Top 1000 MBA Interview Questions

Top 1000 MBA Interview Questions

Master Business Administration MCQs, business administration mcqs and answers for MBA courses to practice objective questions for MBA and career tests for jobs. The MBA degree is one of the most popular degrees that people go for these days. If you’re just about to begin your MBA journey, or you’ve already started taking your classes, then this video will help you prepare for your interviews. In this articles, we address some of the most common MBA interview questions that you will be asked. We tell you how to come up with the best answers for the questions you’ll get. If you’re still working on your resume, you’ll find a lot of useful information in this articles. The best way to improve your chances of getting that job is by arming yourself with the best information you can. We hope this mba questions and answers helps you find the answers you’re looking for.

MBA, or Master of Business Administration, is a very popular course that is available in almost every country in the world. It is a two-year course, following which students are awarded a certificate. But the most important thing is that this course helps students get a good job and establish a successful career. The demand for MBA graduates is ever increasing and that is not surprising considering the fact that the course helps the students develop essential skills and knowledge in the field of business administration. They learn how to adapt to various situations and are able to devise solutions to specific problems. The MBA interview is conducted to ensure that the candidate is capable of doing that. The questions asked in the interview should be studied thoroughly as they are quite different from the questions in a regular paper. This articles contains a list of questions that are generally asked in an MBA interview.

Best Online MBA Distance Education Colleges in World

An online MBA is a great way to fast track your career, adding a new dimension to your expertise. With more and more companies getting involved in e-learning, you can now study business from home, without having to take time out of your job. It’s an ideal option for people who want to build their skills and experience, but don’t want to give up their job or the flexibility of distance learning.

An online MBA from a UK top business school is a great way to boost your career. For example, the University of Liverpool, one of the top UK business schools, has an online MBA programme finalist for the prestigious 2015 EDUNIVERSAL Distinction in International Education Award.

MBA Interview Questions and Answers

1. The dimension of e-commerce that enables commerce across national boundaries is called ______________.

  1. interactivity
  2. global reach
  3. richness
  4. ubiquity

Correct answer: (B)
global reach

2. The primary source of financing during the early years of e-commerce was ______________.

  1. bank loans
  2. large retail firms
  3. venture capital funds
  4. initial public offerings

Correct answer: (C)
venture capital funds

3. The source of revenue in a subscription revenue model is ______________.

  1. Fees from advertisers in exchange for advertisements
  2. Fees for business referrals
  3. Fees from subscribers in exchange for access to content or services
  4. Fees for enabling or execution a transaction

Correct answer: (C)
Fees from subscribers in exchange for access to content or services

4. Industry structure is defined as ______________.

  1. the nature of the players in an industry and their relative bargaining power
  2. a set of plans for achieving long term returns on the capital invested in a business firm
  3. set of planned activities designed to result in a profit in a marketplace
  4. how a company’s product or service fulfills the needs of customers

Correct answer: (A)
the nature of the players in an industry and their relative bargaining power

5. A situation where there are no differences among products or services, and the only basis of choosing products is price is known as ______________.

  1. a value web
  2. value chain
  3. profit
  4. commoditization

Correct answer: (D)
commoditization

6. The component of TCP/IP that provides the Internet’s addressing scheme and is responsible for the actual delivery of packets is ______________.

  1. TCP
  2. IP
  3. the Network Layer
  4. the Application Layer

Correct answer: (B)
IP

7. Which of the following is not a limitation of the current Internet?

  1. insufficient capacity throughout the backbone
  2. network architecture limitations
  3. insufficient reach
  4. best-efforts QOS

Correct answer: (C)
insufficient reach

8. Internet users account for about ______________ of the world’s population.

  1. 7%
  2. 17%
  3. 27%
  4. 47%

Correct answer: (B)
17%

9. The largest component of a Web site budget is ______________.

  1. system maintenance
  2. system development
  3. content design and development
  4. telecommunications

Correct answer: (A)
system maintenance

10. The set of standards for communication between a browser and a program running on a server that allows for interaction between the user and the server is known as ______________.

  1. Active Server Pages (ASP)
  2. Java Server Pages (JSP)
  3. Common Gateway Interface (CGI)
  4. VBScript

Correct answer: (C)
Common Gateway Interface (CGI)

MBA Interview Questions
Interview Questions

also read:

MBA Interview Questions

11. The most common type of Internet crime according to the IC3 is ______________.

  1. Credit card fraud
  2. Check fraud
  3. Non-delivery
  4. Auction fraud

Correct answer: (D)
Auction fraud

12. When hackers flood a Web site with useless traffic to overwhelm the network, it is called ______________.

  1. phishing
  2. pharming
  3. a Denial of Service (DoS) attack
  4. spoofing

Correct answer: (C)
a Denial of Service (DoS) attack

13. A security plan begins with a(n) is ______________.

  1. security policy
  2. risk assessment
  3. implementation plan
  4. security organization

Correct answer: (B)
risk assessment

14. ______________ influence the behavior of others through their personality, skills, or other factors.

  1. Opinion leaders
  2. Direct reference groups
  3. Indirect reference groups
  4. Lifestyle groups

Correct answer: (A)
Opinion leaders

15. A(n) ______________ represents data as two-dimensional tables with records organized in rows and attributes in columns.

  1. database management system
  2. data warehouse
  3. SQL query
  4. relational database

Correct answer: (D)
relational database

16. Creating multiple versions of information goods and selling essentially the same product to different market segments at different prices is called______________.

  1. versioning
  2. bundling.
  3. transactive content
  4. price discrimination

Correct answer: (A)
versioning

17. Which of the following represents a limiting factor for the growth of e-commerce?

  1. Persistent cultural attraction of physical markets and traditional shopping experiences
  2. Inadequate selection of goods compared to physical marketplaces.
  3. E-commerce lacks the convenience of other methods of transacting business
  4. The potential audience for e-commerce is too low to support it as a widespread method of commerce

Correct answer: (A)
Persistent cultural attraction of physical markets and traditional shopping experiences

18. Which of the following is a measure of the percentage of purchasers who return to a Web site within a year?

  1. loyalty
  2. reach
  3. recency
  4. unique visitors

Correct answer: (A)
loyalty

19. Which of the following statements about privacy is true?

  1. It is a moral right to be left alone
  2. Only corporations and government need to be concerned about it
  3. It has only just recently become a concern
  4. It is most easily obtained on the Internet

Correct answer: (A)
It is a moral right to be left alone

20. The redirection of traffic from a legitimate site to an infringing site is called ______________.

  1. cybersquatting
  2. cyberpiracy
  3. metatagging
  4. keywording

Correct answer: (B)
cyberpiracy

read these mcqs:

MBA MCQs with Answers || Online MBA Programs 

21. All of the following are acts Congress has passed or attempted to pass to protect children online except ______________.

  1. Video Privacy Protection Act
  2. Children’s Online Protection Act
  3. Communications Decency Act
  4. Children’s Internet Protection Act

Correct answer: (A)
Video Privacy Protection Act

22. All of the following are challenges to online retail except ______________.

  1. Consumer concerns about the security of transactions
  2. Consumer concerns about the privacy of personal information given to Web sites
  3. Delays in delivery of goods when compared to store shopping
  4. Inability to change prices nearly instantly

Correct answer: (D)
Inability to change prices nearly instantly

23. Which of the following is not one of the top three online career service providers?

  1. CareerBuilder
  2. Monster
  3. HotJobs
  4. USAJobs

Correct answer: (D)
USAJobs

24. Which of the following describes paid content’s relation to free user-generated content?

  1. Free content jeopardizes paid content
  2. Paid content jeopardizes free content
  3. Free content and paid content can both work in tandem cooperatively
  4. Paid content is viable now but will not be in the future

Correct answer: (C)
Free content and paid content can both work in tandem cooperatively

25. What is the most commonly offered interactive feature of newspaper Web sites?

  1. video
  2. comments on blogs
  3. RSS feeds
  4. podcasts

Correct answer: (C)
RSS feeds

26. All of the following are characteristics of a social network except ______________.

  1. involves a group of people
  2. features shared social interaction
  3. always feature shared goals and purposes
  4. common ties among members

Correct answer: (C)
always feature shared goals and purposes

27. Which of the following is not considered to be a drawback of Internet auctions?

  1. market inefficiency
  2. trust risks
  3. fulfillment costs
  4. delayed consumption costs

Correct answer: (A)
market inefficiency

28. Which portal business model best describes Yahoo?

  1. general purpose portal
  2. affinity group based vertical market
  3. focused content based vertical market
  4. none of the above

Correct answer: (A)
general purpose portal

29. All of the following are potential benefits of B2B e-commerce except______________.

  1. reduced amount of ‘first-mover’ advantages
  2. decreased product cycle time
  3. increased opportunities for collaborating with suppliers and distributors
  4. increased production flexibility

Correct answer: (A)
reduced amount of ‘first-mover’ advantages

30. The two main types of Internet-based B2B commerce are______________.

  1. Net marketplaces and private industrial networks
  2. EDI and collaborative commerce
  3. Net marketplaces and collaborative commerce
  4. EDI and private industrial networks

Correct answer: (D)
EDI and private industrial networks

Check these:

MBA MCQ Questions with Answers

31. ______________ are networks that connect people within a company to each other and to the company network.

  1. Bitstreams
  2. Extranets
  3. Internets
  4. Intranets

Correct answer: (D)
Intranets

32. The type of website that is designed to build customer goodwill and to supplement other sales channels rather then sell the company’s products directly is known as a ______________ website.

  1. marketing
  2. click-and-mortar
  3. customer service
  4. corporate

Correct answer: (D)
corporate

33. A website offering content created by third party transparently to customers is an example of ______________.

  1. Reintermediation
  2. Syndication
  3. Virtual Manufacturing
  4. Build-to-order

Correct answer: (B)
Syndication

34. E-commerce technologies have improved upon traditional commerce technologies in ______________.

  1. richness
  2. reach
  3. both richness and reach
  4. neither richness nor reach

Correct answer: (C)
both richness and reach

35. All of the following are technologies used to gather information about you online except ______________.

  1. spy ware
  2. cookies
  3. Gmail
  4. anonymizers

Correct answer: (D)
anonymizers

36. All of the following are major B2C business models except ______________.

  1. content provider
  2. industry consortium
  3. transaction broker
  4. service provider

Correct answer: (B)
industry consortium

37. A perfect market is one in which ______________.

  1. One firm develops an advantage based on a factor of production that other firms cannot purchase
  2. One participant in the market has more resources than the others
  3. there are no competitive advantages or asymmetries because all firms have equal access to all the factors to production
  4. competition is at a minimum, as each niche market within an industry is served by the company with the greatest competitive advantage

Correct answer: (C)
there are no competitive advantages or asymmetries because all firms have equal access to all the factors to production

38. ______________ is a program that you can run from the DOS prompt in the Windows operating system in order to check the connection between your client and the server.

  1. Ping
  2. Telnet
  3. Tracert
  4. SSL

Correct answer: (A)
Ping

39. Which of the following is a new and disruptive Web feature or service?

  1. XML
  2. diffserv
  3. blogs
  4. CDMA

Correct answer: (C)
blogs

40. All of the following are steps in the systems development life cycle except ______________.

  1. Systems Design
  2. Testing
  3. Implementation
  4. Debugging

Correct answer: (D)
Debugging

mba MCQs
mba MCQs

CMAT GK with Answers

41. What Web server functionality allows it verify usernames and passwords and process certificates and encryption information?

  1. Processing of HTTP requests
  2. File Transfer Protocol
  3. Data capture
  4. Security services

Correct answer: (D)
Security services

42. The ability to change the product to better fit the needs of the customer is called ______________.

  1. customization
  2. personalization
  3. privacy
  4. accessibility

View answerCorrect answer: (A)
customization

43. All of the following are major categories of computer viruses except ______________.

  1. Macro viruses
  2. File-infecting viruses
  3. Script viruses
  4. Trojan viruses

Correct answer: (D)
Trojan viruses

44. The most widely used encryption standard is ______________.

  1. Advanced Encryption Standard (AES)
  2. Data Encryption Standard (DES)
  3. Universal Encryption Standard (UES)
  4. Optimal Encryption Standard (OES)

Correct answer: (A)
Advanced Encryption Standard (AES)

45. The most prevalent online payment method is ______________.

  1. PayPal
  2. checks
  3. credit cards
  4. debit

Correct answer: (C)
credit cards

46. Complete price transparency in a perfect information marketplace is necessary for ______________ to take effect.

  1. Bertrand’s Law
  2. the Law of Universal Prices
  3. the Law of One Price
  4. the Law of Perfect Commerce

Correct answer: (C)
the Law of One Price

47. The process of getting customers to pass along a company’s marketing message to friends, family, and colleagues is known as ______________.

  1. affiliate marketing
  2. viral marketing
  3. permission marketing
  4. blog marketing

Correct answer: (B)
viral marketing

48. E-business can be defined as ______________.

  1. the uninhibited flow of information and goods on the Web
  2. the use of the Internet and the Web to transact business
  3. digitally enabled transactions and processes within an organization
  4. commercial transactions involving electronic goods

Correct answer: (C)
digitally enabled transactions and processes within an organization

49. All of the following are types of social marketing except ______________.

  1. affiliate marketing
  2. blog advertising
  3. social network advertising
  4. game advertising

Correct answer: (A)
affiliate marketing

50. The ethical principle which states that if an action is not right for all situations, then it is not right for any situation is known as ______________.

  1. The Golden Rule
  2. Slippery Slope
  3. No Free Lunch
  4. Universalism

Correct answer: (D)
Universalism

mba marketing MCQs
mba marketing MCQs

also check:

Important Questions Of MBA Course

51. A patent grants the owner an exclusive monopoly on the ideas behind the invention for ______________ years.

  1. 10
  2. 20
  3. 30
  4. 40

Correct answer: (B)
20

52. What is the first step in a P3P-enabled transaction?

  1. send Web page
  2. http GET request Web page
  3. Send P3P policy files
  4. http GET request P3P policy files

Correct answer: (B)
http GET request Web page

53. Products are made to prior to orders received based on estimated demand under a ______________.

  1. supply-push model
  2. demand-push model
  3. supply-pull model
  4. demand-pull model

Correct answer: (A)
supply-push model

54. The majority of job seekers rely on which of the following?

  1. Word-of-mouth leads
  2. Employment agencies
  3. Internet and newspapers equally
  4. Internet only

Correct answer: (C)
Internet and newspapers equally

55. The online content revenue model in which free content drives offline revenues is called the ______________.

  1. marketing model
  2. advertising model
  3. pay-per-view model
  4. subscription model

Correct answer: (A)
marketing model

56. Technologies that help enhance resolution of e-book reader display screens are known as ______________.

  1. high-res pixel formatting
  2. screen resolution technologies
  3. sub-screen smoothing technologies
  4. sub-pixel display technologies

Correct answer: (D)
sub-pixel display technologies

57. A dynamically priced market that features few buyers and many sellers is a market that exhibits ______________.

  1. market neutrality
  2. buyer bias
  3. seller bias
  4. owner bias

Correct answer: (B)
buyer bias

58. Which of the following best describes predicted growth in C2C and B2C auction spending?

  1. B2C spending will overtake C2C spending
  2. Both types of spending will increase
  3. C2C spending will decrease while B2C increases
  4. Both types of spending will decline at similar rates

Correct answer: (B)
Both types of spending will increase

59. A materials requirements planning (MRP) system is an example of ______________.

  1. spot purchasing
  2. a multi-tier supply chain
  3. a legacy computer system
  4. electronic data interchange

Correct answer: (C)
a legacy computer system

60. All of the following are objectives of private industrial networks except ______________.

  1. developing efficient purchasing and selling business processes industry-wide
  2. operating on a local scale
  3. creating increased supply chain visibility
  4. reducing industry risk

Correct answer: (B)
operating on a local scale

Best MBA MCQs

61. The E-commerce domain that involves business activity initiated by the consumer and targeted to businesses is known as ______________.

  1. Business to Business (B2B)
  2. Consumer to Consumer (C2C)
  3. Consumer to Business (C2B)
  4. Business to Consumer (B2C)

Correct answer: (C)
Consumer to Business (C2B)

62. Why would a merchant want to customize products?

  1. To charge a higher price
  2. To decrease costs
  3. It is required in EC
  4. Customers will only accept customized products

Correct answer: (A)
To charge a higher price

63. Which one of the following is not one of the major types of e-commerce?

  1. C2B
  2. B2C
  3. B2B
  4. C2C

Correct answer: (A)
C2B

64. A ______________ is the set of planned activities designed to result in a profit in a marketplace.

  1. business model
  2. profit model
  3. business plan
  4. revenue model

Correct answer: (A)
business model

65. Compared to Internet users, the number of cell phone subscribers is ______________.

  1. about the same
  2. slightly fewer
  3. much fewer
  4. much larger

Correct answer: (D)
much larger

66. Which of the following is not one of the stages of the development of the Internet?

  1. Innovation
  2. Institutionalization
  3. Globalization
  4. Commercialization

Correct answer: (C)
Globalization

67. Broadband is generally considered to be any communication technology allowing streaming audio and video at or above ______________.

  1. 100 Kbps
  2. 56.6 Kbps
  3. 30 Kbps
  4. 10 Kbps

Correct answer: (A)
100 Kbps

68. All of the following are wireless Internet access network technologies except ______________.

  1. Wi-Fi
  2. Bluetooth
  3. Zigbee
  4. GigaPoP

Correct answer: (D)
GigaPoP

69. The dominant Web server software is ______________.

  1. Zeus
  2. Apache
  3. Microsoft IIS
  4. Google

Correct answer: (B)
Apache

70. Which of the following is not a widely used midrange or high-end e-commerce suite?

  1. Microsoft Commerce Server
  2. WebTrends Marketing Lab2
  3. IBM WebSphere Commerce
  4. Broadvision Commerce

Correct answer: (A)
Microsoft Commerce Server

MBA in Healthcare Management MCQs

71. A worm is designed to spread ______________.

  1. from computer to computer
  2. from file to file on a computer
  3. from Web site to Web site
  4. from Web site to computer

Correct answer: (A)
from computer to computer

72. Firewalls perform all of the following functions except ______________.

  1. Forbids communications from untrustworthy sources
  2. Allows communications from trustworthy sources
  3. Eliminates viruses and other malicious attacks
  4. Filters traffic based on packet attributes

Correct answer: (C)
Eliminates viruses and other malicious attacks

73. All of the following are reasons more people don’t shop online except ______________.

  1. lack of trust in online merchants
  2. lack of convenience
  3. inability to touch and feel the product
  4. fear of misuse of personal information

Correct answer: (B)
lack of convenience

74. Which of the following market entry strategies are the most common for existing firms?

  1. first mover
  2. fast follower
  3. brand extender
  4. alliances

Correct answer: (C)
brand extender

75. The fastest growing form of online advertising is ______________.

  1. banner ads
  2. pop-up ads
  3. rich media/video ads
  4. pop-under ads

Correct answer: (C)
rich media/video ads

76. As consumers become more accustomed to new online advertising formats, click-through rates tend to ______________.

  1. remain constant
  2. decrease
  3. increase
  4. rapidly increase

Correct answer: (B)
decrease

77. The ______________ is the first major effort to adjust the copyright laws to the Internet age.

  1. Platform for Privacy Preferences (P3P)
  2. Center for Democracy and Technology
  3. Digital Millennium Copyright Act (DMCA)
  4. E-Government Act of 2002

View answerCorrect answer: (C)
Digital Millennium Copyright Act (DMCA)

78. The taxation system for e-commerce sales is best described as ______________.

  1. complex
  2. streamlined
  3. universal
  4. standardized

Correct answer: (A)
complex

79. Companies that have a network of physical stores as their primary retail channel, but also have introduced online offerings are called ______________.

  1. Virtual merchants
  2. Bricks and clicks
  3. Catalog merchants
  4. Manufacturer-direct

Correct answer: (B)
Bricks and clicks

80. Which of the following is the largest online travel service?

  1. Travelocity
  2. Orbitz
  3. Priceline
  4. Expedia

Correct answer: (D)
Expedia

%d bloggers like this: