Recent General Knowledge Questions and Answers With Free PDF

General Knowledge Questions and Answers With Free PDF

General Knowledge and General Studies Questions of Odisha state examinations conducted by Odisha Public Service Commission. Are you preparing for OPSC Exams?

You must try Livelearns 1100+ Quality MCQs Series for Odisha. This series has 1100+ Multiple Choice Questions divided into 33 Chapters and 20 Mixed Revision Tests with each question explained.

1.Construction of the famous Jagannath temple of Puri was started by?

[A] Anangabhima III

[B] Chodaganga

[C] Narasingha deva I

[D] Bhanu deva IV

Correct Answer: B [Chodaganga]

Notes:

The construction was started by Anantavarman Chodgangadeva of the Eastern Ganga empire. In 1174 AD it was completed by Anangabhima III. In 1360 Firoz Shah Tughlaq desecrated this temple. Narasingha deva built the famous Konark Sun Temple (Black Pagoda).

2.Bhadraka inscription gives a description of which dynasty of Odisha?

[A] Muranda

[B] Gupta

[C] Nanda

[D] Chedi

Correct Answer: A [Muranda]

Notes:

Stone inscription of Bhadrak gives reference to the Muranda dynasty. It was believed that they were a foreign tribe and entered India with Kushanas.

3.Hiuen Tsang visited Odisha in?

[A] 620-621 AD

[B] 683-684 AD

[C] 638-639 AD

[D] 650-651 AD

Correct Answer: C [638-639 AD]

Notes:

Chinese traveler Hiuen Tsang visited Odisha in 638-39 AD. He describes Chelitalo as a busy port.

4.The bathe of Giria was fought between?

[A] Alivardi Khan and Sarfaraj Khan

[B] Alivardi Khan and Sujauddin

[C] Alivardi Khan and Murshid Quli Khan

[D] None of the above

Correct Answer: A [Alivardi Khan and Sarfaraj Khan]

Notes:

The Battle of Giria was fought between Alivardi Khan and Sarfaraj Khan in the year 1740. Alivardi Khan saved Bengal from the Afghans of Bihar and Marathas (Bargi).

5.Who were the first Europeans to enter Odisha?

[A] English

[B] Portuguese

[C] Danish

[D] French

Correct Answer: B [Portuguese]

Notes:

Portuguese were the first to enter Odisha. They had their first settlement in Pipili, Balasore.

6.Arrange the following

a) Zamindari system

b) Ryotwari system

c) Mahalwari system

i) 1822

ii) 1793

iii) 1820

[A] a)i b)ii c)iii

[B] a)iii b)ii c)i

[C] a)ii b)iii c)i

[D] a)ii b)i c)iii

Correct Answer: C [a)ii b)iii c)i]

Notes:

Zamindari system (1793)- Lord Cornwallis, Ryotwari system (1820)- Thomas Monroe, Mahalwari system (1822).

7.The term “Pioneers of Press in Odisha” refers to?

[A] Baptist missionaries

[B] Madhusudan Das and Radhanath Ray

[C] Fakir Mohan Senapati and Biswanath Kar

[D] None of the above

Correct Answer: A [Baptist missionaries]

Notes:

The Baptist missionaries contributed a lot to the field of the press in Odisha. ‘Cuttack Printing Press’ was established by them in 1837.

8.Who among the following planned to launch similar movements like the Civil disobedience movement of Mahatma Gandhi in Odisha?

[A] Gopabandhu Choudhury

[B] Surendranath Das

[C] Harekrushna Mahatab

[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]

Notes:

Gopabandhu Choudhury, Surendranath Das and Harekrushna Mahatab planned the same movement as the Salt Satyagraha of Mahatma Gandhi. Gopabandhu later joined the Bhoodan movement of  Vinoba Bhave.

9.The treaty of Deogarh signed in?

[A] 1802

[B] 1803

[C] 1809

[D] 1813

Correct Answer: B [1803]

Notes:

On 17th December 1803, the treaty of Deogarh was signed. It ended the Maratha rule and British rule emerged.

10.Swaraj Sevak Sangh was established with the aim of?

[A] Training of the volunteers

[B] To spread violence

[C] To improve education

[D] None of the above

Correct Answer: A [Training of the volunteers]

Notes:

Responding to Mahatma Gandhi, the students of Odisha established the Swaraj Sevak Sangh in Cuttack. It was responsible for the training of the volunteers who took part in the Non-Cooperation movement of Odisha.

TOUCH HERE FOR MORE ABOUT ODISHA QUIZ

1.Construction of the famous Jagannath temple of Puri was started by?

2.Bhadraka inscription gives a description of which dynasty of Odisha?

3.Hiuen Tsang visited Odisha in?

4.The bathe of Giria was fought between?

5.Who were the first Europeans to enter Odisha?

7.The term “Pioneers of Press in Odisha” refers to?

8.Who among the following planned to launch similar movements like the Civil disobedience movement of Mahatma Gandhi in Odisha?

9.The treaty of Deogarh signed in?

10.Swaraj Sevak Sangh was established with the aim of?

11.Who is known as the Gandhi of Odisha?

12.Railway in coastal Odisha started in?

13.Who gave the title “Utkalmani” to Gopabandhu Das?

14.Which Odishan leader went to London for the First Round table conference in 1930?

15.Who among the following was/ were the women freedom fighter of Odisha

16.The decision of the Individual civil disobedience movement was taken in which session of INC?

17.Which among the following was the first Odia newspaper?

18.Odisha comes under which coastal zone of India?

19.Which among the following pair is known as the Twin city of Odisha?

20.Which one is responsible for rainfall in Odisha?

21.Hundru falls is situated over which river?

22.Which among the following rivers is/ are originated from Chotanagpur plateau?

23.Groundnut production is highest in which district of Odisha?

24.State Potato Mission of Odisha was implemented in which year?

25.What is the full form of the KALIA scheme which was launched by the Odisha government?

26.NABARAD (National Bank for Agricultural and Rural Development) was founded in which year?

27.What is the main objective of Biju Krushak Kalyan Yojana (BKKY)?

28.In which place of Odisha Government cattle breeding farm is located?

29.What is the annual per capita egg availability in Odisha?

30.Animal Disease Research Institute (ADRI) is situated in which district of Odisha?

31.Platinum deposits of Odisha found in which among the following districts?

32.Aluminium park of Odisha situated in which district?

33.Alumina refinery of Odisha is situated at which place?

34.Renowned caustic soda plant Jayshree Chemical Ltd is situated beside which river of Odisha?

36.The National Aluminium Company Limited (NALCO) of Odisha gets its coal supply from which place?

37.Which among the following IT parks is/ are situated in Odisha?

38.Rengali Irrigation Project is situated across which river?

39.What is the total wind power potential of Odisha?

40.Which among the following National Highways is/ are passed through Odisha?

41.Which of the following varieties of silk is less popular in Odisha

42.Which among the following is/ are Hydel power stations of Odisha?

43.The first Biomass power project of Odisha was set up in which district?

44.Which among the following is/ are correct about the Biju Saharanchal Vidyutikaran Yojana of Odisha?

45.Savitri Jindal Airport is situated in which district of Odisha?

46.The headquarters of Central Inland Water Transport Corporation is situated in which city?

47.Who was the editor of the newspaper “Asha”?

48.As per the 2019 report, what is the teledensity percentage of Odisha circle?

49.Which of the following is the first online magazine of Odisha?

50.Which part of Odisha was conquered by the British in the very beginning?

51.The Orissa post and telegraph office was established in which year?

52.Kalahandi falls under which postal circle of Odisha?

53.Which of the following is the first online magazine of Odisha?

54.Who suggested the separation of the Hindi and the Odia areas from Bengal?

55.Philip Duff committee was appointed in which year?

56.What was the main purpose of appointing the Philip Duff committee?

57.Which among the following is/ are the qualifications required to become a member of the Legislative Assembly?

58.Who decides whether a bill is a money bill or not?

59.Who is the first Governor of Odisha after India’s independence?

60.Who is the first woman judge of Odisha?

61.Who decides whether a bill is a money bill or not?

62.Who is the first women judge of Odisha?

63.Which among the following personalities is/ are served as the Chief Justice of Odisha as well as the Chief Justice of the High Court?

64.The high court has Appellate Jurisdiction in which of the following cases?

65.The headquarters of the Central division is situated in place?

66.Who is the Chief Executive Officer (CEO) of the Municipal Corporation?

67.Which among the following is/ are true about the BIJU KBK Plan?

68.The famous freedom fighter Bagha Jatin was injured and died in which district of Odisha while fighting the British?

69.Mayurbhanj district merged with Odisha in which year?

70.The Bargarh district was separated from Sambalpur district in which year?

71.Barabati Fort is situated in which district of Odisha?

72.Which of the following waterfalls is situated near the Tensa Hill Station?

73.Which among the following is/ are the objectives of Odisha Tourism Policy 2016?

74.Who among the following is/ are associated with religious works of Odia literature?

75.Who is the writer of the famous play of ‘Bhata’?

76.Who created the Purnachandra Odia Bhashakosha in Odia language?

77.Odisha Ikat was given the GI tag in which year?

78.The Paika dance originated from which of the following districts of Odisha?

79.Paika dance is mainly performed during which of the festivals?

80.Which among the following types of Puppetry is/ are found in Odisha?

81.Paika dance is mainly performed during which of the following festivals?

82.Which of the following dance forms of Odisha is similar to the Karaga dance of Mysore?

83.Oxford Odissi Centre was founded by which of the following personalities of Odisha?

84.Which among the following deitins is/ are a part of the Ashokastami Festival of Odisha?

85.What is the name of the first Odia film with an English name?

86.Which of the following sports events of Odisha is also known as ‘Standing Game’?

87.Padmini Rout is associated with which of the following sports events of Odisha?

88.Which of the following sportspersons of Odisha won two silver medals in 2018 ‘Asian Games’ held in Jakarta?

89.Which of the following personalities of Odisha won the Jnanpith Award in the year 2011?

90.The paintings of which of the following tribes of Odisha is known as Ikon?

91.What is the name of the first modern school in Odisha?

92.Which of the following matches of universities of Odisha with their respective campus name is/ are correct?

93.Which district of Odisha has the highest literacy rate as per the census 2011?

94.Bondas are the oldest tribal group of which of the following districts of Odisha?

95.Which district of Odisha has the highest literacy rate as per the census 2011?

96.Mission Purvodaya which is aimed at making Odisha the steel hub of India is a joint venture between the Government of India and which of the following countries?

97.Biju Swasthya Kalyan Yojana was started in which year?

99.Who of the following is the first woman chief minister of Odisha?

100.Which of the following is the state animal of Odisha?

FOR MORE GK QUESTIONS AND ANSWERS

1. What is the abbreviation of e-VIN that was seen in the news recently?

2. The Competition Commission of India (CCI) approved acquisition of Bharti AXA General Insurance Company by which company?

3. The Oil India Limited (OIL) has brought in a Snubbing unit from which country, to tackle the Baghjan oilfield blow-out?

4. Which is the only corporatized major port of India?

5. India extended the MoU with which country, for cooperation on nuclear energy for 10 more years?

6. India’s largest hockey stadium is planned to be set up in which state?

7. Which organisation recently deployed its all-women team for contingency duties?

8. India’s first Amputee clinic has been recently launched in which city/UT?

9. IRCTC has launched which new booking feature recently?

10. Where is the Central Institute of Brackish water Aquaculture (CIBA) located?

11.Who is known as the Gandhi of Odisha?

[A] Gopabandhu Das

[B] Surendra Sai

[C] Abdul Gaffar Khan

[D] Fajlul Haque

Correct Answer: A [Gopabandhu Das]

Notes:

Utkalmani Gopabandhu Das was known as the Jewel of Odisha (Utkalmani). He founded the Satyabadi school. He led the civil disobedience movement in Odisha. S.C Bose gave him the title “father of the National movement of Odisha”.

12.Railway in coastal Odisha started in?

[A] 1853

[B] 1876

[C] 1893

[D] 1896

Correct Answer: D [1896]

Notes:

In 1896 railways in the coastal area started. The first train service from Khurda to Bhubaneswar started on 20 July 1896.

13.Who gave the title “Utkalmani” to Gopabandhu Das?

[A] Prafulla Chandra Roy

[B] Mahatma Gandhi

[C] Jawaharlal Nehru

[D] B G Tilak

Correct Answer: A [Prafulla Chandra Roy]

Notes:

Shri Prafulla Chandra Roy gave the title Utkalmani (The jewel of Odisha) to Gopabandhu das. Prafulla ch. Roy established Bengal Chemical in 1901.

14.Which Odishan leader went to London for the First Round table conference in 1930?

[A] Surendranath Das

[B] Surendranath Dutta

[C] Krushna Chandra Dev

[D] Gopabandhu Das

Correct Answer: C [Krushna Chandra Dev]

Notes:

Gajapati Maharaja Krushna Chandra Dev, an architect of Modern Odisha attended the first Round Table conference on 16th November 1930.

15.Who among the following was/ were the women freedom fighter of Odisha

[A] Rama Devi

[B] Sarala Devi

[C] Malati Choudhuri

[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]

Notes:

Rama Devi, Sarala Devi, Malati Choudhuri, Annapurna Maharana were some notable women freedom fighters of Odisha.

16.The decision of the Individual civil disobedience movement was taken in which session of INC?

[A] Ramgarh

[B] Nagpur

[C] Kolkata

[D] Belgaum

Correct Answer: A [Ramgarh]

Notes:

The Ramgarh session of INC was held in 1940. Abul Kalam Azad was the president of this session.

17.Which among the following was the first Odia newspaper?

[A] The Samaya

[B] Prameya

[C] Uthal Samachar

[D] Utkala Deepika

Correct Answer: D [Utkala Deepika]

Notes:

The first Odia newspaper was Utkala Deepika. It was a weekly newspaper that started in 1866 by Gouri Shankar Ray and Babu Bichitrananda Das.

18.Odisha comes under which coastal zone of India?

[A] Utkal Plain

[B] Konkan coast

[C] Coromandel coast

[D] Malabar coast

Correct Answer: A [Utkal Plain]

Notes:

Odisha comes under Utkal Plains, which is located between Chilka and Kolleru lake.

19.Which among the following pair is known as the Twin city of Odisha?

[A] Cuttack & Puri

[B] Balasore & Puri

[C] Sambalpur & Rourkela

[D] Cuttack & Bhubaneswar

Correct Answer: D [Cuttack & Bhubaneswar]

Notes:

Cuttack and Bhubaneswar are often called a twin city. Bhubaneswar is situated beside the Kuakhai river.

20.Which one is responsible for rainfall in Odisha?

[A] North-East Monsoon

[B] Westerly Jet stream

[C] South-west monsoon

[D] None of the above

Correct Answer: C [South-west monsoon]

Notes:

The south-west monsoon brings rain to Odisha. The arrival of the monsoon over Odisha is between 5th June to 10th June.

21.Hundru falls is situated over which river?

[A] Subarnarekha

[B] Baitarani

[C] Rushikulya

[D] Brahmani

Correct Answer: A [Subarnarekha]

Notes:

Hundru falls is situated on the course of the Subarnarekha River. It is situated in Jharkhand.

22.Which among the following rivers is/ are originated from Chotanagpur plateau?

1. Subarnarekha

2. Mahanadi

3. Brahmani

4. Baitarani

Choose the correct option from the codes given below:

[A] 1 only

[B] 1 & 3

[C] 3 & 4

[D] 1, 3 & 4

Correct Answer: B [1 & 3]

Notes:

Mahanadi- Originates from Amarkantak plateau, Baitarani- Originated from Keonjhar plateau

23.Groundnut production is highest in which district of Odisha?

[A] Kalahandi

[B] Jajpur

[C] Cuttack

[D] Balasore

Correct Answer: C [Cuttack]

Notes:

Cuttack is highest in groundnut production.

24.State Potato Mission of Odisha was implemented in which year?

[A] 2010-11

[B] 2013-14

[C] 2015-16

[D] 2018-19

Correct Answer: C [2015-16]

Notes:

State Potato Mission of Odisha was implemented in 2015-16 with an aim of Making Odisha self-sufficient in the production and availability of Potato.

25.What is the full form of the KALIA scheme which was launched by the Odisha government?

[A] Krushak Assistance for Livelihood and Income Agency

[B] Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation

[C] Krushak and Local area Investment Action

[D] None of the above

Correct Answer: B [Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation]

Notes:

KALIA stands for- Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation. It was launched by the Odisha government for farmer’s welfare.

26.NABARAD (National Bank for Agricultural and Rural Development) was founded in which year?

[A] 1982

[B] 1986

[C] 1988

[D] 1991

Correct Answer: A [1982]

Notes:

National Bank for Agricultural and Rural Development (NABARD) was established in 1982 during the sixth five-year plan.

27.What is the main objective of Biju Krushak Kalyan Yojana (BKKY)?

[A] To provide soil nutrition

[B] To provide financial assistance to farmers

[C] To provide health insurance for the farmers of Odisha

[D] None of the above

Correct Answer: C [To provide health insurance for the farmers of Odisha]

Notes:

BKKY is a scheme to provide health insurance for the farmers of Odisha. Its headquarter is situated in Bhubaneswar.

28.In which place of Odisha Government cattle breeding farm is located?

[A] Damanjodi

[B] Kotpad

[C] Sunabeda

[D] Laxmipur

Correct Answer: C [Sunabeda]

Notes:

The government cattle breeding farm is situated in Sunabeda in Koraput district. Its main objectives are the production and distribution of improved breeds of bulls and their utilization.

29.What is the annual per capita egg availability in Odisha?

[A] 50

[B] 52

[C] 56

[D] 70

Correct Answer: C [56]

Notes:

The annual per capita egg availability of Odisha is 56. The national average is 55.

30.Animal Disease Research Institute (ADRI) is situated in which district of Odisha?

[A] Balasore

[B] Kandhamal

[C] Cuttack

[D] Bhadrak

Correct Answer: C [Cuttack]

Notes:

ADRI is situated at Phulnakhara (Cuttack district).

31.Platinum deposits of Odisha found in which among the following districts?

1. Dhenkanal

2. Keonjhar

3. Cuttack

4. Balasore

Choose the correct codes from the options given below :

[A] 1 & 2

[B] 3 only

[C] 1 & 4

[D] 1, 3 & 4

Correct Answer: A [1 & 2]

Notes:

Platinum deposits of Odisha found in the Bhubana-Barapada region of Dhenkanal and Keonjhar district.

32.Aluminium park of Odisha situated in which district?

[A] Sambalpur

[B] Angul

[C] Bhadrak

[D] Keonjahr

Correct Answer: B [Angul]

Notes:

Aluminium park of Odisha is situated in Angul district. Odisha is the largest producer of Aluminium.

33.Alumina refinery of Odisha is situated at which place?

[A] Cuttack

[B] Koraput

[C] Balasore

[D] Boudh

Correct Answer: B [Koraput]

Notes:

Alumina refinery is situated in Damanjodi (Koraput District).

34.Renowned caustic soda plant Jayshree Chemical Ltd is situated beside which river of Odisha?

[A] Mahanad

[B] Subarnarekha

[C] Baitarani

[D] Rushikulya

Correct Answer: D [Rushikulya]

Notes:

Jayshree Chemical Plant is situated beside Rushikulya River in the Ganjam district.

35.Which among the following major industries is/ are situated in the Balasore area of Odisha?

1. Ferro alloys

2. Rubber industries

3. Stone crusher

4. Pulp and paper

Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 only

[B] 1, 2 & 4

[C] 1, 3 & 4

[D] 2, 3 & 4

Correct Answer: B [1, 2 & 4]

Notes:

Major industries of Balasore area- Ferro alloys, Rubber industries, Pulp and paper

36.The National Aluminium Company Limited (NALCO) of Odisha gets its coal supply from which place?

[A] Padampur

[B] Sundergarh

[C] Damanjodi

[D] None of the above

Correct Answer: C [Damanjodi]

Notes:

NALCO is situated at Damanjodi (Koraput district). It gets coal supply from Talcher.

37.Which among the following IT parks is/ are situated in Odisha?

1. Infocity

2. Fortune Tower

3. IDCO Tower

4. Info park

[A] 1 only

[B] 1 & 2

[C] 1, 3 & 4

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]

Notes:

IT parks situated in Bhubaneswar- Infocity, Fortune Tower, Tower 2000, IDCO Tower, Info park.

38.Rengali Irrigation Project is situated across which river?

[A] Brahmani

[B] Baitarani

[C] Mahanadi

[D] Rusjikulya

Correct Answer: A [Brahmani]

Notes:

The Rengali Irrigation Project is situated across the Brahmani river. It is situated in the Angul district.

39.What is the total wind power potential of Odisha?

[A] 800 MW

[B] 1100 MW

[C] 1700 MW

[D] 2500 MW

Correct Answer: C [1700 MW]

Notes:

Being a coastal state Odisha has a higher potential for wind energy. It has a wind power potential of 1700 MW.

40.Which among the following National Highways is/ are passed through Odisha?

1. NH-16

2. NH- 55

3. NH- 26

4. NH- 19

Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 only

[B] 1, 2 & 3

[C] 1, 3 & 4

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]

Notes:

NH- 19 connects Agra to Kolkata, NH- 16 connects Kolkata to Chennai via Odisha, NH- 55 connects Cuttack to Sambalpur,  NH- 26 connects Raipur (Chattisgarh) to Vizianagaram (Andhra Pradesh) via Odisha.

41.Which of the following varieties of silk is less popular in Odisha

[A] Eri

[B] Tassar

[C] Mulberry

[D] None of the above

Correct Answer: C [Mulberry]

Notes:

Sericulture started in Odisha in 1926. Mulberry is less popular in Odisha compared to Eri and Tasar.

42.Which among the following is/ are Hydel power stations of Odisha?

1. Balimela project

2. Jalaput project

3. Rengali project

4. Chiplima project

Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 only

[B] 1 & 3

[C] 1, 3 & 4

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]

Notes:

Balimela project (Malkangiri district, Sileru river), Jalaput project (Machkund river), Rengali project (Angul district, Brahmani river), Chiplima project (Sambalpur district).

43.The first Biomass power project of Odisha was set up in which district?

[A] Dhenkanal

[B] Khordha

[C] Koraput

[D] None of the above

Correct Answer: A [Dhenkanal]

Notes:

The first Biomass power project of Odisha was set up in the Dhenkanal district. It is in operation since December 2011

44.Which among the following is/ are correct about the Biju Saharanchal Vidyutikaran Yojana of Odisha?

1. It was launched in 2010-11.

2. It aims to provide electricity to unelectrified areas

3. Unelectrified villages with a population not less than 100 will be covered

4. BPL household electrification

Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 only

[B] 1 & 3

[C] 2 & 3

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]

Notes:

Biju Saharanchal Vidyutikaran Yojana of Odisha- It was launched in 2010-11, It aims to provide electricity to unelectrified areas of Urban area, Unelectrified villages with a population not less than 100 and BPL households will be covered.

45.Savitri Jindal Airport is situated in which district of Odisha?

[A] Cuttack

[B] Angul

[C] Sambalpur

[D] Bhadrak

Correct Answer: B [Angul]

Notes:

Savitri Jindal Airport is situated in the Angul district of Odisha. It is owned by Jindal Steel and Power

.

46.The headquarters of Central Inland Water Transport Corporation is situated in which city?

[A] Kolkata

[B] Bhubaneswar

[C] Noida

[D] Mumbai

Correct Answer: A [Kolkata]

Notes:

The headquarters of Central Inland Water Transport Corporation is situated in Kolkata.

47.Who was the editor of the newspaper “Asha”?

[A] Sushil Adhikari

[B] Ishwar Gupta

[C] Shashi Bhushan Rath

[D] Akshay Dutta

Correct Answer: C [Shashi Bhushan Rath]

Notes:

Shashi Bhushan Rath was the editor of the newspaper “Asha”. Asha was a weekly newspaper.

48.As per the 2019 report, what is the teledensity percentage of Odisha circle?

[A] 77.22%

[B] 61%

[C] 52.3%

[D] 35%

Correct Answer: A [77.22%]

Notes:

The total teledensity of Odisha is 77.22 % (2019 report by TRAI)

49.Which of the following is the first online magazine of Odisha?

[A] Ameodia

[B] Cuttack Standard

[C] Hitaisini

[D] None of the above

Correct Answer: A [Ameodia]

Notes:

The first online magazine of Odisha is Ameodia. It was started in 2009.

50.Which part of Odisha was conquered by the British in the very beginning?

[A] Eastern Odisha

[B] Southern Odisha

[C] Northern Odisha

[D] Western Odisha

Correct Answer: B [Southern Odisha]

Notes:

The southern part was conquered first, then the coastal region and lastly Sambalpur. It was done in a gradual manner.

51.The Orissa post and telegraph office was established in which year?

[A] 1947

[B] 1949

[C] 1951

[D] 1970

Correct Answer: B [1949]

Notes:

The Orissa post and telegraph office was established in 1949. Later the headquarter was shifted to Bhubaneswar in 1970.

52.Kalahandi falls under which postal circle of Odisha?

[A] Bhubaneswar

[B] Berhampur

[C] Sambalpur

[D] None of the above

Correct Answer: B [Berhampur]

Notes:

Places fall under Berhampur region- Kalahandi, Asika, Koraput, Phulbani.

53.Which of the following is the first online magazine of Odisha?

[A] Ameodia

[B] Cuttack Standard

[C] Hitaisini

[D] None of the above

Correct Answer: A [Ameodia]

Notes:

The first online magazine of Odisha is Ameodia. It was started in 2009.

54.Who suggested the separation of the Hindi and the Odia areas from Bengal?

[A] Lord Armharst

[B] Lord Irwin

[C] Lord Hardinge

[D] Lord Curzon

Correct Answer: C [Lord Hardinge]

Notes:

Lord Hardinge suggested the separation of the Hindi and the Odia areas from Bengal. In the year 1912 Odisha and Bihar were separated from Bengal.

55.Philip Duff committee was appointed in which year?

[A] 1910

[B] 1920

[C] 1924

[D] 1931

Correct Answer: C [1924]

Notes:

The Philip Duff committee was appointed in 1924 by the British Government of India.

56.What was the main purpose of appointing the Philip Duff committee?

[A] To examine the issue of the merger of Odiya-speaking areas

[B] Bifurcation of Odisha

[C] Making hindi as the state language of Odisha

[D] None of the above

Correct Answer: A [To examine the issue of the merger of Odiya-speaking areas]

Notes:

The main purpose of appointing the Philip Duff committee was to examine the issue of the merger of Odiya-speaking areas (Ganjam).

57.Which among the following is/ are the qualifications required to become a member of the Legislative Assembly?

1. Be a citizen of India

2. Not to be less than 25 years of age

3. Should be mentally sound

4. Must be enrolled on voter list of the same state

Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 only

[B] 1 & 3

[C] 1, 3 & 4

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]

Notes:

As per article 173 the qualifications required to become a member of Legislative Assembly- Be a citizen of India, Not to be less than 25 years of age, Should be mentally sound, Must be enrolled on voter list of the same state.

58.Who decides whether a bill is a money bill or not?

[A] President

[B] Governor

[C] Speaker

[D] Chief Minister

Correct Answer: C [Speaker]

Notes:

The Speaker’s decision is final on deciding whether a bill is a money bill or not.

59.Who is the first Governor of Odisha after India’s independence?

[A] VP Menon

[B] Asaf Ali

[C] Fazal Ali

[D] Kailash Nath Katju

Correct Answer: D [Kailash Nath Katju]

Notes:

Kailash Nath Katju is the first Governor of Odisha after India’s independence. Prof. Ganeshi Lal Mathur is the current Governor of Odisha (2018 to Presented).

60.Who is the first woman judge of Odisha?

[A] Sarala Devi

[B] Amiya Kumar Padhi

[C] Kadambini Ganguly

[D] Sucheta Kripalini

Correct Answer: B [Amiya Kumar Padhi]

Notes:

Amiya Kumar Padhi was the first women judge of Odisha.

61.Who decides whether a bill is a money bill or not?

[A] President

[B] Governor

[C] Speaker

[D] Chief Minister

Correct Answer: C [Speaker]

Notes:

The Speaker’s decision is final on deciding whether a bill is a money bill or not.

62.Who is the first women judge of Odisha?

[A] Sarala Devi

[B] Amiya Kumar Padhi

[C] Kadambini Ganguly

[D] Sucheta Kripalini

Correct Answer: B [Amiya Kumar Padhi]

Notes:

Amiya Kumar Padhi was the first women judge of Odisha.

63.Which among the following personalities is/ are served as the Chief Justice of Odisha as well as the Chief Justice of the High Court?

1. Ranganath Mishra

2. GB Pattanaik

3. Dipak Mishra

4. C Nagappan

Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 only

[B] 1 & 4

[C] 1, 2 & 3

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [1, 2 & 3]

Notes:

Ranganath Mishra, GB Pattanaik, Dipak Mishra served as the Chief Justice of Odisha as well as the Chief Justice of the High Court.

64.The high court has Appellate Jurisdiction in which of the following cases?

[A] Civil Matters

[B] Criminal Matters

[C] Both Civil and Criminal Matters

[D] None of the above

Correct Answer: C [Both Civil and Criminal Matters]

Notes:

The high court has Appellate Jurisdiction in both Civil and Criminal Matters.

65.The headquarters of the Central division is situated in place?

[A] Keonjhar

[B] Cuttack

[C] Balasore

[D] Mayurbhanj

Correct Answer: B [Cuttack]

Notes:

The headquarters of Central division is situated in Cuttack. The central division comprises Cuttack, Puri, Balasore, Keonjhar, Mayurbhanj, Khurda, Nayagarh, Bhadrak, Jajpur, Kendrapara and Jagatsinghpur districts.

66.Who is the Chief Executive Officer (CEO) of the Municipal Corporation?

[A] Municipal Commissioner

[B] Mayor

[C] Chief Minister

[D] None of the above

Correct Answer: A [Municipal Commissioner]

Notes:

Municipal Commissioner is the Chief Executive Officer (CEO) of the Municipal Corporation. Municipal Corporations are found in big cities.

67.Which among the following is/ are true about the BIJU KBK Plan?

1. It was implemented for the development of tribal areas

2. It was implemented n 2007-08

3. It works on Water, Electricity and road transport developmental project

Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 only

[B] 1 & 2

[C] 1 & 3

[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]

Notes:

BIJU KBK Plan- It was implemented in 2007-08 for the development of the tribal district of Kalahandi, Balangir and Koraput. It works on the Water, Electricity and road transport development projects.

68.The famous freedom fighter Bagha Jatin was injured and died in which district of Odisha while fighting the British?

[A] Cuttack

[B] Khordha

[C] Balasore

[D] Kalahandi

Correct Answer: C [Balasore]

Notes:

The famous freedom fighter Jatindranath Mukherjee (Bagha Jatin) was injured and died (10th September 1915) in Balasore while fighting the British

69.Mayurbhanj district merged with Odisha in which year?

[A] 1936

[B] 1940

[C] 1945

[D] 1949

Correct Answer: D [1949]

Notes:

Mayurbhanj district merged with Odisha on 1st January 1949. Before that, it was a princely state.

70.The Bargarh district was separated from Sambalpur district in which year?

[A] 1993

[B] 1998

[C] 2005

[D] 2011

Correct Answer: A [1993]

Notes:

Bargarh district was separated from Sambalpur district on 1st April 1993. Previously it was a sub division of Sambalpur district.

71.Barabati Fort is situated in which district of Odisha?

[A] Balasore

[B] Bhadrak

[C] Cuttack

[D] Sambalpur

Correct Answer: C [Cuttack]

Notes:

Barabati Fort is situated in Cuttack district of Odisha. It was constructed by the Ganga dynasty. This fort witnessed various historical battles.

72.Which of the following waterfalls is situated near the Tensa Hill Station?

[A] Aapkhol Falls

[B] Main Sigila Falls

[C] Pradhanpat Falls

[D] Khandadhar Falls

Correct Answer: D [Khandadhar Falls]

Notes:

Khandadhar waterfall is situated near the Tensa Hill Station. It is the 12th highest in India. It is the place where the Odisha government leases POSCO to Mine Iron Ore.

73.Which among the following is/ are the objectives of Odisha Tourism Policy 2016?

1. To promote sustainable tourism and ecotourism

2. To promote Odisha’s incomparable cultural heritage, natural resources and environment

3. To promote Odisha as the one-stop destination to experience the cultural heritage

Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 only

[B] 1 & 2

[C] 1 & 3

[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]

Notes:

Objectives of Odisha Tourism Policy 2016- To promote sustainable tourism and ecotourism for inclusive and economic growth, To promote Odisha’s incomparable cultural heritage, natural resources and environment, To promote Odisha as the one-stop destination to experience the cultural heritage so as to boost foreign & domestic tourism.

74.Who among the following is/ are associated with religious works of Odia literature?

1. Balarama Das

2. Jagannatha Das

3. Ananta Das

4. Jasobanta Das

Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 only

[B] 1, 2 & 3

[C] 1, 3 & 4

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]

Notes:

Religious workers of Odia literature- Jagannath Das, Balarama Das, Yasovanta Das, Ananta Das, Achyutananda Das. Together they are also known as Panchasakhas.

75.Who is the writer of the famous play of ‘Bhata’?

[A] Sarala Das

[B] Jagmohan Leela

[C] Sudarshan Patnaik

[D] Kalicharan Patnaik

Correct Answer: D [Kalicharan Patnaik]

Notes:

The famous play ‘Bhata’ talks about the turmoil during the famine. It was written by Kalicharan Patnaik.

76.Who created the Purnachandra Odia Bhashakosha in Odia language?

[A] Jagmohan Leela

[B] Gopal Chandra Praharaj

[C] Kampal Mishra

[D] Padmanav Narayan Dev

Correct Answer: B [Gopal Chandra Praharaj]

Notes:

Purnachandra Odia Bhashakosha was created by Gopal Chandra Prahraj in Odia language. The meaning of words in the Bhashakosha is mentioned in four languages- Odia, Hindi, English, Bengali.

77.Odisha Ikat was given the GI tag in which year?

[A] 2007

[B] 2010

[C] 2015

[D] 2018

Correct Answer: A [2007]

Notes:

Odisha Ikat is also known as Bandha of Odisha. It is a type of silk Ikat. It was given the GI tag in the year 2007

78.The Paika dance originated from which of the following districts of Odisha?

[A] Mayurbhanj

[B] Kalahandi

[C] Cuttack

[D] Sambalpur

Correct Answer: A [Mayurbhanj]

Notes:

The ancient war dance form Paika originated from the Mayurbhanj district. Rookmar Nacha and Phari Khanda Khela are the other names of Paika dance.

79.Paika dance is mainly performed during which of the festivals?

[A] Dussehra

[B] Phagun Puni

[C] Nuakhai

[D] Chaitra Parva

Correct Answer: D [Chaitra Parva]

Notes:

Paika dance is performed either as solo or as a group performance during the Chaitra Parva.

80.Which among the following types of Puppetry is/ are found in Odisha?

1. Shadow Puppet

2. String Puppet

3. Glove Puppet

4. Rod Puppet

Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 only

[B] 1 & 2

[C] 1, 3 & 4

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]

Notes:

Four types of puppetry are found in Odisha i.e. Shadow Puppet (Angul), String Puppet (Puri, Balasore, Ganjam, Cuttack), Glove Puppet (Khordha, Cuttack), Rod Puppet (Keonjhar).

81.Paika dance is mainly performed during which of the following festivals?

[A] Dussehra

[B] Phagun Puni

[C] Nuakhai

[D] Chaitra Parva

Correct Answer: D [Chaitra Parva]

Notes:

Paika dance is performed either as solo or as a group performance during the Chaitra Parva.

82.Which of the following dance forms of Odisha is similar to the Karaga dance of Mysore?

[A] Gotipua

[B] Ghanta Patua

[C] Paika

[D] Jhoomar

Correct Answer: B [Ghanta Patua]

Notes:

Ghanta Patua dance is similar to the Karaga dance of Mysore. It is performed in Cuttack, Kendrapara and Jagatsinghpur district of Odisha.

83.Oxford Odissi Centre was founded by which of the following personalities of Odisha?

[A] Sonal Mansingh

[B] Baisali Mohanty

[C] Kelucharan Mohapatra

[D] Saswat Joshi

Correct Answer: B [Baisali Mohanty]

Notes:

Oxford Odissi Centre (United Kingdom) was founded by Baisali Mohanty in 2015 with an aim of promoting Odissi dance outside of India.

84.Which among the following deitins is/ are a part of the Ashokastami Festival of Odisha?

1. Chandrasekhara

2. Rukmini

3. Basudeva

Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 only

[B] 1 & 2

[C] 1 & 3

[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]

Notes:

Ashokastami Festival is a religious festival of Odisha. Chandrasekhara represents Lord Lingaraj. The other two deities are Vasudeva and Rukmini.

85.What is the name of the first Odia film with an English name?

[A] The Odiya struggle

[B] The Coastal Territory

[C] Roles to Eight

[D] Before We Go

Correct Answer: C [Roles to Eight]

Notes:

The name of the first Odia film with an English name was Roles to Eight. It was released in 1951. The film was produced by Ratikant Padhi.

86.Which of the following sports events of Odisha is also known as ‘Standing Game’?

[A] Rassi Tana

[B] Kabaddi

[C] Kho Kho

[D] Khapara Dian

Correct Answer: C [Kho Kho]

Notes:

Kho Kho is also known as the ‘Standing Game’. It is a famous traditional game of Odisha.

87.Padmini Rout is associated with which of the following sports events of Odisha?

[A] Chess

[B] Field Hockey

[C] Cricket

[D] Sprint

Correct Answer: A [Chess]

Notes:

Padmini Rout is associated with Chess. She was born in Barambagarh (Cuttack district). She won Eklavya Award in the year 2009.

88.Which of the following sportspersons of Odisha won two silver medals in 2018 ‘Asian Games’ held in Jakarta?

[A] Padmini Rout

[B] Katulu Ravi Kumar

[C] Sorabani Nanda

[D] Dutee Chand

Correct Answer: D [Dutee Chand]

Notes:

Dutee Chand won two silver medals in the 2018 ‘Asian Games’ held in Jakarta. She was born in Jajpur district of Odisha

89.Which of the following personalities of Odisha won the Jnanpith Award in the year 2011?

[A] Gopinath Mohanty

[B] Pratibha Ray

[C] Kunwar Narayan

[D] Amitav Ghosh

Correct Answer: B [Pratibha Ray]

Notes:

The Jnanpith Award in the year 2011 won by Pratibha Ray. She was born in the Jagatsinghpur district of Odisha.

90.The paintings of which of the following tribes of Odisha is known as Ikon?

[A] Sauras

[B] Munda

[C] Bhumias

[D] Koyas

Correct Answer: A [Sauras]

Notes:

The paintings of Saura tribal people are known as Ikon. The religious depiction of the Saura tribe through those paintings are popular all over the world.

91.What is the name of the first modern school in Odisha?

[A] Cuttack Zilla School

[B] Khaira Govt. High School

[C] Jagannath Khunta Govt. High School

[D] Sambalpur Multipurpose High School

Correct Answer: A [Cuttack Zilla School]

Notes:

The name of the first modern school in Odisha is Cuttack Zilla School. It was set up in 1866 AD.

92.Which of the following matches of universities of Odisha with their respective campus name is/ are correct?

1. Sambalpur University- Jyoti Vihar

2. Berhampur University- Bhanja Bihar

3. Utkal University- Vani Vihar

Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 only

[B] 1 & 2

[C] 1 & 3

[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]

Notes:

Some of the universities of Odisha and their campus locations- Utkal University- Vani Vihar, Sambalpur University- Jyoti Vihar, Berhampur University- Bhanja Bihar.

93.Which district of Odisha has the highest literacy rate as per the census 2011?

[A] Khordha

[B] Balasore

[C] Puri

[D] Cuttack

Correct Answer: A [Khordha]

Notes:

Khordha district of Odisha has the highest literacy rate as per the census 2011 (86.88%). Nabarangpur district has the lowest literacy rate (46.43%).

94.Bondas are the oldest tribal group of which of the following districts of Odisha?

[A] Boudh

[B] Sambalpur

[C] Kalahandi

[D] Malkangiri

Correct Answer: D [Malkangiri]

Notes:

Bondas are the oldest tribal group of Malkangiri district of Odisha. The Bondas belong to the small Austro-Asiatic tribal communities.

95.Which district of Odisha has the highest literacy rate as per the census 2011?

[A] Khordha

[B] Nabarangpur

[C] Sambalpur

[D] Cuttack

Correct Answer: A [Khordha]

Notes:

Khordha district has the highest literacy rate (86.88%) as per the census 2011. The lowest literacy found in Nabarangpur district.

96.Mission Purvodaya which is aimed at making Odisha the steel hub of India is a joint venture between the Government of India and which of the following countries?

[A] China

[B] Japan

[C] Britain

[D] France

Correct Answer: B [Japan]

Notes:

Mission Purvodaya (Launched in January 2020) which is aimed at making Odisha the steel hub of India is a joint venture between the Government of India and Japan. Kalinganagar city is selected to make the epicenter of Mission Purvodaya.

97.Biju Swasthya Kalyan Yojana was started in which year?

[A] 2018

[B] 2010

[C] 2011

[D] 2013

Correct Answer: A [2018]

Notes:

Biju Swasthya Kalyan Yojana was started in the year 2018 (15th August). It will be beneficial for around 70 lakh families.

98.Which of the following schemes was launched in Odisha to provide health insurance for journalists?

[A] Gopabandhu Sambadika Swasthya Bima Yojana

[B] Biju Sambadika Swasthya Bima Yojana

[C] Gopabandhu Sanjivani Bima Yojana

[D] Biju Sanjivani Yojana

Correct Answer: A [Gopabandhu Sambadika Swasthya Bima Yojana]

Notes:

Gopabandhu Sambadika Swasthya Bima Yojana was started in 2018. It was launched to provide health insurance for journalists.

99.Who of the following is the first woman chief minister of Odisha?

[A] Sucheta Kripalini

[B] Smt. Nandini Satapathy

[C] Sarojini Naidu

[D] J B Kripalini

Correct Answer: B [Smt. Nandini Satapathy]

Notes:

The first woman chief minister of Odisha is Smt. Nandini Satapathy (1974-76).

100.Which of the following is the state animal of Odisha?

[A] Wild Water Buffalo

[B] Gaur

[C] Sambar Deer

[D] Sloth Bear Mongoose

Correct Answer: C [Sambar Deer]

Notes:

Sambar Deer is the state animal of Odisha. It is a vulnerable species under the IUCN Red Data List.

Leave a Comment

%d bloggers like this: