Human Reproduction Important Questions with Answers Free PDF

Human Reproduction Important Questions and Answers With Free PDF || Human Reproduction Important Questions with Answers Free PDF for NEET

Here We discuss about sexually reproduction in humans all objective types of questions and answer and class 12 biology Human reproduction involves sexual intercourse between a man and a woman. Human Reproduction Questions and Answers made by the live learns team are the most important part of NEET and others Competitive Exams. These objective questions of human reproduction are prepared from NCERT. Here we also covers all human reproduction important question which are asked in previous years in NEET, AIIMS, JIPMER exam.

01. Which of the following are hermaphrodite?

(b) Earthworm, Hydra and Leech

(a) Earthworm, Ascaris and Leech

(c) Cockroach, Earthworm and Hydra

(d) Ascaris, Cockroach and Hydra

Ans. B

02. Gonads of human are derived from embryonic

(b) Ectoderm Visited To rmiuelosM

(a) Mesoderm

(d) both b &e

(c) Endoderm

Ans. A

03. Which of the followings is/are the primary sex organ of human male? 

(b) Seminal vesicle

(a) Testis nibud

(d) All of these

(c) Penis

Ans. A

04.In which of the following mammals do the testes permanently remain in the abdomen?

(b) Elephant

(a) Whale

(d) Both a & b

(C) Rabbit

Ans. D

05. In which of the following mammals the testes come into scrotal sacs only during breeding time?

(b) Tigerbt oes ba sbiouifag seos

(a) Whale

(d) Batsrig leois1hns 9edq sivoilfo

(c)Rabbit

Ans. D

06. In human male, the testes descend down into scrotal sac for lbvo latas

(b) Spermiogenesis

(a) Spermatogenesis

(d) Independent functioning of kidney

(c) More space to visceral organs

Ans. A

07. Temperature in scrotum necessary for sperm formation should be

(b) 2°C lower than body temperature

(a) 4°C lower than body temperature

(d) 2°C above body temperature

(c) 4°C above body temperature

Ans. B

08. Failure of descent of testes in scrotal sacs is called enb aldolot

(b) Castration

(a) Vasectomy

(d) Orchidectomy esld bes slinoM

(c) Cryptorchidism

Ans. C

09. The capsule enclosing testis of human is

(b) Theca externa

(a) Tunica vasculosa

(d) Tunica albuginea o isopor ns viD

(c) Tunica vaginalis

Ans. D

10. Testis is attached to the wall of the abdomen by

(b) Spermatic cord gotnerogeodironsd

(a) Mesorchium

(d) Gubernaculum Plodni slots 

(c) Inguinal canal

Ans. B

11. Partitions of testis(septa) develop from

(a) Tunica vaginalis

(6) Tunica vasculosa

(c) Tunica albuginea

(d) None of these

Ans. C

12. In adults, each testis is oval in shape, with a length of about 

(a) 4 cm to 5 cm

(b)1 em to 2 cm

(d)6 cm to 8 cm

(c) 7 cm to 9 cm

Ans. A

13. Which part of epididymis receives vasa efferentia?

(a) Caput

(b)Corpus

(c) Cauda

(d) None of these

Ans. A

14. Interstitial cells or cells of Leydig in human

(a) synthesise and orogens 

(b) secrete androgens

(c) Both a & b

(d) None of these

Ans. C

15. Testicular degeneration and other disorders of reproductive system in mammals are due to the deficiency of

(b) Vitamin B

(a) VitaminD

(c) Vitamin K

(d) Vitamin E

Ans. D

16. Common duct formed by union of vas deferens and duct from seminal vesicle is

(b) Epididymis

(a) Ejaculatory duct

(d) Spermatic duct

(c) Urethra

Ans. A

17. Which of the following has the largest sperm?

(b) Drosophila bifurca 

(a) Drosophila melanogaster

(d) Elephas indicus ii noheimeoge

(c) Salamandra atra

Ans. B

18. Nebenkern of the sperm is associated with:

(b) Golgi

(a) Centriole

(d) ER

(c) Mitochondria

Ans. C

19. Which one is unpaired gland in male reproductive system

(b) Prostate gland

(a) Seminal vesicle

(d) None of these ussd be st

(c) Cowper’s gland

Ans. B

20. What will happen if the vasa deferentia of a man are surgically cut?

(b) Sperms in the semen become nonmotile

(a) Spermatogenesis will be stopped

(d) Semen will be without sperms

(c) Testosterone will disappear from blood

Ans. D

21. Seminal plasma of human is rich in

(b) glucose and calcium

(a) fructose and magnesium

(d) glucose and sodium lo daiter sit

(c) fructose and calcium

Ans. C

22. Rugae are present in

(b) Scrotum

(a) Penis

(d) Both b & c 

(c)Vagina

Ans . D

23. Inhibin produced by Sertoli cells

(b) Stimulates FSH secretion

(a) Stimulates LH secretion

(d) Inhibits estrogen secretion 

(C) Inhibits FSH secretion

Ans. C

24. Which of the following doesn’t contribute to seminal plasma?

(b) Prostate

(a) Seminal vesicle

(d) Epididymis

(C) Bulbovestibular gland

Ans. C

25. Match between the following representing parts of the sperm and their functions

ColumnA                              Column B

A. Head.                           i. Sperm lysins

B. Middle piece.              ii. Sperm motility

C. Acrosome.                  iii. Powerplant

D. Tail                              iv. Genetic material

(a) A-i, B-iv, C-i, D-ii

(b) A-iv, B-ii, C-i, D-ii

(c)A-iv, B-i, C-ii, D-iii

(d) A-i, B-i, C-ii, D-iv

Ans. B

Leave a Comment