Questions & Answers for GPAT, NIPER, NEET

Questions & Answers for GPAT, NIPER, NEET

Before we discuss these medical questions with Answers, we have to know the most important questions for GPAT, AIIMS, JIPMER, CSIR NET, NEET PG & Pharmacist Exam and all  medical exams. total questions: 125 questions, related to different subjects like Pharmaceutics and Chemistry Total Marks: 500 Marks. so kindly do check it. Our live learns team prepared these NIPER question papers with answers pdf GPAT questions with answers for you free in pdf format. It is easy to ace your exam.

1.Grape fruit juice is a P- glycoprotein and CYP40 enzyme inhibitor . if drug X is degraded by proteolytic

enzymes, administration of grapefruit juice with X

(a) Increase bioavailability of X 

(b) Decrease Bioavailability of X

(c) Does not affect bioavailability of X 

(d) Cause unexpected action of X

Ans:- B

2. Tannins give positive test for all of the following EXCEPT

(P) Goldbeater’s skin test 

(Q) Phenazone

(R) Biuret test 

(S) FeCl3

(a) P and Q

(b) Q and R 

(c) P, Q and R

(d) P,Q and S

Ans:- D

3. Vigabatrin is a GABA analogue that potentiates action of GABA in the brain because it

(a) Binds to GABA receptor and acts as agonist

(b) Inhibits GABA transaminase

(c) Blocks NMDA receptor via the glycine binding site

(d) Inhibits neuronal reuptake of GABA from synapses

Ans:- B

4. Drug that increases systolic B.P. but reduces diastolic B.P.

(a) Isoproterenol 

(b) Epinephrine 

(c) Norepinephrine 

(d) Propranolol

Ans:- A

5. Which of the following are characteristics for colloid mills

(P) Due to centrifugal forces, the mill undergoes periodical vibratory movement

(Q) Particles smaller than 1 µm can be obtained with them

(R) The main types of colloid mills are hammer , turbine and dial mills

(S) The principle of their operation is based on the abrasion of particles at high speed

(a) Only, P, Q and R are correct 

(b) Only P and R are correct

(c) Only Q and S are correct

(d) P, Q, R and S are correct

Ans:- C

6. C=O stretchings are very strong and easily observable bands in IR spectroscopy. However in the IR spectrum of glucose C=O absorption band is not seen. Why?

(a) In glucose, C=O group is not terminal 

(b) In glucose C=O group is absent

(c) In glucose, hemiacetal group is present 

(d) In glucose, hemiketal group is present

Ans:- C

7. What is/are use/s of phenol coefficient

(a) To Compare a disinfectant killing efficacy to that of phenol

(b) To determine the dilution at which the disinfectant is to be used

(c) To determine the purity of disinfectant

(d) All of the above

Ans:- A

8. Arrange the following esters as per decreasing order of rate of saponification

(I) Ethyl benzoate 

(II) Ethyl p- methoxybenzoate

(III) Ethyl p- chlorobenzoate 

(IV) Ethyl p-nitrobenzoate

(a) I>II>III>IV

(b) IV>III>II>I 

(c) IV>III>I>II

(d) II>IV>I>III

Ans:- C

9. Which of the following statements about bentonite are CORRECT

(P) Glycerin is used to pre-wet the bentonite prior to mixing with water to form its gel

(Q) Aqueous bentonite suspensions retain their viscosity above pH 6 but are precipitated by acids

(R) MgO increase gel formation while alcohol in significant amounts can precipitate bentonite gel

(S) Bentonite exhibits rheopexy

(a) P and Q

(b) Q and R 

(c) P,Q and R

(d) P, Q, R and S

Ans:- C

10. Acid insoluble ash of a leaf is called as

(a) Earthy matter & silica

(b) Inorganic content

(c) Organic Content 

(d) All of the above

Ans:- A

Leave a Comment