Humans Reproduction MCQs Free PDF Download

Humans Reproduction MCQs Free PDF Download

Here We discuss about sexually reproduction in humans all objective types of questions and answer and class 12 biology Human reproduction involves sexual intercourse between a man and a woman. Human Reproduction Questions and Answers made by thelivelearns team are the most important part of NEET and others Competitive Exams. These objective questions of human reproduction are prepared from NCERT. Here we also covers all human reproduction important question which are asked in previous years in NEET, AIIMS, JIPMER exam.

  1. In spermatogenesis, reduction division of chromosome occurs during conversion of

(a) spermatogonia to primary spermatocytes

(b) primary spermatocytes to secondary spermatocytes

(c) secondary spermatocytes to spermatids

(d) spermatids to sperms.

Answer: (b) primary spermatocytes to secondary spermatocytes

  1. Which of the following groups of cells in the male gonad, represent haploid cells ?

(a) Spermatogonial cells

(b) Germinal epithelial cells

(c) Secondary spermatocytes

(d) Primary spermatocytes

Answer: (c) Secondary spermatocytes

  1. The process of release of spermatozoa from Sertoli cells into cavity of the seminiferous tubules is called

(a) spermiogenesis

(b) spermatogenesis

(c) spermatocytogenesis

(d) spermiation.

Answer: (d) spermiation.

  1. The principal tail piece of human sperm shows the microtubular arrangement of

(a) 7 + 2

(b) 9 + 2

(c) 11 + 2

(d) 13 + 2

Answer: (c) 11 + 2

  1. Acrosome is a type of

(a) lysosome

(b) flagellum

(c) ribosome

(d) basal body.

Answer: (a) lysosome

  1. Which of the following contains the actual genetic part of a sperm ?

(a) Whole of it

(b) Tail

(c) Middle piece

(d) Head

 Answer: (d) Head

  1. The sperms undergo physiological maturation, acquiring increased motility and fertilising capacity in

(a) seminiferous tubules

(b) vasa efferentia

(c) epididymis

(d) vagina.

Answer: (c) epididymis

  1. At what stage of life is oogenesis initiated in a human female ?

(a) At puberty

(b) During menarch

(c) During menopause

(d) During embryonic development

Answer: (d) During embryonic development

9. 1st polar body is formed at which stage of oogenesis ?

(a) 1st meiosis

(b) 2nd mitosis

(c) 1st mitosis

(d) Differentiation

Answer: (a) 1st meiosis

10. Which one is released from the ovary ?

(a) Primary oocyte

(b) Secondary oocyte

(c) Graafian follicle

(d) Oogonium

Answer: (b) Secondary oocyte

11. During oogenesis, each diploid cell produces

(a) four functional eggs

(b) two functional eggs and two polar bodies

(c) one functional egg and three polar bodies

(d) four functional polar bodies.

Answer: (c) one functional egg and three polar bodies

12. In oogenesis haploid egg is fertilised by sperm at which stage ?

(a) Primary oocyte

(b) Secondary oocyte

(c) Oogonium

(d) Ovum

Answer: (b) Secondary oocyte

13. Layers of an ovum from outside to inside is

(a) corona radiata, zona pellucida and vitelline membrane

(b) zona pellucida, corona rodiata and vitelline membrane

(c) vitelline membrane, zona pellucida and corona radiata

(d) zona pellucida, vitelline membrane and corona radiata.

Answer: (a) corona radiata, zona pellucida and vitelline membrane

14. Which part of ovary in mammals acts as an endocrine gland after ovulation ?

(a) Stroma

(b) Germinal epithelium

(c) Vitelline membrane

(d) Graafian follicle

Answer: (d) Graafian follicle

15. The sex of the fetus will be decided at

(a) fertilisation by male gamete

(b) implantation

(c) fertilisation by female gamete

(d) the start of cleavage.

Answer: (a) fertilisation by male gamete

16.What is true about cleavage in the fertilised egg in humans ?

(a) It starts while the egg is in Fallopian tube.

(b) It starts when the egg reaches uterus.

(c) It is meroblastic

(d) It is identical to the normal mitosis.

Answer: (a) It starts while the egg is in Fallopian tube.

17. Cleavage differs from mitosis in lacking

(a) synthetic phase

(b) growth phase

(c) both (a) and (b)

(d) none of these.

Answer: (b) growth phase

18. The solid mass of 8-16 cells formed from zygote after successive mitotic divisions is called

(a) blastula

(b) gastrula

(c) morula

(d) none of these.

Answer: (c) morula

19. Implantation takes place after __________ of fertilisation.

(a) 5 days

(b) 6 days

(c) 7 days

(d) 8 days

Answer: (c) 7 days

20. Structure connecting the fetus to placenta is

(a) umbilical cord

(b) amnion

(c) yolk sac

(d) chorion.

Answer: (a) umbilical cord

21. Which of the following hormones is not a secretory product of human placenta ?

(a) Human chorionic gonadotropin

(b) Prolactin

(c) Estrogen

(d) Progesterone

Answer: (b) Prolactin

22. Urine test during pregnancy determines the presence of

(a) human chorionic gonadotropin hormone

(b) estrogen

(c) progesterone

(d) luteinising hormone.

Answer: (a) human chorionic gonadotropin hormone

23. In the event of pregnancy, the corpus luteum persists under the influence of

(a) LH

(b) FSH

(c) chorionic gonadotropin

(d) progesterone.

Answer: (c) chorionic gonadotropin

24. During the development of embryo, which of the following occurs first?

(a) Differentiation of organ

(b) Differentiation of tissue

(c) Differentiation of organ system

(d) Differentiation of cells

Answer: (d) Differentiation of cells

25. The structures derived from ectoderm are

(i) pituitary gland

(ii) cornea

(iii) kidneys

(iv) notochord

(a) (i) and (iii)

(b) (ii) and (iii)

(c) (i) and (ii)

(d) (ii) and (iv).

Answer: (c) (i) and (ii)

26. Gastrula is the embryonic stage in which

(a) cleavage occurs

(b) blastocoel form

(c) germinal layers form

(d) villi form.

Answer: (c) germinal layers form

27. In the development of the human body, the ectoderm is responsible for the formation of

(a) lens of the eye

(b) nervous system

(c) sweat glands

(d) all of these.

Answer: (d) all of these.

28. The first movements of the fetus and appearance of hair on its head are usually observed during which month of pregnancy ?

(a) Fourth month

(b) Fifth month

(c) Sixth month

(d) Third month

Answer: (b) Fifth month

29. The early stage human embryo distinctly possesses

(a) gills

(b) gill slits

(c) external ear (pinna)

(d) eyebrows.

Answer:

(b) gill slits

30. Delivery of developed fetus is scientifically called

(a) parturition

(b) oviposition

(c) abortion

(d) ovulation.

Answer: (a) parturition

Leave a Comment