Odisha Day Quiz Questions

Odisha Day Quiz Questions

Widely recognised as the land of Lord Jagannath, Odisha is famous for its cultural heritage and vigorous architecture. One of the traditional states, Odisha is popular for its great heritage and historical past. Apart from being an attractive tourist spot, this state is renowned for its unique history.

Odisha Day or Utkal Diwas is celebrated on April 1st every year to remember the formation of the state after a struggle to be recognised as an independent region. Around a decade before India’s independence, the land of Jagannath came into existence as an independent province in the year 1936. The day is celebrated annually in the Indian state of Odisha in memory of the formation of the state as a separate state out of Bihar and Orissa Province.

Here we present Utkal Divas 2022 Quiz Questions With Answers And these are all About Odisha day Or Utkal diwas So keep read these Utkal diwas Quizzes.

Odisha Govt. also released a Requirement notification for  posts of RI & Amin/B.ED/OTET/OAVS and other different non-gazetted posts through Odisha exams. The OSSC /OSSSC commission Out Posts Vacancy every year in different Odisha govt Department. These vacancies are filled for Service sector, health sector, and Education sector. The OSSC also releases the Odisha High courts & District Courts and Education and academic sector Odisha PGT/TGT entrance test Vacancy.

MOST IMPORTANT ODISHA GK MCQ QUESTIONS & ANSWERS

1.Who was the last independent ruler of Odisha?

[A] Prataparudra deva

[B] Purusottam deva

[C] Viraja

[D] Mukunda deva

Answer:- D [Mukunda deva]

Notes:

It was 1568 when Mukundadeva ruled as the last Hindu king. He was killed in a battle against Afgan intruders of Bengal.

2.Sisupalgarh was excavated in the year?

[A] 1921

[B] 1922

[C] 1948

[D] 1952

Answer: C [1948]

Notes:

The major historical site Sisupalgarh was excavated by B.B Lai in 1948. It was discovered near Bhubaneswar.

3.According to Raghuvamsam of Kalidasa, which territory was mentioned as a neighbor of Kalinga?

[A] Utkal

[B] Tosali

[C] Kangoda

[D] Kosala

Correct Answer: A [Utkal]

Notes:

Utkal is mentioned as a neighbor of Kalinga in Raghuvamsham. Some scholars mentioned it as older than even Kalinga.

4.During the Ganga period Which among the following was/ were the main exporting commodities?

[A] Clothes

[B] Diamonds

[C] Elephants

[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]

Notes:

Clothes, Diamonds, Elephants were the main exported things. Southeast Asian countries were the trade partners of Odisha.

5.Who wrote the Mahabharata in the Oriya language?

[A] Kamban

[B] Utbi

[C] Dandin

[D] Sarala Dasa

Correct Answer: D [Sarala Dasa]

Notes:

Sarala Dasa wrote Mahabharata in the Oriya language during the time of the Gajapati Dynasty. It is often compared with Raghuvansham of Kalidasa.

6.Who founded Utakal Brahmo Samaj in Odisha?

[A] Haranath Bhattacharya

[B] Keshab Ch. Sen

[C] Raja Rammohan Roy

[D] Debendranath Tagore

Correct Answer: A [Haranath Bhattacharya]

Notes:

Haranath Bhattacharya, a follower of Keshab Ch. Sen founded Utakal Brahmo Samaj in 1869. Keshab Chandra Sen joined Brahmo Samaj in 1857.

7.When did Debendranath Tagore join Brahmo Samaj?

[A] 1843

[B] 1856

[C] 1866

[D] 1880

Correct Answer: A [1843]

Notes:

Debendranath Tagore joined Brahmo samaj in 1843. The title ‘Brahmananda’ was given by him to Keshav Ch. Sen.

8.Railway in coastal Odisha started in?

[A] 1853

[B] 1876

[C] 1893

[D] 1896

Correct Answer: D [1896]

Notes:

In 1896 railways in the coastal area started. The first train service from Khurda to Bhubaneswar started on 20 July 1896.

9.Who gave the title “Utkalmani” to Gopabandhu Das?

[A] Prafulla Chandra Roy

[B] Mahatma Gandhi

[C] Jawaharlal Nehru

[D] B G Tilak

Correct Answer: A [Prafulla Chandra Roy]

Notes:

Shri Prafulla Chandra Roy gave the title Utkalmani (The jewel of Odisha) to Gopabandhu das. Prafulla ch. Roy established Bengal Chemical in 1901.

10.When did the Salt satyagraha under the leadership of Gopabandhu Chaudhury reach Inchudi?

[A] 6th April

[B] 8th April

[C] 12th April

[D] 16th April

Correct Answer: C [12th April]

Notes:

Their journey started on 6th April 1930. They reached on 12th April 1930. There were a  number of 21 satyagrahis other than Gopabandhu Chaudhury and Harihar Das.

11.Which among the following is/ are the natural lakes situated in Odisha?

a) Chilika

b) Kolleru

c) Tampara

d) Ansupa

Select the correct option from the codes given below

[A] a only

[B] a, c & d

[C] b only

[D] a & b

Correct Answer: B [a, c & d]

Notes:

Chilika, Ansupa, Samargarh, Tampara are some of the natural lakes of Odisha. Chilika is the largest brackish water lake in India.

12.The scale of soil acidity measures the concentration of which of the following?

[A] Hydrogen ion

[B] Oxygen ion

[C] Nitrogen ion

[D] Ammonia ion

Correct Answer: A [Hydrogen ion]

Notes:

It is a scale that measures the concentration of Hydrogen ions held by the soil particles. Acidic soil has a pH value of less than 7.2

13.Brown forest soil in Odisha found in which among the following districts?

1. Phulbani

2. Kandhamal

3. Rayagada

4. Ganjam

Select the correct option from the codes given below

[A] 2 & 4

[B] 3 only

[C] 1 & 2

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]

Notes:

Brown forest soil is found in the districts of Phulbani, Kandhamal, Rayagada and some parts of Ganjam and Nayagarh.

14.What is the name of the longest tributary of the Subarnarekha river?

[A] Dulang

[B] Kharkai

[C] Kanchi

[D] Raru

Correct Answer: B [Kharkai]

Notes:

Kharkai is the longest tributary of the Subarnarekha River. Kharkai dam is situated in Ichha, Odisha

15.Bhitarkanika Wildlife Sanctuary is situated in the delta of which river?

[A] Mahanadi

[B] Brahmani

[C] Rushikulya

[D] Sabarmati

Correct Answer: B [Brahmani]

Notes:

The Bhitarkanika Wildlife Sanctuary is located at the delta of the Brahmani river. Bhitarkanika is famous for Estuarine crocodiles.

16.Salandi and Matai are the important tributaries of which river?

[A] Baitarani

[B] Subarnarekha

[C] Mahanadi

[D] Rushikulya

Correct Answer: A [Baitarani]

Notes:

Salandi and Matai are the tributaries of the Baitarani river. The Baitarani River enters the Bay of Bengal after joining Brahmani.

17.Arrange the following rivers of Odisha in ascending order of their length.

1. Brahmani

2. Mahanadi

3. Subarnarekha

4. Baitarani

Choose the correct option from the codes given below

[A] 1, 2, 3, 4

[B] 4, 1, 2, 3

[C] 4, 3, 1, 2

[D] 1, 4, 3, 2

Correct Answer: C [4, 3, 1, 2]

Notes:

Mahanadi (900 km), Brahmani (799 km), Subarnarekha (474 km), Baitarani (360 km)

18.Mahanadi river flows through which among the following states?

1. Odisha

2. West Bengal

3. Chattisgarh

4. Andhra Pradesh

Choose the correct option from the codes given below

[A] 1 & 4

[B] 1, 2 & 4

[C] 1, 3 & 4

[D] 1 & 3

Correct Answer: D [1 & 3]

Notes:

Mahanadi river flows through Chhattisgarh (357 km) and Odisha (494 km).

19.Hundru falls is situated over which river?

[A] Subarnarekha

[B] Baitarani

[C] Rushikulya

[D] Brahmani

Correct Answer: A [Subarnarekha]

Notes:

Hundru falls is situated on the course of the Subarnarekha River. It is situated in Jharkhand.

20.Groundnut production is highest in which district of Odisha?

[A] Kalahandi

[B] Jajpur

[C] Cuttack

[D] Balasore

Correct Answer: C [Cuttack]

Notes:

Cuttack is highest in groundnut production.

21.When soil remains in its original position it is called?

[A] Indigenous

[B] In situ

[C] Ex situ

[D] None of the above

Correct Answer: B [In situ]

Notes:

“In situ” is a Latin word which means it exists in the original position.

22.Which state has the largest area affected by Soil erosion?

[A] Odisha

[B] Rajasthan

[C] Uttar Pradesh

[D] Andhra Pradesh

Correct Answer: B [Rajasthan ]

Notes:

The largest area affected by soil erosion is in Rajasthan.

23.Barehipani Waterfalls is situated on the course of which river?

[A] Mahanadi

[B] Gobari

[C] Budhabalanga

[D] Prachi

Correct Answer: C [Budhabalanga]

Notes:

Barehipani Waterfalls is situated on the course of the Budhabalanga river. Barehipani (1309 ft) is the highest waterfall in Odisha.

24.“Matsya Tirtha” is another name for which waterfalls?

[A] Badaghagara

[B] Hundru

[C] Duduma

[D] Bhimkund

Correct Answer: C [Duduma]

Notes:

Duduma waterfall (Machkund river) is also known as Matsya tirtha.

25.Which among the following is/ are Rabi crops of Odisha?

1. Wheat

2. Maize

3.Watermelon

4. Gram

Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 & 4

[B] 3 only

[C] 1, 3 & 4

[D] 2 & 4

Correct Answer: A [1 & 4]

Notes:

Timeline of Rabi season- Sowing time- November and harvesting time- April. Major Rabi crops of Odisha- Wheat, Gram, Oilseeds

26.The Ramsar Convention was signed in which year?

[A] 1955

[B] 1961

[C] 1971

[D] 1998

Correct Answer: C [1971]

Notes:

The Ramsar convention was signed in 1971. Ramsar is a city in Iran.

27.Which site of Odisha is famous for its saltwater crocodiles and olive ridley sea turtles?

[A] Bhitarkanika Mangrove

[B] Ansupa lake

[C] Chilika lake

[D] None of the above

Correct Answer: A [Bhitarkanika Mangrove]

Notes:

Bhitarkanika Mangrove is famous for its saltwater crocodiles and olive ridley sea turtles. It is a Ramsar site in India.

28.What is the rank of Odisha in terms of per-capita dependence on forest for Bamboo?

[A] 5th

[B] 8th

[C] 10th

[D] 15th

Correct Answer: C [10th]

Notes:

Odisha ranks 10th in terms of per-capita dependence on forest for Bamboo (0.010 tonnes)

29.Bhitarkanika Mangrove is situated in the deltas of which river pairs?

[A] Brahmani and Mahanadi

[B] Baitarani and Rushikulya

[C] Brahmani and Baitarani

[D] None of the above

Correct Answer: C [Brahmani and Baitarani]

Notes:

Bhitarkanika Mangrove is situated in the deltas of Brahmani and Baitarani. It covers an area of 650 sq km.

30.Iron ore was first discovered in which district of Odisha?

[A] Kalahand

[B] Koraput

[C] Jharsuguda

[D] Mayurbhanj

Correct Answer: D [Mayurbhanj]

Notes:

Iron ore was first discovered in the Mayurbhanj district of Odisha by PN Bose in 1904.

31.What is the name of the important species of Chilika lake?

[A] Irrawaddy Dolphin

[B] Gharial

[C] Great Indian Bustard

[D] None of the above

Correct Answer: A [Irrawaddy Dolphin]

Notes:

Irrawaddy Dolphin (Orcaella brevirostris) is an important species of Chilika Lake. It is a critically endangered species.

32.What type of forest covers the maximum geographical area of Odisha?

[A] Very Dense Forest

[B] Moderately Dense Forest

[C] Open Forest

[D] None of the above

Correct Answer: C [Open Forest]

Notes:

Open Forest covers the maximum geographical area of Odisha (14.83%)

33.What is the rank of Odisha in terms of dependence on forests for fuelwood?

[A] 1st

[B] 2nd

[C] 4th

[D] 7th

Correct Answer: B [2nd]

Notes:

Odisha ranks second in terms of dependence on forests for fuelwood (9185.83 tonnes) after Maharashtra.

34.What type of forest is responsible for providing raw materials to the paper industry of Odisha?

[A] Tropical moist and deciduous forests

[B] Mangrove forest

[C] Tropical ever-green forest

[D] None of the above

Correct Answer: A [Tropical moist and deciduous forests]

Notes:

Bamboo found in the tropical moist and deciduous forests is the main source of raw materials for paper mills of Cuttack and Rayagada district.

35.“Mugger Crocodile scheme” at Ramatirtha, Jashipur was started in which year?

[A] 1950

[B] 1969

[C] 1979

[D] 1989

Correct Answer: C [1979]

Notes:

The mugger crocodile (Crocodylus palustris) scheme was started in 1979. In the same year, the government of Odisha designated Simlipal as a wildlife sanctuary.

36.What is the name of the dam which is located within the Chandaka Elephant Sanctuary?

[A] Mandira Dam

[B] Rengali Dam

[C] Deras Dam

[D] None of the above

Correct Answer: C [Deras Dam]

Notes:

Deras Dam is situated inside the Chandaka Elephant Sanctuary.

37.Odisha enjoys hegemony over the production of which of the following minerals?

[A] Chromite

[B] Copper

[C] Coal

[D] Bauxite

Correct Answer: A [Chromite]

Notes:

According to the Annual report 2018-19 published by the Government, Odisha produced almost the entire production (96%) of Chromite in India.

38.What is the rank of Odisha in Manganese production?

[A] 1st

[B] 2nd

[C] 4th

[D] 5th

Correct Answer: A [1st]

Notes:

Odisha ranks 1st in Manganese production. Gondite mines of Odisha is famous for Manganese production.

39.Which district of Odisha is the main source of Tin ore in Odisha?

[A] Cuttack

[B] Balasore

[C] Malkangiri

[D] Nuapada

Correct Answer: C [Malkangiri]

Notes:

The main source of Tin ore in Odisha is the Malkangiri district. Cassiterides are important as a source of Tin.

[A] 32%

[B] 25%

[C] 41%

[D] 27%

Correct Answer: A [32%]

Notes:

GDP by sector in Odisha- Agriculture (27%), Industry (32%), Services (41%)

41.Which among the following IT parks is/ are situated in Odisha?

1. Infocity

2. Fortune Tower

3. IDCO Tower

4. Info park

[A] 1 only

[B] 1 & 2

[C] 1, 3 & 4

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]

Notes:

IT parks situated in Bhubaneswar- Infocity, Fortune Tower, Tower 2000, IDCO Tower, Info park.

42.What is the smallest National highway of Odisha?

[A] NH-130 C

[B] NH-19 B

[C] NH-112 C

[D] NH-105

Correct Answer: A [NH-130 C]

Notes:

The smallest National highway of Odisha is NH- 130 C. The length of NH-130 C in Odisha is 20 km.

43.Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) was launched in which year?

[A] 2000

[B] 2005

[C] 2011

[D] 2018

Correct Answer: A [2000]

Notes:

PMGSY was launched on 25th December 2000.

44.The first train ran in Odisha in which year?

[A] 1853

[B] 1854

[C] 1896

[D] 1899

Correct Answer: C [1896]

Notes:

The first train ran in Odisha on 20th July 1896 between Khurda and Bhubaneswar.

45.Airport Authority of India (AAI) was founded in which year?

[A] 1980

[B] 1982

[C] 1990

[D] 1995

Correct Answer: D [1995]

Notes:

Airport Authority of India (AAI) was founded in 1995. Its headquarter is situated in New Delhi.

46.Who was the editor of the newspaper “Asha”?

[A] Sushil Adhikari

[B] Ishwar Gupta

[C] Shashi Bhushan Rath

[D] Akshay Dutta

Correct Answer: C [Shashi Bhushan Rath]

Notes:

Shashi Bhushan Rath was the editor of the newspaper “Asha”. Asha was a weekly newspaper.

47.Kalahandi falls under which postal circle of Odisha?

[A] Bhubaneswar

[B] Berhampur

[C] Sambalpur

[D] None of the above

Correct Answer: B [Berhampur]

Notes:

Places fall under Berhampur region- Kalahandi, Asika, Koraput, Phulbani.

48.DD Odia channel was launched in which year?

[A] 1910

[B] 1950

[C] 1966

[D] 1994

Correct Answer: D [1994]

Notes:

DD Odia channel was launched in 1994. It was a state-owned tv channel

49.Which of the following is the first online magazine of Odisha?

[A] Ameodia

[B] Cuttack Standard

[C] Hitaisini

[D] None of the above

Correct Answer: A [Ameodia]

Notes:

The first online magazine of Odisha is Ameodia. It was started in 2009.

50.Which of the following ministers from the Central Government actively participated in The merger of the Princely States with Odisha?

[A] Harekrushna Mahatab

[B] Sardar Patel

[C] VP Menon

[D] Both Sardar Patel and VP Menon

Correct Answer: D [Both Sardar Patel and VP Menon]

Notes:

People associated with The merger of the Princely States with Odisha- Harekrushna Mahatab, Sardar Patel and VP Menon.

1 thought on “Odisha Day Quiz Questions”

Leave a Comment

%d bloggers like this: