Indian Defence Related GK Questions and Answers

Indian Defence Related GK Questions and Answers

GK Quiz on Indian Geography ‘Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System’

GK Quiz section is a repository of TOP ten Multiple Choice Questions on Indian Geography ‘Climate, Soil Vegetation’ and ‘Drainage System’ Set I that will help you to attune and equipped in different competitive exams like Indian navy, all defence exams  IAS, State PSC, SSC.

1.The outer range of which of the following mountains is known as shivalik? 

A) Himalayas 

B) patkai

C) aravali 

D) nilgiri

Ans. (A) 

2.which of the among produces the largest Fraction of rubber in india? 

A) odisha

B) Bihar 

C)Kerala

D) karnataka 

Ans. (C) 

3.Sharavati project is located in which state? 

A) kerala

B) karnataka

C) Madhya Pradesh

D) Uttar Pradesh

Ans. (B) 

4.India’s one and only Active volcano is situated in Which island? 

A) Havelock island

B) Elephanta island

C) Carr Nicobar

D) Barren island 

Ans. (D) 

5.which of the following state is connected to sri lanka by the palk strait? 

A) karnataka

B) kerala

C) Tamilnadu

D) Andhra Pradesh

Ans. (C) 

6.The chilika lake is located in which state? 

A) Odisha 

B)Madhya Pradesh

C) jharkhand

D) Bihar 

Ans. (A) 

7.which of the following states share its international border with Bangladesh and Myanmar ? 

A) Meghalaya

B) sikkim

C) Assam

D) Tripura

Ans. (D) 

8.which mountain range separates the Indo-Gangetic plain from the deccan plateau? 

A) The  Aravali

B) The satpura

C) The sahyadri

D) The vindhyas

Ans (B)

9.which of the among is a peninsular River of India? 

A) kaveri

B) sutlej

C) kosi

D) krishna

Ans. (D) 

10.Which is the smallest state in India population wise? 

A) Mizoram

B) Goa

C) sikkim

D) tripura

Ans.(c)

Leave a Comment