MCQs On Andaman and Nicobar

MCQs On Andaman and Nicobar With PDF

The Andaman and Nicobar Islands are one of the Union Territory of India, which is located in the east of the Indian mainland geographically, float in splendid isolation in the Bay of Bengal. In this article, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Ecological Profile of Andaman and Nicobar Islands, which will be helpful for the aspirants of the competitive exams like UPSC/PCS/SSC/CDS etc.Learn The Facts About The Andaman and Nicobar.

Here We Gives You some interesting facts about the diverse flora and fauna of Andaman and Nicobar Islands. The rich biodiversity of Andaman makes it a unique travel destination. The islands are filled with mysterious minerals, flowers, corals, shells, aquatic life and much more. The sheer variety and diversity of lifeforms and ecosystems in the island is what draws nature lovers, photographers and ecology enthusiasts to it day after day, year after year. The islands are home to 9 national parks and nearly a 100 marine and wildlife sanctuaries! The islands are also a bird watching hot spot with at least 240 species of birds found here. Pack your bags and head straight to Andaman! Learn The Facts About The Andaman and Nicobar.

GK Questions With Answers

also read

1.Which among the following Islands of the Andaman & Nicobar islands contains the only known examples of mud volcanoes in India, called locally as “jalki”?

[A] Baratang Island

[B] Barren Island

[C] Car Nicobar

[D] Havelock Island

Correct Answer: A [Baratang Island]

2.What is the approximate ratio of parts of Indian Coast belonging to Peninsular India to that belonging to Andaman, Nicobar, and Lakshadweep Islands?

[A] 2:1

[B] 2.5:1

[C] 3:1

[D] 3.5:1

Correct Answer: B [2.5:1]

3.The Andaman and Nicobar Islands administration has celebrated the 74th anniversary of First Flag Hoisting Day on which date?

[A] December 31

[B] December 30

[C] December 29

[D] December 28

Correct Answer: B [December 30]

4.Who has been appointed as the Chairman of the Real Estate Appellate Tribunal (REAT) for Tamil Nadu and the Union Territory of Andaman and Nicobar Islands?

[A] Indira Banerjee

[B] V Rajamani

[C] N Swaminathan

[D] B Rajendran

Correct Answer: D [B Rajendran]

5.In which of the following cases, VD Savarkar was sentenced to transportation for life to the infamous Cellular Jail in the Andaman and Nicobar Islands (Kala Pani) in 1911?

[A] Alipore Bomb Case

[B] Nasik Conspiracy Case

[C] Delhi conspiracy case

[D] Lahore Conspiracy Case

Correct Answer: B [Nasik Conspiracy Case]

Top 10 Mobiles Phone

6.Which among the following countries administers “Coco Islands” located in Andaman sea?

[A] India

[B] Myanmar

[C] Sri Lanka

[D] China

Correct Answer: B [Myanmar]

7.Which among the following is known as the Great Andaman Trunk Road, connects Port Blair and Mayabunder in the Andaman and Nicobar Islands?

[A] National Highway 221

[B] National Highway 222

[C] National Highway 223

[D] National Highway 224

Correct Answer: C [National Highway 223]

8.Consider the following countries:

  1. Myanmar
  2. Thailand
  3. Cambodia
  4. Indonesia

India’s Andaman and Nicobar Islands share a maritime border with which among the above countries?

[A] 1 & 2

[B] 2 & 3

[C] 3 & 4

[D] 1, 2 & 4

Correct Answer: D [1, 2 & 4]

9.The Andaman and Nicobar Islands are submerged parts of mountain range called:

[A] Arakan Yoma

[B] Pegu Yoma

[C] Aksai Chin

[D] Tien Shan

Correct Answer: A [Arakan Yoma]

10.Which of the following statement(s) is/are correct regarding tribal groups in India:

  1. Bhils are the people of Dravidian stock now living in M.P. and Rajasthan.
  2. The Gonds constitute the largest tribal group of India.
  3. Onges, Shompens and Sentinelese are the inhabitants of Andaman and Nicobar Islands.

Select the correct answer from the codes given below:

[A] 1 and 2

[B] 1 and 3

[C] 2 and 3

[D] 1, 2 and 3

Correct Answer: D [1, 2 and 3]

General Knowledge Questions With Answers

11.The jurisdiction covering the Andaman and Nicobar islands falls under the supervision of __:

[A] A circuit bench of the Bombay High Court at Port Blair

[B] A circuit bench of the Madras High Court at Port Blair

[C] A circuit bench of the Calcutta High Court at Port Blair

[D] A circuit bench of Supreme Court of India at Port Blair

Correct Answer: C [A circuit bench of the Calcutta High Court at Port Blair]

12.Consider the following Union Territories:

1. Chandigarh

2. Puducherry

3. Andaman and Nicobar Islands

4. Dadra and Nagar Haveli

Which among the above have representatives in Rajya Sabha?

[A] Only 1 & 3

[B] Only 2 & 4

[C] Only 2

[D] Only 2 & 3

Correct Answer: C [Only 2]

13.Which of the following indigenous tribal groups are found in Andaman Islands (not Nicobar Islands)?

  1. Jarawa
  2. Sentinelese
  3. Onge
  4. Shom Pen

Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2

[B] Only 1, 2 & 3

[C] Only 2, 3 & 4

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: B [Only 1, 2 & 3]

14.Which of the following indigenous tribal groups you will find in Andaman Island?

  1. Jarawa
  2. Sentinelese
  3. Onge
  4. Shom Pen

Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 4

[B] Only 2, 3 & 4

[C] Only 1, 2 & 3

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [ Only 1, 2 & 3]

15.The aboriginal tribes found in Andaman and Nicobar Islands are either negroid or mongoloid. Consider the following with this reference:

1. Jarawa

2. Shompen

3. Onge

4. Nicobarese

Which of the above is / are mongoloid?

[A] 1 & 2

[B] 2 & 4

[C] 2, 3 & 4

[D] 1 & 4

Correct Answer: B [2 & 4]

16.What is the approximate ratio of parts of Indian Coast belonging to Peninsular India to that belonging to Andaman, Nicobar, and Lakshadweep Islands?

[A] 2:1

[B] 2.5:1

[C] 3:1

[D] 3.5:1

Correct Answer: B [2.5:1]

17.  Tropical rainforests in India are found in the:

  1. Andaman and Nicobar Islands
  2. North-East India
  3. Western Ghats

  Select the correct option from codes given below:

[A] 1 & 2 Only

[B] 1 & 3 Only

[C] 2 & 3 Only

[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]

18.  Consider the following pairs of sports with their associated states/UTs:

  1. Asol Aap – Andaman and Nicobar islands
  2. Dhopkhel – Assam
  3. Jallikattu – Tamil Nadu

  Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only

[B] 3 Only

[C] 2 & 3 Only

[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]

19.The Dugong (Sea Cow) is found in India in __:

1.Gulf of Katch

2.Gulf of Mannar

3.Andaman & Nicobar Islands

Choose the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2

[B] Only 2 & 3

[C] Only 1 & 3

[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]

20.In India, coral reef formations are found in __:

1. Gulf of Mannar

2. Gulf of Kachchh

3. Andaman and Nicobar

4. Lakshadweep Islands

Choose the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2

[B] Only 2 & 3

[C] Only 2, 3 & 4

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]

Current affairs quiz with answers

Also read

21.Which of the following indigenous tribal groups you will find in Andaman Island?

  1. Jarawa
  2. Sentinelese
  3. Onge
  4. Shom Pen

Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 4

[B] Only 2, 3 & 4

[C] Only 1, 2 & 3

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [ Only 1, 2 & 3]

22.The aboriginal tribes found in Andaman and Nicobar Islands are either negroid or mongoloid. Consider the following with this reference:

1. Jarawa

2. Shompen

3. Onge

4. Nicobarese

Which of the above is / are mongoloid?

[A] 1 & 2

[B] 2 & 4

[C] 2, 3 & 4

[D] 1 & 4

Correct Answer: B [2 & 4]

23.Where in India you will find substantial coral reef formations?

  1. Gulf of Mannar
  2. Gulf of Katch
  3. Andaman and Nicobar
  4. Lakshadweep Islands

Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 & 2

[B] 2 & 3

[C] 2, 3 & 4

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [ 1, 2, 3 & 4]

24.Which of the following is/are coral reef areas identified by India for conservation and management?

1. Gulf of Kachchh

2. Gulf of Mannar

3. Daman and Diu

4. Andaman and Nicobar

Select the correct answer from the codes given below:

[A] Only 1, 3 & 4

[B] Only 2, 3 & 4

[C] Only 1, 2 & 4

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [ Only 1, 2 & 4]

25.The Dugong (Sea Cow) is found in India in __:

1.Gulf of Katch

2.Gulf of Mannar

3.Andaman & Nicobar Islands

4.Sundarban Region

Choose the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2

[B] Only 2 & 3

[C] Only 1, 2 & 3

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [ Only 1, 2 & 3]

26.Which of the following islands has/have been declared as “Hope Spots” by the IUCN (International Union for Conservation of Nature)?

  1. Andaman & Nicobar Islands
  2. Lakshadweep Islands
  3. Majuli Island

Select the correct option from codes given below:

[A] 1 & 2 Only

[B] 3 Only

[C] 1 & 3 Only

[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: A [ 1 & 2 Only ]

27.With reference to tribes in Andaman and Nicobar Islands, Consider the following statements:

  1. All the six tribes of Andaman and Nicobar Islands are Scheduled Tribes
  2. All the six tribes of Andaman and Nicobar Islands are Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs)

Which of the above is / are correct statements?

[A] Only 1

[B] Only 2

[C] Both 1 & 2

[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: A [Only 1 ]

28.  Consider the following pairs of sports with their associated states/UTs:

  1. Asol Aap – Andaman and Nicobar islands
  2. Dhopkhel – Assam
  3. Jallikattu – Tamil Nadu

  Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only

[B] 3 Only

[C] 2 & 3 Only

[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]

29.The Dugong (Sea Cow) is found in India in __:

1.Gulf of Katch

2.Gulf of Mannar

3.Andaman & Nicobar Islands

Choose the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2

[B] Only 2 & 3

[C] Only 1 & 3

[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]

30.In which year, Andaman and Nicobar Islands (Protection of Aboriginal Tribes) Regulation was promulgated?

[A] 1962

[B] 1956

[C] 1951

[D] 1966

Correct Answer: B [1956]

General knowledge questions and answers pdf

31.Andaman and Nicobar Islands, Lakshadweep were specially given the inclusion status of which of the following zonal regions of India?

[A] Central Zonal Council

[B] Eastern Zonal Council

[C] Southern Zonal Council

[D] None of the above

Correct Answer: C [Southern Zonal Council]

32.Arrange the following from North to South direction:

1. Coco chanel

2. Little Andaman

3. Narcondam Island

4. Barren Island

Choose the correct option from the codes given below:

[A] 1, 4, 2, 3

[B] 1, 3, 4, 2

[C] 1, 2, 3, 4

[D] 1, 3, 2, 4

Correct Answer: B [1, 3, 4, 2]

33.The Andaman group of islands and the Nicobar group of islands are separated by which of the following channels?

[A] 10° channel

[B] 8° channel

[C] 12° channel

[D] 13° channel

Correct Answer: A [10° channel]

34.Which of the following river flows in the Andaman island?

[A] Kaladan river

[B] Myitnge river

[C] Pein river

[D] Kalpong river

Correct Answer: D [Kalpong river]

35.Which of the following passage separates the north Andaman Island from the smaller islands Landfall Island and East Island?

[A] Duncan Passage

[B] Coco Passage

[C] Cleugh Passage

[D] Mannar Passage

Correct Answer: C [Cleugh Passage]

36.Coco island is located on which side of Andaman island?

[A] Eastern

[B] Southern

[C] Northern

[D] Western

Correct Answer: C [Northern]

37.Which of the following islands is the northernmost island of the Andaman Nicobar Group of islands?

[A] Landfall Island

[B] West Island

[C] Smith Island

[D] Pocock Island

Correct Answer: A [Landfall Island]

38.Which of the following strait separates Middle Andaman and North Andaman Island?

[A] Homfray’s Strait

[B] Austen Strait

[C] Palk strait

[D] Coco straight

Correct Answer: B [Austen Strait]

39.The capital of the Andaman and Nicobar Islands Port Blair is located in which of the following parts of Andaman island?

[A] Middle Andaman

[B] North Andaman

[C] Little Andaman

[D] South Andaman

Correct Answer: D [South Andaman]

40.Before the construction of cellular jail, the political prisoners were imprisoned in which of the following islands of the Andaman & Nicobar group?

[A] Chatham Island

[B] Ross Island

[C] Viper Island

[D] None of the above

Correct Answer: C [Viper Island]

GK bits in english

41.Which of the following is the most spoken language of Andaman and Nicobar island?

[A] Hindi

[B] Telugu

[C] Bengali

[D] Tamil

Correct Answer: C [Bengali]

42.Which of the following is the official language of Andaman and Nicobar island?

[A] Hindi

[B] Tamil

[C] Telugu

[D] Bengali

Correct Answer: A [Hindi]

43.Andaman and Nicobar were established as a province in which of the following year?

[A] 1860

[B] 1865

[C] 1870

[D] 1875

Correct Answer: D [1875]

44.In which among the following places in India, are coral reefs present?

  1. Andaman and Nicobar
  2. Lakshadweep
  3. Palk Bay
  4. Gulf of Mannar
  5. Gulf of Kutch
  6. Sunderbans

Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1 & 2

[B] Only 1, 2, 3, 4 & 5

[C] Only 1, 2, 4 & 5

[D] 1, 2, 3, 4, 5 & 6

Correct Answer: B [Only 1, 2, 3, 4 & 5]

45.Which type of forests are found along the Western Ghats and the Nicobar and Andaman Islands?

[A] Tropical Dry deciduous forest

[B] Tropical Wet evergreen forests

[C] Tropical Moist deciduous forests

[D] Tropical Semi-evergreen forests

Correct Answer: B [Tropical Wet evergreen forests]

46.Which of the following statements are correct regarding littoral and swamp forests of India?

1. They are found along the Andaman and Nicobar Islands and the delta area of the Ganga and the Brahmaputra in India. 2. They have roots that consist of soft tissue which helps the plant to breathe in the water.

Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1

[B] Only 2

[C] Both 1 & 2

[D] Neither 1 & 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]

47.Arrange the following places with respect to the richness in species diversity:

1) Gulf of Kachchh

2) Lakshadweep Islands

3) Andaman and Nicobar Islands

4) Gulf of Mannar

Select the correct option from the codes given below:

[A] 1, 2, 3, 4

[B] 2, 3, 1, 4

[C] 3, 2, 4, 1

[D] 3, 4, 2, 1

Correct Answer: C [3, 2, 4, 1]

48.Which of the following statements are correct regarding Andaman White-toothed Shrew?

1. It is found on Mount Harriet in the North Andaman Islands.

2. It is endemic to India.

3. It resides in leaf litter and rock crevices.

Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2

[B] Only 2 & 3

[C] Only 1 & 3

[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: B [Only 2 & 3]

49.Which organization proposed a plan to develop ‘Little Andaman Island’ as a tourism hotspot?

[A] Tourism Ministry

[B] NITI Aayog

[C] NHAI

[D] IRCTC

Correct Answer: B [NITI Aayog]

50.When was the Andaman Nicobar Theater command created?

[A] 2001

[B] 2003

[C] 2004

[D] 1999

Correct Answer: A [2001]

GK Questions and Answers on the Andaman-Nicobar 

1. Andaman and Nicobar Islands is a group of undulating________Islands and islets.

A. around 572

B. around 570

C. around 580

D. around 585

Ans: A

Explanation: Andaman and Nicobar Islands is the largest archipelago system in the Bay of Bengal. It extends over an area of 8249 Sq. km comprising 572 islands of which 37 are inhabited, are a group of islands at the juncture of the Bay of Bengal and Andaman Sea with a coastline of 1912 km (approx. 1/4th of total coastline of India).Hence, A is the correct option.

2. Which of the following separate the Andaman and Nicobars?

A. Ten Degree Channel

B.  Eleven Degree Channel

C. English Channel

D. Indira Point

Ans: A

Explanation: The Andaman and Nicobars are separated by the Ten Degree Channel which is 150 Kms. wide. Hence, A is the correct option.

3. Which of the following is the state animal of Andaman and Nicobar Islands?

A. Sentineles

B. Dugong, the gentle sea cow

C. Pandunus or Nicobar Breadfruit

D. Nicobar crab eating macaque

Ans: B

Explanation: Dugong, the gentle sea cow is the state animal of Andaman and Nicobar Islands. Hence, B is the correct option.

4. Which of the following is the state tree of Andaman and Nicobar Islands?

A. Albizia lebbeck

B. Areca laxa

C. Andaman Padauk

D. Barringtonia racemosa

Ans: C

Explanation: Andaman Padauk is the state tree of Andaman and Nicobar Islands. Hence, C is the correct option.

5. Which of the following is the state bird of Andaman and Nicobar Islands?

A. Andaman serpent-eagle

B. Andaman crake

C. Brown coucal

D. Andaman Wood Pigeon

Ans: D

Explanation: Andaman Wood Pigeon is the state bird of Andaman and Nicobar Islands. Hence, D is the correct option.

GK Questions and Answers on the Hotspots of Biodiversity

6. Which of the following is the aboriginal tribe who is considered as the most isolated Paleolithic tribes of the world?

A. Sentinelese

B. Great Andamanese

C. Jarawa

D. Shompen

Ans: A

Explanation: The Sentinelese is an endangered hunter-gatherer tribe living on the North Sentinel Island of the Andaman & Nicobar Islands. They are considered as the most isolated Paleolithic tribes of the world. Hence, A is the correct option.

7. Which of the following is the home to one of the most isolated Paleolithic tribes of the world?

A. Havelock Island

B. Great Nicobar

C. North Sentinel Island

D. Barren Island

Ans: C

Explanation: North Sentinel Island is home to one of the most isolated Paleolithic tribes of the world. Hence, C is the correct option.

8. Which of the following is the only active volcano not just in India but the whole of South Asia?

A. Havelock Island

B. Great Nicobar

C. North Sentinel Island

D. Barren Island

Ans: D

Explanation: Barren Island of the Andaman & Nicobar Island group is the only active volcano not just in India but the whole of South Asia. Hence, D is the correct option.

9. Which of the following is the Southernmost point of India?

A. Indira Col

B. Indira Point

C. Great Nicobar

D. East Island

Ans: B

Explanation: Indira Point in Great Nicobar is the Southernmost point while East Island in North Andaman is the Northernmost Island of Andaman and Nicobar Islands. Hence, B is the correct option.

10. Which of the following tribes of the Andaman and Nicobar Islands is Mongoloid origin?

A. Great Andamanese

B. Jarawa

C. Sentineles

D. Shompen

Ans: D

Explanation: The Great Andamanese, Jarawa, Onge & Sentineles, all of Negrito Origin, in the Andaman group of Islands, while the tribes in the Nicobar Islands are the Nicobarese and the Shompen, both of Mongoloid Stock. Hence, D is the correct option.

Leave a Comment

%d bloggers like this: