Plant Kingdom Question Answers for NEET 2021-22

Plant Kingdom Question Answers for NEET 2021-22

Plant Kingdom Question Answers for NEET 2021-22. This Multiple Choice Questions and Answers of Plant Kingdom are most important part of the NEET, AIIMS, JIPMER and other Medical Entrance Exams. We the live learns team composed this Plant Kingdom MCQ with Answers for NEET, AIIMS, JIPMER from Various Text book including NCERT.

Plant Kingdom Question Answers for NEET 2021-22 PDF Download

1 Which of the plant groups needs both land and water to complete their life cycle?

(A) Tracheophyta

(B) Pteridophyta

(C) Thallophyta

(D) Bryophyta

Answer: angiosperms

2 A plant that has seeds but no flowers and fruits?

(A) Bryophytes

(B) Gymnosperms

(C) Mosses

(D) Pteridophytes

Answer: Gymnosperms

3 Most primitive vascular plants?

(A) Mosses

(B) Cycads

(C) Kelps

(D) Ferns

Answer: Ferns

4 Plants that possess spores and embryo but lack vascular tissues and seeds?

(A) Rhodophyta

(B) Bryophyta

(C) Pteridophyta

(D) Phaeophyta

Answer: Bryophyta

5. Pteridophytes differ from mosses in

(A) Independent gametophyte

(B) Dependent gametophyte

(C) Flagellate antherozoids

(D) Independent and dominant sporophyte

Answer: Independent and dominant sporophyte

6. Which one is not an exception in angiosperms?

(A) Double fertilization

(B) Secondary growth

(C) Presence of vessels

(D) Autotrophic nutrition

Answer: Double fertilization

7. Angiosperms are the dominant flora because of

(A) Domestication by man

(B) Power of adapting in diverse habitats

(C) Self-pollination property

(D) Property of producing a large number of seeds

Answer: Power of adapting in diverse habitats

8. Plants reproducing by spores are grouped under

(A) Bryophytes

(B) Sporophytes

(C) Cryptogams

(D) Thallophytes

Answer: Cryptogams

9. The plant group that posses the largest ovule, largest gametes, and largest tree

(A) Angiosperms

(B) Gymnosperms

(C) Pteridophytes

(D) Bryophytes

Answer: Gymnosperms

10. Plants having vascular tissue without seeds

(A) Angiosperm

(B) Pteridophytes

(C) Bryophytes

(D) Gymnosperms

Answer: Pteridophytes

11 Prothallus gives rise to sporophyte without fertilization. This is known as

(A) Apogamy

(B) Parthenocarpy

(C) Parthenogenesis

(D) Apospory

Answer: Apogamy

12. Which one is responsible for the formation of peat?

(A) Riccia

(B) Sphagnum

(C) Marchantia

(D) Funaria

Answer: Sphagnum

13. Chromatophores participate in

(A) Photosynthesis

(B) Respiration

(C) Growth

(D) Movement

Answer: Photosynthesis

14. Isogamous condition with non-flagellated gametes is found in

(A) Chlamydomonas

(B) Volvox

(C) Spirogyra

(D) Fucus

Answer: Spirogyra

15 The exine of pollen grain comprises

(A) Pectin and cellulose

(B) Lignocellulose

(C) Pollenkit

(D) Sporopollenin

Answer: Sporopollenin

16 Meiosis occurs in

(A) Conidia

(B) Meiocyte

(C) Megaspore

(D) Gemmule

Answer:Meiocyte

17 An evolutionary important character of Selaginella is

(A) Strobili

(B) Rhizophore

(C) Heterosporous nature

(D) Ligule

Answer: Heterosporous nature

18. Vascular bundles are not found in

(A) Gymnosperms

(B) Pteridophytes

(C) Angiosperms

(D) Bryophytes

Answer: Bryophytes

19 Which is the common characteristic of multicellular fungi, filamentous algae and protonema of mosses?

(A) Mode of nutrition

(B) Diplontic life cycle

(C) Multiplication by fragmentation

(D) Members of Plant Kingdom

Answer: Multiplication by fragmentation

20 The transport of male gametes in bryophytes and pteridophytes occurs through

(A) Wind

(B) Water

(C) Birds

(D) Insects

Answer: Water

Leave a Comment

%d