Important MCQs on Sexual reproduction in flowering plants for NEET

Important MCQs on Sexual reproduction in flowering plants for NEET

Before we discuss about these Sexual reproduction in flowering plants questions & Answers, we have to know Sexual reproduction in flowering plants is the most important topic in biology so kindly do check it. our live learns team prepared these questions for NEET, AIIMS,JIPMER and others medical or competitive exams.

Sexual Reproduction in Flowering Plants

1. Exine layer of pollen grain is made up of _____________?

A. Sporo pollenin

B. Pectin

C. Cellulose

D. Chitin

Ans: A

2. Pollination by insect is called:

A. Hydrophily

B. Entemophily

C. Anemophily

D. Ornithophily

Ans: B

3. Removal of anther is called

A. Emasculation

B. Bagging

C. Artificial hybridisation

D. Pollination

Ans: A

4. Occurance of more than one embryo in a seed is called:

A. Polyembrony

B. Parthenocarpy

C. Apomixis

D. Embryogeny

Ans: A

5. A typical angiospermic anther is:

A. Bilobed

B. Unilobed

C. Trilobed

D. Tetra Bed

Ans: A

6. In angiosperm female gametophyte is:

A. Embryo

B. Egg apparatus

C. Embryo sac

D. Synergid

Ans: C

7. Megasporangium along with its protective integument is called:

A. Ovary

B. Ovule

C. Funicle

D. Chalaza

Ans: B

8. Which of these is a condition that makes flowers invariably autogamous:

A. Dioecy

B. Self incompatibility

C. Cleistogamy

D. Xenogamy

Ans: A

9. The total number of nuclei involved in double fertilisation in angiosperm is;

A. 2

B. 3

C. 4

D. 5

Ans: D

10. Choose the correct statement:

A. Cleistogamous flowers always exhibit autogamy

B. Chasmogamous flowers always exhibit geitonogamy

C. Cleistogamous flowers always exhibit both autogamy and geitonogamy

D. Chasmogamous flowers never exhibit autogamy

Ans: A

Leave a Comment