Top 100+ Nutrition In Animals MCQs and Answers

Top 100+ Nutrition In Animals MCQs and Answers

This article is all about nutrition in animals. If you’re studying for your biology exam, and need some nutrition-related MCQs, then this is the perfect video for you. Nutrition in animals is the process by which animals acquire food via ingestion, metabolic processes, and other methods. In this video we discuss animal nutrition. Here, you will find all the details of nutrition in animals. We give you a brief overview of the different types of nutrition and then we move to the different types of food. We discuss all this in the article. As always, do let us know if you have any suggestions or feedback.

1. Animals derive their nutrition either by

a) Eating plants

b) Eating animals

c) Both of these

d) None of these

Answer: Both of these

2. Which of the following pair of teeth differ in structure but are similar in function?

a) canines and incisors

b) molars and premolars

c) incisors and molars

d) premolars and canines

Answer: canines and incisors

3. Read carefully the terms given below. Which of the following set is the correct combination of organs that do not carry out any digestive functions?

a) Oesophagus, Large Intestine, Rectum

b) Buccal Cavity, Oesophagus, Rectum

c) Buccal Cavity, Oesophagus, Large Intestine

d) Small Intestine, Large Intestine, Rectum

Answer: Oesophagus, Large Intestine, Rectum

4. The swallowed food moves downwards in the alimentary canal because of:

a) force provided by the muscular tongue.

b) the flow of water taken with the food.

c) gravitational pull.

d) the contraction of muscles in the wall of food pipe.

Answer: force provided by the muscular tongue.

5. The acid present in the stomach:

a) kills the harmful bacterial that may enter along with the food.

b) protects the stomach lining from harmful substances.

c) digests starch into simpler sugars.

d) makes the medium alkaline.

Answer: digests starch into simpler sugars.

Check These

6. The enzymes predsent in the saliva convert:

a) fats into fatty acids and glycerol

b) starch into simple sugars

c) proteins into amino acids

d) complex sugars into simple sugars

Answer: starch into simple sugars

7. Given below from (i) to (iv) are some food items.

(i) Boiled and mashed potato

(ii) Glucose solution

(iii) A slice of bread

(iv) Mustard oil

Which of the above will give blue-black colour when tested with iodine?

a) (i) and (ii)

b) (i) and (iii)

c) (ii) and (iii)

d) (iii) and (iv)

Answer: (i) and (iii)

8. How many premolars teeth found in mouth?

a) 2

b) 4

c) 6

d) 8

Answer: 4

9. Bile is produced in

a) Gall bladder

b) Blood

c) Liver

d) Spleen

Answer: Liver

10. Cud is the name given to the food of ruminants which is:

(а) swallowed and undigested.

b) swallowed and partially digested.

c) properly chewed and partially digested.

d) properly chewed and completely digested.

Answer: swallowed and partially digested.

This image has an empty alt attribute; its file name is click-here.gif

11. The false feet of Amoeba are used for:

a) movement only

b) capture of food only

c) capture of food and movement

d) exchange of gases only

Answer: capture of food and movement

12. Read the following statements with reference to the villi of small intestine.

(i) They have very thin walls.

(ii) They have a network of thin and small blood vessels close to the surface.

(iii) They have small pores through which food can easily pass.

(iv) They are finger-like projections.

Identify those statements which enable the villi to absorb digested food.

a) (i), (ii) and (iv)

b) (ii), (iii) and (iv)

c) (iii) and (iv)

d) (i) and (iv)

Answer: (i), (ii) and (iv)

13. The finger-like outgrowths of Amoeba helps to ingest food. However, the finger-like outgrowths of human intestine helps to:

a) digest the fatty food substances

b) make the food soluble

c) absorb the digested food

d) absorb the undigested food

Answer: absorb the digested food

14. The main function of the lacteals of intestine is the absorption of

a) amino acids

b) glucose and vitamins

c) lactic acid

d) fatty acids and glycerol

Answer: fatty acids and glycerol

15. Gastric digestion takes place efficiently in

a) acidic medium

b) alkaline medium

c) neutral medium

d) highly alkaline medium

Answer: acidic medium

1 thought on “Top 100+ Nutrition In Animals MCQs and Answers”

Leave a Comment

%d bloggers like this: