Solid State Chemistry Important Questions with Answers pdf

Solid State Chemistry Class 12 Important Questions with Answers pdf

Solid State Chemistry Class 12 Important Questions with Answers free pdf solid state questions pdf solid state questions and answers solid state questions for neet pdf solid state question bank with answers solid state previous year questions solid state questions jee solid state pdf solid state class 12 types of solid state solid state ppt solid state imp mcqs solid state physics solid state questions for neet solid state questions for neet pdf download solid state questions for neet pdf solid state questions pdf solid state questions and answers pdf solid state questions for jee mains solid state questions iit jee pdf solid state questions iit jee solid state questions mcq jee mains solid state questions plus two chemistry solid state questions csir net solid state questions class 12 solid state questions jee advanced solid state questions cbse solid state questions neet 2019 solid state questions ncert solid state questions

01.Class 12 Chemistry Important Questions
02Very Important Questions for Class 12 Chemistry
03Important Questions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State
04Solid State Class 12 Important Questions and Answers
05Chemistry Solid State Class 12 Important Questions and Answers PDF
06Solid State Class 12 Important Questions With Answers PDF
07Solid State Questions And Answers PDF
08Solid State Questions for Class 12 Chemistry
09Solid State Class 12 Important Questions With Answers
10Top Solid State Chemistry Questions and Answers PDF

Question 11.
What type of semiconductor is obtained when silicon is doped with arsenic?

Answer:
n-type semiconductor.

Question 12.
Write a distinguishing feature of metallic solids.

Answer:
Metallic solids possess high electrical and thermal conductivity due to presence of free electrons.

Question 13.
‘Crystalline solids are anisotropic in nature.’ What does this statement mean?

Answer:
It means that crystalline solids show different values of their some properties like electrical conductivity, refractive index, thermal expansion etc. in different directions.

Question 14.
Which stoichiometric defect in crystals increases the density of a solid?

Answer:
Interstitial defect in crystals increases the density of a solid.

Question 15.
What is meant by ‘doping’ in a semiconductor?

Answer:
Addition of a suitable impurity to a semiconductor to increase its conductivity is called doping.

Question 16.
Write a point of distinction between a metallic solid and an ionic solid other than metallic lustre.
Answer:
Metallic solid conducts electricity in solid state but ionic solids do so only in molten state or in solution or metals conduct electricity through electrons and ionic substances through ions. Metallic solids are malleable and ductile while ionic solids are hard and brittle.

Question 17.
How may the conductivity of an intrinsic semiconductor be increased?

Answer:
The conductivity is increased by adding an appropriate amount of suitable impurity. This process is called as intrinsic doping.

Question 18.
Which stoichiometric defect increases the density of a solid?
Answer:
Interstitial defect increases the density of a solid.

Question 19.
What are n-type semiconductors?

Answer:
n-type semiconductor : They are obtained by doping silicon with an element of group15, like P, As etc.

Question 20.
What type of stoichmetric defect is shown by AgBr and Agl ?

Answer:
AgBr shows both Frenkel defect and Schottky defect whereas Agl shows Frenkel defect.

Leave a Comment

%d bloggers like this: