Class 10 Science Chapter 1 MCQ with Answers

Class 10 Science Chapter 1 MCQ with Answers

These Class 10 Science Chapter 1 Science MCQ with Answers are the most important for the upcoming class 10 board and high school exams. If you are preparing for the class 10 board exam then my dear student you should prepare these mcm several times. But if you’ll be preparing from the beginning then you can’t waste your time searching the internet for MCQ’s So I’ll make it easy for you.

Here is the complete list of Class 10 Science Chapter 1 MCQ with Answers and that too of top quality. the live learns presenting you the best Science Questions and answers full free of cost.

Class 10 Science Chapter 1 MCQ with Answers

1. If magnesium is gently heated, it forms

a) Magnesium oxide

b) Magnesium sulfide

c) Magnesium nitrite

d) Magnesium carbonate

Answer: a


2. When carbon dioxide is passed through lime water,

a) Calcium hydroxide is formed

b) White precipitate of CaO is formed

c) Lime water turns milky

d) Colour of lime water disappears.

Answer: c


3. When crystals of lead nitrate are heated strongly in a dry test tube

a) Crystals immediately melt

b) A brown residue is left

c) White fumes appear in the tube

d) A yellow residue is left

Answer: b


4. Colour of Solid magnesium is

a) Dark grey

b) Silver grey

c) Black

d) Whitish silver

Answer: b


5. Consider equations: Ca⁺²(aq) + 2OH‾(aq)→Ca(OH)₂ (s). Precipitate of calcium hydroxide will be of

a) Green colour

b) Blue colour

c) Brown colour

d) White colour

Answer: d


6. Which of the following represents heterogeneous catalytic reaction?

a) Burning of coal

b) Roasting of ores

c) Ammonia synthesis

d) Reduction of iron ore

Answer: c


7. Which of the following statements is true about a catalyst?

a) A catalyst remains unchanged in mass at the end of the reaction

b) The chemical composition of catalyst changes at the end of the reaction

c) Catalyst initiates the reaction

d) Catalyst changes the position of reaction equilibrium

Answer: a


8. The free atoms or larger fragments of stable molecules that contain one or more unpaired electrons are called ____

a) Molecules

b) Complexes

c) Atoms

d) Free radicals

Answer: d


9. The formation of HBr proceeds by ____

a) Free radical, non chain reaction mechanism

b) Free radical, chain reaction mechanism

c) Molecular intermediates, non chain reaction mechanism

d) Transition complexes, non chain reaction mechanism

Answer: b


10. A bimolecular reaction is the one in which ____

a) One reactant molecule is transformed to product

b) Two product molecules are formed

c) Two reactant molecules produce product(s)

d) No reaction occurs

Answer: c

Check these

Chemical Reaction and Equation Class 10 MCQ

chemical Reaction and Equation Class 10 MCQ
chemical Reaction and Equation Class 10 MCQ

11. An example of termolecular reaction is ____

a) Decomposition of cyclobutane

b) Decomposition of Hydrogen Iodide

c) Decomposition of ammonia

d) Oxidation of Nitric oxide

Answer: d


12. The reaction of the type A → R → S is an example of ____

a) Parallel reaction

b) Series reaction

c) Single reaction

d) Intermediate reaction

Answer: b


13. The form of reaction, reactant → intermediate, intermediate → product represents the mechanism of ____

a) Non chain reaction

b) Chain reaction

c) Free radical reaction

d) Parallel reaction

Answer: a


14. The reaction in which the rate of reaction is a function on rate constant alone is ____

a) First order reaction

b) Second order reaction

c) Third order reaction

d) Zero order reaction

Answer: d


15. Which of the following is an isomerisation reaction?

a) Formation of ammonia from hydrogen and nitrogen

b) Decomposition of hydrogen peroxide to hydrogen and oxygen

c) Conversion of glucose to fructose

d) Combustion reactions

Answer: c


16. The value of rate constant for a zero order reaction is obtained by the plot between ____

a) Concentration vs time

b) Concentration vs rate

c) Rate vs time

d) Concentration vs rate

Answer: a


17. Which of the following theories does not propose the temperature dependence of rate constant?

a) Arrhenius theory

b) Collision theory

c) Transition state theory

d) Bohr’s theory

Answer: d


18. The rate constant is a ____

a) Linear function of frequency factor

b) Exponential function of frequency factor

c) Logarithmic function of frequency factor

d) Sinusoidal function of frequency factor

Answer: a


19. The unit of activation energy is ____

a) mol

b) mol.K

c) K

d) J/ mol

Answer: d


20. The rate determining step of a series of reactions is the one ____

a) That is fastest

b) That is slowest

c) That does not contribute to the reaction

d) That does not occur

Answer: b

Leave a Comment

%d bloggers like this: