Indian Geography GK Questions & Answers

Table of Contents

Indian Geography GK Questions & Answers

Indian Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Geography for competitive examinations. Only for you guys we the team livelearns present for you the upcoming exam. 

1.Which of the following is not a correct statement

[A] Both Khasi Hills and Mizo Hills are part of Patkai Range

[B] Phawngpui or ‘Blue Mountain is highest point of Mizo Hills

[C] Khasi Hills are also known as Lushai Hills in local language

[D] All are correct statements

Correct Answer: C [ Khasi Hills are also known as Lushai Hills in local language ]

Notes:

The third statement is not correct. Lushai hills is an alternative name of Mizo Hills. Rest two statements are memorable.

2.Malwa Plateau does not make a part of which of the following states?

[A] Rajasthan

[B] Gujarat

[C] Maharashtra

[D] Madhya Pradesh

Correct Answer: C [ Maharashtra ]

Notes:

Malwa Plateau is spread in Rajasthan, Madhya Pradesh and Gujarat.

3.Khardung La mountain pass is located in which Indian state?

[A] Himachal Pradesh

[B] Uttarakhand

[C] Jammu & Kashmir

[D] Sikkim

Correct Answer: C [Jammu & Kashmir]

Notes:

Khardung La is a mountain pass in the Ladakh region of the Indian state of Jammu and Kashmir.

4.The controversial Babli project is a barrage being built by Maharashtra Government across which among the following rivers?

[A] Bhima River

[B] Krishna River

[C] Godavari River

[D] Painganga River

Correct Answer: C [Godavari River]

5.Manikaran Hot springs which are believed to cure ailments such as rheumatism, gout and muscular pain, are located in which states?

[A] Uttarakhand

[B] Himachal Pradesh

[C] Jammu & Kashmir

[D] Gujarath

Correct Answer: B [Himachal Pradesh]

Notes:

Manikaran is located in the Parvati Valley on river Parvati, northeast of Bhuntar in the Kullu District of Himachal Pradesh.This small town attracts tourists visiting Manali and Kullu to its hot springs and pilgrim centres.

6.“Satmala Hills” are located in which of the following states?

[A] Gujarat

[B] Uttar Pradesh

[C] Maharashtra

[D] Rajasthan

Correct Answer: C [Maharashtra]

Notes:

Satmala hills run across Nashik District in Maharashtra. They are an integral part of the Sahyadris range within Nashik.

7.Which of the following river is called Lifeline of Chattisgarh?

[A] Shivnath

[B] Mahanadi

[C] Rihand

[D] Son

Correct Answer: B [Mahanadi]

8.Port Blair is located on which of the following Islands?

[A] North Andaman

[B] South Andaman

[C] Middle Andaman

[D] None of the above

Correct Answer: B [South Andaman]

9.Which among the following is the only tributary river of Ganga that rises in the plains and not in hills? 

[A] Gandak

[B] Gomiti

[C] Ramganga

[D] None of the above

Correct Answer: B [Gomiti]

10.Arid Forces Research Institute is located at?

[A] Rajasthan

[B] Haryana

[C] Punjab

[D] Kerala

Correct Answer: A [Rajasthan]

Notes:

Rajasthan at Jodhpur

11.Which state is the largest producer of total coarse cereals in India?

[A] Rajasthan

[B] Madhya Pradesh

[C] Maharashtra

[D] Andhra Pradesh

Correct Answer: C [Maharashtra]

12.In which of the following places did the government organize the first Pravasi Bharatiya Divas(PBD) outside India ?

[A] New York

[B] Durban

[C] Hague

[D] Singapore

Correct Answer: A [New York]

13.Aranmula Kannadi is a GI protected tag of Kerala. It is a ________?

[A] Sweet

[B] Handicraft

[C] Plantation Product

[D] Soft Drink

Correct Answer: B [Handicraft]

14.At which of the following places SAARC Forestry Center was opened after the 13th summit of SAARC in 2005?

[A] Kathmandu

[B] Thimphu

[C] Male

[D] Islamabad

Correct Answer: B [Thimphu]

15.A ship starts its journey from Kandla port on the west coast of India to Kolkata Port on the East Coast. Which among the following is a correct set of the major ports of India coming on the way? (Don’t include Port Blair)

[A] Mumbai, Cochin, Tuticorin, Ennore, Paradip

[B] Mumbai, Tuticorin, Ennore, Chennai, Visakhapatnam

[C] Mumbai, Mormugao, Cochin, Ennore, Chennai

[D] Chennai, Visakhapatnam, Haldia, Paradip

Correct Answer: A [Mumbai, Cochin, Tuticorin, Ennore, Paradip]

16.In which of the following seasons, brief squalls and thunderstorms known as Kalbaisakhi, or Nor’westers, often occur in West Bengal?

[A] Early winter

[B] Late winter

[C] Early summer

[D] Rainy Season

Correct Answer: C [Early summer]

Notes:

In early summer brief squalls and thunderstorms known as Kalbaisakhi, or Norwesters, often occur in West Bengal.

17. Which of the following statements is/are correct?

  1. Mt. Everest is locally known as ‘Sagarmatha’ in Nepal.
  2. At 73, Tamae Watanbe became the world’s oldest woman to scale Everest in May,2012.

[A] Only 1

[B] Only 2

[C] Both 1 and 2

[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: C [Both 1 and 2]

18.Consider the following UMPP projects and their respective states

  1. Tilaiya – Odisha
  2. Sasan – Madhya Pradesh
  3. Bhedabahal – Jharkhand

Which of the above  is/are correctly matched?

[A] Only 1 & 2

[B] Only 2

[C] Only 2 & 3

[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: B [Only 2]

Notes:

Ultra Mega Power Projects (UMPPs) are very large sized projects, approximately 4000 MW each in capacity. Tilaiya ultra mega power project (UMPP) in Jharkhand, was recently in news, as it was abandoned by original owner Reliance Power, and is likely to be auctioned afresh. Bhedabahal UMPP is located near Sundargarh district of Odisha.

19.Consider the following irrigation projects with rivers over which they are executed

  1. Gosikhurd National Irrigation Project – Krishna
  2. Shahpur Kandi Project – Ravi
  3. Ukai irrigation ProjectTapti

Which of the above is/are correctly matched? 

[A] Only 1 & 2

[B] Only 2 & 3

[C] Only 1 & 3

[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: B [Only 2 & 3]

Notes:

Gosikhurd Irrigation Project is under execution on river Wainganga in Maharashtra. Shahpur Kandi Project is under execution on Ravi River in Punjab.

20.Which of the following statements with respect to the distribution of mineral wealth in India is / are correct?

  1. Major deposits of Chromite mineral in India are concentrated in Odisha
  2. Major deposits of Tungsten in India are concentrated in Rajasthan
  3. Major deposits of Barytes in India are concentrated in Andhra Pradesh

Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2

[B] Only 2 & 3

[C] Only 1 & 3

[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]

Notes:

In India 95 per cent resources are located in Odisha, mostly in the Sukinda valley in Cuttack and Jaipur districts and the remaining 5 per cent resources are distributed in Manipur and Karnataka and meagre quantities in the states of Jharkhand, Maharashtra, Tamil Nadu and Andhra Pradesh. The main deposits (of Tungsten) are Degana in Nagaur district, Rajasthan. It also occurs in Karnataka, Andhra Pradesh, Maharashtra, Haryana, West Bengal, Uttarakhand and West Bengal. The Mangamper deposit in Cuddapah district (Andhra Pradesh) is the single largest barytes deposit in the world. Andhra Pradesh alone accounted for more than 94 percent of the country’s resources. Minor occurrences of barytes are located in Rajasthan, West Bengal, Madhya Pradesh, Tamil Nadu, Himachal Pradesh, Maharashtra, Jharkhand, Uttarakhand, Karnataka and Haryana.

21.Which among the following earthquakes of India is an example of Induced seismicity?

[A] Kutch Earthquake of 1819

[B] Assam earthquake of 1897

[C] Koyna Earthquake of 1967

[D] Uttarkashi Earthquake Of 1991

Correct Answer: C [ Koyna Earthquake of 1967]

Notes:

The 6.5 magnitude earthquake occurred close to 103 metre concrete gravity dam at Koyna. Prior to this earthquake, the area used to be considered aseismic. However, after the construction of the dam and filling up of the reservoir in 1962, the seismic activity increased significantly. The main shock of December 10, 1967 caused widespread damage, killing about 200 persons and injuring more than 1500 persons. This was an example of the reservoir-induced seismicity in India. The dam, designed keeping in mind the possible seismic activity, performed quite well with only nominal damage to the dam. This earthquake led to the revision of Indian seismic zone map wherein the area around Koyna was brought in zone IV from zone I, and seismic zone for Bombay was upgraded from zone I to zone III.

22.Consider the following comparisons of Western Ghats and Eastern Ghats:

1. Eastern Ghats receive rains under North East Monsoon, while Western Ghats receive rainfalls under South West Monsoon generally

2. Eastern Ghats have numerous deltas in comparison to Western Ghats

Which among the above is / are correct statements?

[A] Only 1

[B] Only 2

[C] Both 1 & 2

[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: C [ Both 1 & 2]

Notes:

Both the statements are correct

23.Consider the following statements about Krishna-Godavari (KG) Basin:

  1. KG-Basin is the largest river basin in India.
  2. The basin is home to Olive Ridley turtles.
  3. KG inland and offshore basins have good prospects of tight oil and tight gas reserves.

Which of the above statements is/are correct?

[A] Only 1 & 2

[B] Only 2 & 3

[C] Only 1 & 3

[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: B [Only 2 & 3]

Notes:

First statement is incorrect because the largest river basin in India is the Ganga-Brahmaputra-Meghna, with a catchment area of about 11.0 lakh km2. Second and third are correct observations.

24.The Yamuna floodplain has frequently made news in recent times. Consider the following statements about floodplains as geographical feature:

  1. Floodplain restoration reduces denitrification.
  2. Floodplains are generally rich in nutrients.
  3. Floodplain help in Groundwater recharge.
  4. Floodplains are home to rich ecosystems.

Which of the above statements is/are correct?

[A] Only 1, 2 & 3

[B] Only 2, 3 & 4

[C] Only 3 & 4

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: B [Only 2, 3 & 4]

Notes:

First statement is incorrect because Floodplain restoration enhances denitrification.

25.Most coral reefs across the world would perish if the surrounding water temperature goes above 31°C. However, the coral reefs in the Persian Gulf can withstand temperatures up to 35°C. What may be the reason(s) for the same?

  1. Coral reefs of the Persian Gulf use different genetic mechanisms when compared to coral reefs of other water bodies.
  2. Water in the Persian Gulf is less polluted than other water bodies of the world.

Select the correct code from options given below:

[A] Only 1

[B] Only 2

[C] Both 1 & 2

[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: A [Only 1]

Notes:

First statement is correct because the algae in Gulf corals belong to a group not known for its thermal tolerance and use different genetic mechanisms when compared to coral reefs of other water bodies. Second statement is incorrect because the Persian Gulf is small and the water there is generally more polluted due to oil spills in water.

26.Consider the following statements:

1. The Tropic of Cancer passes through six states of India

2. While moving from West towards India, Oman is the last country on land, through 

which tropic of cancer passes before entering India

Which among the above statements is / are correct?

[A] Only 1

[B] Only 2

[C] Both 1 & 2

[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: B [Only 2]

Notes:

First statement is incorrect because the Tropic of Cancer passes through States of Gujarat, Rajasthan, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand, West Bengal, Tripura, Mizoram. Second statement is correct.

27.Which Indian state has emerged as the first “organic state” and the cleanest state in the country?

[A] Tripura

[B] Sikkim

[C] Goa

[D] Himachal Pradesh

Correct Answer: B [Sikkim]

Notes:

In 2015, Sikkim fully implemented organic farming statewide, becoming India’s first “organic state”, while in 2016, it restricted the usage of plastic water bottles (in government functions and meetings) and Styrofoam products, becoming India’s “cleanest state”. No one here uses plastics, no one smokes in public places, no one urinates in the open, and no one litters. There is a penalty for every violation in Sikkim.

28.Consider the following pairs of Waterfalls with States where they are located:

  1. Pandavkada – Maharashtra
  2. Raneh – Madhya Pradesh
  3. Duduma – Odisha

Which of the above is/are correct?

[A] 2 & 3 Only

[B] 3 Only

[C] 2 Only

[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]

Notes:

Pandavkada Falls is a waterfall located in Kharghar, a suburb of Navi Mumbai. The waterfall, about 107 metres high is a type of ‘plunge’ waterfall in nature pouring in massive amounts of water on the rocky surface underneath. The Raneh Falls is a natural waterfall on the Ken River, located in Chhatarpur district in the Indian State of Madhya Pradesh. The Duduma waterfall is 175 metres high waterfall located in koraput district of Odisha.

29.Consider the following rivers:

  1. Tapti River 
  2. Mahi River 
  3. Damodar

Which of the above flows through the rift valley?

[A] 1 & 2 Only

[B] 2 Only

[C] 2 & 3 Only

[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]

Notes:

Damodar River is a river flowing across the Indian states of West Bengal and Jharkhand. The Tapti River originates in Betul district of Madhya Pradesh, and it flows in central India from east to west. The Mahi is a river in western India. It rises in Madhya Pradesh and, after flowing through the Vagad region of Rajasthan, enters Gujarat and flows into the Arabian Sea.

30.River Brahmaputra passes through which of the following countries/countries?

  1. Bhutan
  2. Myanmar
  3. Bangladesh

Select the correct option from codes given below:

[A] 1 & 2 Only

[B] 2 & 3 Only

[C] 3 Only

[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: C [ 3 Only]

Notes:

River Brahmaputra cuts through 3 countries: China, India, and Bangladesh. The river is known by various names in different regions. It is known as Yarlung Tsangpo in Tibet and the Jamuna River in Bangladesh.

Indian Geography

1.Which of the following is not a correct statement

2.Malwa Plateau does not make a part of which of the following states?

3.Khardung La mountain pass is located in which Indian state?

4.The controversial Babli project is a barrage being built by Maharashtra Government across which among the following rivers?

5.Manikaran Hot springs which are believed to cure ailments such as rheumatism, gout and muscular pain, are located in which states?

6.“Satmala Hills” are located in which of the following states?

7.Which of the following river is called Lifeline of Chattisgarh?

8.Port Blair is located on which of the following Islands?

9.Which among the following is the only tributary river of Ganga that rises in the plains and not in hills? 

10.Arid Forces Research Institute is located at?

11.Which state is the largest producer of total coarse cereals in India?

12.In which of the following places did the government organize the first Pravasi Bharatiya Divas(PBD) outside India ?

13.Aranmula Kannadi is a GI protected tag of Kerala. It is a ________?

14.At which of the following places SAARC Forestry Center was opened after the 13th summit of SAARC in 2005?

15.A ship starts its journey from Kandla port on the west coast of India to Kolkata Port on the East Coast. Which among the following is a correct set of the major ports of India coming on the way? 

16.In which of the following seasons, brief squalls and thunderstorms known as Kalbaisakhi, or Nor’westers, often occur in West Bengal?

17. Which of the following statements is/are correct?

18.Consider the following UMPP projects and their respective states

Which of the above  is/are correctly matched?

19.Consider the following irrigation projects with rivers over which they are executed

Which of the above is/are correctly matched? 

20.Which of the following statements with respect to the distribution of mineral wealth in India is / are correct?

21.Which among the following earthquakes of India is an example of Induced seismicity?

22.Consider the following comparisons of Western Ghats and Eastern Ghats:

Which among the above is / are correct statements?

23.Consider the following statements about Krishna-Godavari (KG) Basin:

Which of the above statements is/are correct?

24.The Yamuna floodplain has frequently made news in recent times. Consider the following statements about floodplains as geographical feature:

25.Most coral reefs across the world would perish if the surrounding water temperature goes above 31°C. However, the coral reefs in the Persian Gulf can withstand temperatures up to 35°C. What may be the reason(s) for the same?

26.Consider the following statements:

which tropic of cancer passes before entering India

Which among the above statements is / are correct?

27.Which Indian state has emerged as the first “organic state” and the cleanest state in the country?

28.Consider the following pairs of Waterfalls with States where they are located:

Which of the above is/are correct?

29.Consider the following rivers:

Which of the above flows through the rift valley?

30.River Brahmaputra passes through which of the following countries/countries?

Leave a Comment

%d bloggers like this: