Computer Quizzes For IBPS PO, Clerk, RRB, SBI PO, SSC

Computer Knowledge/Awareness Questions and Answers for various Competitive Exams like UPSC, PCS, SSC, IBPS, SBI, RBI, RRB, PNB, NABARD Bank PO, SO, Clerk, CGL, CAT, GATE, MAT, TOEFL, Section Officer Examination (Auditor), LIC, LIC AAO, GIC, GIC AAO, Railway, NET, SLET, NDA, CDS, Law and Hotel Management exams questions and answer pdf fully free of cost we provide you! 

  1. Which kind of storage device can be carried around?

(A) Hard disk drive

(B) System cabinet

(C) Hard disk

(D) Floppy disk

ANS. D

2. A digital computer is superior to an analog computer in terms of

(A) Cost, speed and accuracy

(B) Cost, accuracy and versatility

(C) Cost, speed, and space requirements

(D) All of these

ANS. A

3. Who is regarded as father of computers

(A) Charles Babbage

(B) Pascal

(C) John Napier

(D) Abacus

ANS. A

4. Which of the following is not an example of application software?

(A) Computer graphics

(B) DOS

(C) Spreadsheet

(D) Word Processing

ANS. B

5. Inputs to your computer is accomplished using the

(A) Printer

(B) Plotter

(C) Keyboard

(D) Screen

ANS. C

6. A kilobyte, also referred to as K, is equal to

(A) 1000 bytes

(B) 1024 bytes

(C) 2048 bytes

(D) 512 bytes

ANS. B

7. A BIT represents a

(A) Hexadecimal digit

(B) Octal digit

(C) Decimal digit

(D) Binary digit

ANS. D

8. A computer derives its basic strength from

(A) Memory

(B) Accuracy

(C) Speed

(D) All of these

ANS. D

9. Which is widely used in academic testing?

(A) OMR

(B) OCR

(C) MICR

(D) POS

ANS. A

10. Which of the following is the product of data processing?

(A) Software program

(B) Hard copy output

(C) Information

(D) Data

ANS. C

11. Scanner is an example of

(A) Music device

(B) Output device

(C) Input device

(D) None of these

ANS. C

12. Image transfer is done on following printer

(A) Laser

(B) Inkjet

(C) Drum

(D) Dot matrix

ANS. A

13. _______ is used to instruct the computer, what to do and how to do it.

(A) Web Browser

(B) Win zip

(C) Hardware

(D) Software

ANS. D

14. What is not true for computer?

(A) It also includes the means for storing data for further use

(B) Program is a sequence of instructions on how the data is to be processed

(C) An electronic device that accepts data and process it for some information based on a program

(D) All are true

ANS. D

15. Digital cameras is an example of

(A) Music device

(B) Input device

(C) Output device

(D) None of these

ANS. B

16. It provides visual display of data

(A) Printing

(B) Data coding

(C) Speech Recognition

(D) Monitor or Video Display Unit (VDU)

ANS.D

17. It is non impact printer

(A) Laser

(B) Inkjet

(C) Drum

(D) Dot matrix

ANS. A

18. _______ is usually recorded and played, displayed, or accessed by information content processing devices, such as computerized and electronic devices, but can also be part of a live performance.

(A) C++

(B) Virus

(C) BIOS software

(D) Multimedia

ANS. D

19. Main Memory is the working memory of the CPU, with _______ access.

(A) Slower

(B) Fastest

(C) Greatest

(D) None of these

ANS. B

20. The device that allow us to transfer pictures and photographs to our computer

(A) Mouse

(B) Scanner

(C) Printer

(D) None of these

ANS. B

21. Chain Printers is an example of

(A) Input

(B) Output

(C) Musice

(D) None of these

ANS. B

22. External memory is for the long term storage of information. Access to the external memory is much _______ than main memory.

(A) Fastest

(B) Slower

(C) Greatest

(D) None of these

ANS. B

23. The impact printers are

(A) Dot matrix

(B) Drum

(C) Inkjet

(D) All of these

ANS. D

24. Magnetic Ink Character Recognition is an example of

(A) Input device

(B) Output device

(C) Music device

(D) None of these

ANS. A

25. ____________ is called the father of today’s computer.

(A) John Napier

(B) Blaise Pascal

(C) William Oughtred

(D) Charles Babbage

ANS. D

26. The Napier’s Bone was invented by

(A) J.L. Baird

(B) Thomson

(C) Pascal

(D) John Napier

ANS.D

27. Which purpose computers are used for any type of application?

(A) Specific

(B) Special

(C) General

(D) All

ANS. C

28. The KIPS is used to measure the speed of ___

(A) Tape drive

(B) Printer

(C) Disk Drive

(D) Processor

ANS. D

29. The _____________________ was invented by William Ough_tred.

(A) Wheel calculator

(B) Napier’s Bone

(C) Calculator

(D) Slide rule

ANS. D

30. ____________ computers are also called Personal Digital Assistants(PDA).

(A) Notebook

(B) Pen based

(C) Palm

(D) Laptop

ANS. B

31. Laptop computers are _________ computers that fit in a briefcase.

(A) personal

(B) pen based

(C) palm

(D) portable

ANS. D

32. Fifth generation computers will come close to ___ the gap between computing and thinking.

(A) branching

(B) placing

(C) filling

(D) bridging

ANS. D

33. The ___ software translates the source program into an object program.

(A) Application

(B) Compiler

(C) Interpreter

(D) System

ANS. B

34. The Difference Engine was built by _________

(A) Herman Hollerith

(B) Blaise Pascal

(C) John Napier

(D) Charles Babbage

ANS. D

35. You must instruct them ___ to start the application software.

(A) Processor

(B) Operating system

(C) Memory

(D) Utility program

ANS. B

36. The ___ scans the information on the barcodes and transmits to the computer for further processing.

(A) Scanner

(B) OCR

(C) Barcode reader

(D) OMR

ANS. C

37. While performing the operations the ALU takes data from the temporary storage area inside the CPU named __________

(A) Circuits

(B) Wires

(C) Registers

(D) Buses

ANS. C

38. The main memory is also known as ___________________ memory.

(A) Auxiliary

(B) Permanent

(C) Secondary 

(D) Primary

ANS. D

39. The digital camera is an input device mainly used to ____________ images.

(A) Capture

(B) Convert

(C) Connect

(D) None

ANS. A

40. The _____________ directory is mandatory for every disk.

(A) Case

(B) Sub

(C) Base

(D) Root

ANS. B

41. Fax machines and imaging systems are examples of

(A) Pen based system

(B) Scanning devices

(C) Imaging systems

(D) Barcode readers

ANS. C

42. _____________ is the part of CPU where actual computations take place.

(A) CU

(B) MU

(C) CPU

(D) ALU

ANS. D

43. Control unit begins to execute the program instructions one by one in a __________ manner.

(A) random

(B) sequential

(C) zig zag

(D) none

ANS. B

44. A ____ instruction transfer information from other device to memory.

(A) Access

(B) Response

(C) Read

(D) Write

ANS. D

45. Programs or a set of electronic instructions that tell a computer what to do __________

(A) Software

(B) Hardware

(C) Menu

(D) Monitor

ANS. A

46. The clock rate of a processor is measured in

(A) Megahertz or gigahertz

(B) Nanoseconds

(C) Micro hertz

(D) Milliseconds

ANS. A

47. _______________ are words that a programming language has set aside for its own use.

(A) Reserved keys

(B) Reserved words

(C) Control structures

(D) Control words

ANS. A

48. The ______________ directs and controls the activities of the computer system.

(A) Coordinating unit

(B) Memory unit

(C) Logic unit

(D) Control unit

ANS. D

49. Processing involves

(A) Providing relevant answers

(B) Displaying relevant answers

(C) Transforming input into output

(D) Inputting data into a computer system

ANS. C

50. An ultraviolet light is used to erase the contents of the ____

(A) ROM

(B) RAM

(C) PROM

(D) EPROM

ANS. D

51. ______________________ is used to convert images (photos) and text into a stream of data.

(A) Light pen

(B) Disk

(C) Mouse

(D) Scanner

ANS. D

52. __________ are also desktop machines used for intensive graphical applications.

(A) Workstations

(B) Computer

(C) PC

(D) Nodes

ANS. D

53. _____________________ is widely used by banks to process cheques.

(A) OMR

(B) Touch screen

(C) OCR

(D) MICR

ANS. A

54. The ___________________ manual tells you how to use a software program.

(A) User

(B) Technical

(C) Programming

(D) Documentation

ANS. A

55. Which of the following is not a common feature of software applications?

(A) Search

(B) Help

(C) Windows

(D) Menus

ANS. C

56. Which of the following is not a binary number?

(A) 001

(B) 101

(C) 110

(D) 202

ANS. D

57. Each location in a memory has a unique number called its ______________________ address.

(A) Bus

(B) Local

(C) Register

(D) Memory

ANS. D

58. The memory closest to the processor is known as

(A) Cache

(B) Internal

(C) External

(D) Primary

ANS. A

59. Linux is a type of software.

(A) Proprietary

(B) Open source

(C) Commercial

(D) Shareware

ANS. B

60. The ________________ components include input devices, processor, storage devices and output devices.

(A) Software

(B) Hardware

(C) Firmware

(D) Liveware

ANS. B

61. A program that works like a calculator for keeping track of money and making budgets _____________________.

(A) Spreadsheet

(B) Keyboard

(C) Scholastic

(D) Calculator

ANS. B

62. Which switch should be used in the DIR command to view files in a directories?

(A) /P

(B) /S

(C) /W

(D) /L

ANS. B

63. ___ allow communications between the user and the computer.

(A) CPU

(B) Input devices

(C) Memory

(D) None

ANS. B

64. Line printer is also used to print on _______________ stationeries to prepare copies of a document.

(A) Double

(B) Multipart

(C) Cut sheet

(D) Single part

ANS. A

65. The first generation computers used ___ for memory.

(A) Magnetic circuitry

(B) Magnetic drums

(C) Magnetic buses

(D) Magnetic tube

ANS. B

66. _______________ is defined as un-processed collection of raw of facts.

(A) Information

(B) Field

(C) Data

(D) Record

ANS. C

67. ________ is an act of defining, understanding a problem and arriving at workable solutions.

(A) Programming

(B) Problem

(C) Problem solving

(D) Problem coding

ANS. C

68. ____________ software packages allow the user to manipulate numbers.

(A) Numbering system

(B) Database

(C) Wordstar

ANS. D

69. ___________ is a program that makes the computer to do something meaningful.

(A) Process

(B) Procesing

(C) Programming

(D) Software

ANS. D

70. Include transaction processing, process control, and end user collaboration systems in which of the following system?

(A) Operating support systems

(B) Process control system

(C) Expanding roles of information systems

(D) Transaction processing

ANS. A

71. The outstanding invoice file should be stored on a pardon Access storage Device

(A) Inquiries concerning payable are to be answered on-line

(B) Last record points to the first record

(C) Payment recording is done in a batch code

(D) Invoice data entry is on-line

ANS. A

72. The main activity of the design phase of the system life cycle is to

(A) Replace the old system with the new one

(B) Develop and test the new system

(C) Understand the current system

(D) Propose alternatives to the current system

ANS.D

72. Two classifications of input are

(A) Maintenance and signal

(B) Products and waste

(C) Maintenance and waste

ANS. A

73. Procedure development occurs within the

(A) Maintenance

(B) Conversion

(C) System building

(D) Structural phase

ANS. C

74. The principal advantage of the centralized approach to organizing a computer facility is

(A) Processing activities are easier to control

(B) Processing activities are easier to co-ordinate

(C) Cost effectiveness

(D) All of these

ANS. D

75. How many types of storage loops exist in magnetic bubble memory?

(A) 2

(B) 4

(C) 8

(D) 16

ANS. A

76. Three main components of computer are

(A) CPU, memory, tape

(B) CPU, I/O, Memory

(C) Tape, I/O, floppy disk

(D) I/O, printer mouse

ANS. B

77. Which of the following is the greatest advantage of the spreadsheet?

(A) Database entry

(B) Variable entry

(C) Cross footing

(D) What – if

ANS. D

78. Which of the following coded entries are used to control access to computer?

(A) Binary pass

(B) ASCII codes

(C) Passwords

(D) Code words

ANS. C

79. The person communicating with the manager to identify information needs is the

(A) System analysts

(B) Programmer

(C) Vice president of information systems

(D) Executive vice president

ANS. A

80. Performance monitoring and control systems for factory floor operations. The best fit will be

(A) Strategic TPS networks

(B) Manufacturing execution systems

(C) Online transaction processing

(D) Fault tolerant system

ANS. B

Computer Objective Questions and Answers THANK YOU

Leave a Comment