations Questions And Answers

1. When a magnesium ribbon is burnt in the air, the ash formed is

a) Black

b) White

c) Yellow

d) Pink

Answer: b


2. Colour of magnesium oxide is

a) White

b) Blue

c) Grey

d) Pink

Answer: a


3. Reaction of ‘magnesium’ with air is

a) Exothermic reaction

b) Endothermic reaction

c) Reversible reaction

d) Substitution reaction

Answer: a


4. What chemicals are used in fireworks?

a) Copper chloride

b) Calcium chloride

c) Barium chloride

d) All of above

Answer: d


5. What is the chemical reaction rate?

a) Chemical reaction rate is a chemical property

b) Chemical reaction rate is a physical property

c) Chemical reaction rate is an intensive property

d) Chemical reaction rate is an extensive property

Answer: c


6. The unit for rate of reaction for a fluid-solid catalytic reaction is _______

a) mol/m3.s

b) mol/s. g catalyst

c) mol/s. mmHg

d) mol/dm3.s

Answer: b


7. Chemical reaction rate is ___________

a) an extensive property

b) an intensive property

c) a chemical property

d) a physical property

Answer: b


8. –rA is a universal notation for reaction rate. What does the negative sign indicate?

a) Rate of formation of A

b) Rate of disappearance of A

c) Rate of dissociation of A

d) Rate of association of A

Answer: b


9. General mole balance equation of species ‘i’ at any instant is as follows: ________

a) Rate of moles of ‘i’ in = Rate of moles of ‘i’ out

b) Rate of moles of ‘i’ in + Rate of moles of ‘i’ out = Rate of moles of ‘i’ accumulated

c) Rate of moles of ‘i’ in + Rate of moles of ‘i’ accumulated = Rate of moles ‘i’ out

d) Rate of moles of ‘i’ in – Rate of moles of ‘i’ consumed by reaction – Rate of moles of ‘i’ out = Rate of moles of ‘i’ accumulated

Answer: d


10. In ________ there are no spatial variations in concentration and temperature.

a) PFR

b) Tubular reactor

c) CSTR

d) Packed bed reactor

Answer: c


Balancing Equations Questions And Answers

Balancing Equations Questions And Answers
Balancing Equations Questions And Answers

11. The kinetic rate law is ______

a) a differential eqn

b) a linear eqn

c) an algebraic eqn

d) a quadratic eqn

Answer: c


12. Rate of gaseous phase reaction depends on __________

a) Temperature of reactants only

b) Pressure of reactants only

c) Concentration of reactants only

d) Temperature, Pressure and Concentration of reactants

Answer: d


13. The factors affecting the rate of homogeneous reaction are ____

a) Temperature only

b) Pressure only

c) Reactant Concentration only

d) Temperature, pressure and reactant concentration

Answer: d


14. The rate of a reaction cannot be expressed in terms of ____

a) Volume of reacting fluid

b) Volume of solid

c) Amount of product

d) Interfacial surface

Answer: c


15. Order of a reaction is ____

a) Number of molecules of reactants taking part in the reaction

b) Power of any one of the reactant concentrations

c) Concentration of intermediate species formed

d) Sum of the powers of the concentrations of all the reactants

Answer: d


16. The rate expression for a homogeneous reaction comprises ____

a) A concentration-dependent term only

b) A temperature-dependent term only

c) A concentration-dependent term and a temperature-dependent term

d) A catalyst weight dependent term

Answer: c


17. The number of molecules involved in an elementary reaction is termed as ____

a) Molecularity

b) Order of reaction

c) Unimolecular reaction

d) Rate of reaction

Answer: a


18. Which of the following is true about elementary reactions?

a) They occur in multiple steps

b) They are complex in nature

c) Order of elementary reaction is an integer

d) All first-order reactions are elementary

Answer: c


19. The study of rates at which chemical reactions occur and the effect of various parameters on the rate are termed as ____

a) Chemical Technology

b) Chemical Sciences

c) Chemical Kinetics

d) Fluid Mechanics

Answer: c


20. The rate of reaction is rapid for which of the following reactions?

a) Cellular reactions

b) Reactions in coal furnaces

c) Reactions in rocket engines

d) Gas reactions in porous catalysts

Answer: c

1 thought on “TOP 100+ Chemical Equation And Reaction Class 10 MCQ and Answers for Board Exam”

Leave a Comment

%d bloggers like this: