Solid State Questions And Answers For NEET

Solid State Chemistry Class 12 Important Questions with Answers pdf

Solid State Chemistry Class 12 Important Questions with Answers free pdf solid state questions pdf solid state questions and answers solid state questions for neet pdf solid state question bank with answers solid state previous year questions solid state questions jee solid state pdf solid state class 12 types of solid state solid state ppt solid state imp mcqs solid state physics solid state questions for neet solid state questions for neet pdf download solid state questions for neet pdf solid state questions pdf solid state questions and answers pdf solid state questions for jee mains solid state questions iit jee pdf solid state questions iit jee solid state questions mcq jee mains solid state questions plus two chemistry solid state questions csir net solid state questions class 12 solid state questions jee advanced solid state questions cbse solid state questions neet 2019 solid state questions ncert solid state questions

01.Class 12 Chemistry Important Questions
02Very Important Questions for Class 12 Chemistry
03Important Questions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State
04Solid State Class 12 Important Questions and Answers
05Chemistry Solid State Class 12 Important Questions and Answers PDF
06Solid State Class 12 Important Questions With Answers PDF
07Solid State Questions And Answers PDF
08Solid State Questions for Class 12 Chemistry
09Solid State Class 12 Important Questions With Answers
10Top Solid State Chemistry Questions and Answers PDF

Question 21.
What type of defect can arise when a solid is heated ?

Answer:
Vacancy defects can arise when a solid is heated.

Question 22.
Why does LiCl acquire pink colour when heated in Li vapours?

Answer:
This is due to metal excess defect due to anionic vacancies in which the anionic sites are occupied by unpaired electrons (F-centres).

Question 23.
How many atoms constitute one unit cell of a face-centered cubic crystal?

Answer:
4 atoms constitute one unit cell of a fee crystal.

Question 24.
What type of stoichiometric defect is shown by AgCl?

Answer:
Frenkel defect is shown by AgCl.

Question 25.
What type of substances would make better Permanent Magnets: Ferromagnetic or Ferrimagnetic?

Answer:
Ferromagnetic substances would make better I permanent magnets
Example : Fe, Co, Ni etc.

Question 26.
Calculate the number of atoms in a face centred cubic unit cell.

Answer:
In face centered cubic arrangement, number of lattice points are : 8 + 6.
∴ Lattice points per unit cell = 8×18+6×12 = 4

Question 27.
On heating a crystal of KC1 in potassium vapour, the crystal starts exhibiting a violet colour. What is this due to?

Answer:
The Cl ions diffuse to the surface and combine j with atoms which get ionized by losing electrons. ! These electrons are trapped in anions vacancies j and act as F-centre which imparts violet colour to the crystal.

Question 28.
Which type of ionic substances show Schottky defect in solids?

Answer:
Highly ionic compounds with high coordination rjuniber and small difference in size of cations and anions show schottky defect.

Question 29.
How many atoms per unit cell (z) are present in bcc unit cell?

Answer:
Number of atoms in a unit cell of a body centred cubic structure :
Contribution by 8 atoms on the corners
= 18 × 8 = 1
Contribution by the atom presents within the body = 1
∴ Total number of atoms present in the unit cell = 1 + 1 = 2 atoms

Question 30.
What type of stoichiometric defect is shown by NaCl?

Answer:
Schottky defect is shown by NaCl.

Leave a Comment

%d bloggers like this: