GPAT 2022 Question Paper with Solution pdf

Questions & Answers for GPAT, NIPER, NEET

Before we discuss these medical questions with Answers, we have to know the most important questions for GPAT, AIIMS, JIPMER, CSIR NET, NEET PG & Pharmacist Exam and all  medical exams. total questions: 125 questions, related to different subjects like Pharmaceutics and Chemistry Total Marks: 500 Marks. so kindly do check it. Our live learns team prepared these NIPER question papers with answers pdf GPAT questions with answers for you free in pdf format. It is easy to ace your exam.

1. The mixed gland of our body which secretes both hormones and digestive enzyme, so pancreatic enzyme digest which substances

(a) Lipids, Protein, Carbohydrate but not Nucleic acid

(b) Protein, Carbohydrate, Nucleic acid but not Lipids,

(c) Carbohydrate, Lipids, nucleic acid but not Protein

(d) Lipids, Protein, Nucleic acid but not Carbohydrate

Ans:- A

2. In which type of bacteria the cell wall is thicker

(a) Gram +ve 

(b) Gram –ve 

(c) Both 

(d) None

Ans:- A

3. Out of the following anti cancer drug cardiotoxicity is seen in

(a) Mitomycin-C 

(b) Doxorubicin 

(c) Methotrexate 

(d) Cyclophosphamide

Ans:- B

4. Which of the following free radical is most dangerous free radical

(a) O-

 (b) H+

(c) H2O2

 (d) Superoxide

Ans:- D                                                                                      

05. The phosphate of a metal has the formula MHPO4. The formula of its Bromide would be:

(a) MBr 

(b) MBr2 

(c) MBr3 

(d) MBr4

Ans:- B

06. Monitoring of plasma drug concentration is required while using:

(a) Antihypertensive drugs 

(b) Levodopa

(c) Lithium carbonate 

(d) MAO inhibitors

Ans:- C

07. Bacterial endotoxin are mainly detected by

(a) Pyrogen test 

(b) LAL test 

(c) Thermal test 

(d) Bacterial test

Ans:- B

08. The shelf life of a medicine is defined as :

(a) Time required for 10% degradation of drug

(b) Time required for 50% degradation of drug

(c) Time required for 90% degradation of drug

(d) Time required for 100% degradation of drug

Ans:- A

09. In which rearrangement reaction, Isocyanate is formed?

(a) Courteous 

(b) Lossen 

(c) Both A & B 

(d) None

Ans:- C

10. Chitin gets converted in to Chitosan upon:

(a) Acetylation 

(b) Deacetylation

(c) Oxidation 

(d) Reduction

Ans:- B

11. Efficiency of drug is checked in modest population in

(a) Clinical trial-phase1

(b) Clinical trial-phase2

(c) Clinical trial-phase3 

(d) Clinical trial-phase4

Ans:- B

Leave a Comment