Standard Multiple Choice On Electrostatics PDF

Standard Multiple Choice On Electrostatics PDF

Here We Share Standard Multiple Choice On Electrostatics with PDF Format So dear students As we know Electrostatics is a branch of Physics that studies the effects produced in bodies as a consequence of their electric charges , or what is the same, the behavior of electric charges in equilibrium situation. This electrical charge is responsible for the electrostatic effects (attraction or repulsion) that are generated between the bodies that possess it. In this article we will discuss More than 30 MCQs on Electrostatics Class 12 and MCQs on Electrostatics for NEET and All Competitive. With the live learns teams MCQ on electrostatics Find out where you stand, your strong points and weak points and try to take corrective steps immediately with the helps of team live learns.

Check here’s the NCERT MCQ questions for physics class 12 Electrostatics with detailed answers in PDF format for free download in a single click . Class 12 MCQ Physics Questions with Answers were prepared based on the latest CBSE Board exam pattern. We here provide Electrostatics Class 12 Physics MCQ Questions with Answers to help students understand the concept very well.

also read:

Standard Multiple Choice On Electrostatics PDF
Standard Multiple Choice On Electrostatics PDF

1. Which of the following statements is true?

(a) Electrostatic force is a conservative force.

(b) Potential at a point is the work done per unit charge in bringing a charge from any point to infinity.

(c) Electrostatic force is non-conservative

(d) Potential is the product of charge and work.

Answer: a

2. Consider a uniform electric field in the z-direction. The potential is a constant

(a) for any x for a given z

(b) for any y for a given z

(c) on the x-y plane for a given z

(d) all of these

Answer: d

3. Equipotential surfaces

(a) are closer in regions of large electric fields compared to regions of lower electric fields.

(b) will be more crowded near sharp edges of a conductor.

(c) will always be equally spaced.

(d) both (a) and (b) are correct.

Answer: d

4. In a region of constant potential

(a) the electric field is uniform.

(b) the electric field is zero.

(c) there can be no charge inside the region.

(d) both (b) and (c) are correct.

Answer: d

5. A test charge is moved from lower potential point to a higher potential point. The potential energy of test charge will

(a) remain the same

(b) increase

(c) decrease

(d) become zero

Answer: c

6. Which of the following statements is false for a perfect conductor?

(a) The surface of the conductor is an equipoten-tial surface.

(b) The electric field just outside the surface of a conductor is perpendicular to the surface.

(c) The charge carried by a conductor is always uniformly distributed over the surface of the conductor.

(d) None of these.

Answer: d

7. Dielectric constant for a metal is

(a) zero

(b) infinite

(c) 1

(d) 10

Answer: b

8. When air is replaced by a dielectric medium of constant K, the maximum force of attraction between two charges separated by a distance

(a) increases K times

(b) remains unchanged

(c) decreases K times

(d) increases K-1 times

Answer: c

9. In a parallel plate capacitor, the capacity increases if

(a) area of the plate is decreased.

(b) distance between the plates increases.

(c) area of the plate is increased.

(d) dielectric constantly decreases.

Answer: c

10. A capacitor has some dielectric between its plates, and the capacitor is connected to a dc source. The battery is now disconnected and then the dielectric is removed, then

(a) capacitance will increase.

(b) energy stored will decrease.

(c) electric field will increase.

(d) voltage will decrease.

Answer: c

Questioner of Electrostatics PDF

11. Two spherical conductors each of capacity C are charged to potential V and -V. These are then connected by means of a fine wire. The loss of energy is

(a) zero

(b) 1/2CV2

(c) CV2

(d) 2 CV2

Answer: c

12. Which charge configuration produces a uniform electric field?

(a) point Charge      

(b) infinite uniform line charge  

(c) uniformly charged infinite plane

(d) uniformly charged spherical shell

Answer: c

13. Two identical conducting balls having positive charges q1 and q2 are separated by a center to center distance r. If they are made to touch each other and then separated to the same distance, the force between them will be

a.     less than before

b.     same as before

c.      more than before

d.     zero

Answer:c

14. If voltage applied on a capacitor is increased from V to 2V, choose the correct conclusion.

a.     Q remains the same, C is doubled

b.     Q is doubled, C doubled

c.      C remains same, Q doubled

d.     Both Q and C remain same

Answer:c

15. A parallel plate capacitor stores a charge Q at a voltage V. Suppose the area of the parallel plate capacitor and the distance between the plates are each doubled then which is the quantity that will change?

a.     Capacitance

b.     Charge

c.      Voltage

d.    Energy density

Answer: d

16. Statcoulomb = ……. Coulomb

a. 3 x 109

b. 3 x 10-9

c. 1/3 x 10-9

d.1/3 x 109

Answer: c. 1/3 x 10-9

17. The cause of charging is

a. actual transfer of protons

b. actual transfer of electrons

c. actual transfer of neutrons

d. none of the above

Answer: b

18. The cause of quantization of electric charge is

a. transfer of electrons

b. transfer of protons

c. transfer of integral number of electrons

d. none of the above

Answer: c

19. Charge on a body which carries 200 excess electrons is

a. 3.2 x 10-18C

b. -3.2 x 10-18C

c. -3.2 x 10-17C

d. 3.2 x 10-17C

Answer: c

20. The value of absolute permittivity of free space is

a. 9×10-9C-2Nm2

b. 9×109C-2Nm2

c. 8.85×10-12C2N-1m-2

d. 8.85×1012C2Nm-2

Answer: c

Electrostatics Multiple Choice Questions With Answers Free Pdf

21. Electric field due to a single charge is

a. asymmetric

b. cylindrical symmetric

c. spherical symmetric

d. none of the above

Answer :- asymmetric in nature.

22. Electric field due to an electric dipole is

a. spherical symmetric

b. cylindrical symmetric

c. asymmetric

d. none of the above

Answer:b

23. The dimensional formula of electric flux is

a. L3MT3I1

b. L2MT−3I1

c. L3MT−3I−1

d. L−3MT−3I−1

Answer: c

24. What is the SI unit of electric flux

a. Nxm2

b. (N/C)xm2

c. (N/m2)xC

d. (N2/m2)xC2

Answer: b

25. What is the value of minimum force acting between two charges placed at 1m apart from each other

a. Ke

b. Ke/4

c. Ke2

d. Ke2/2

Answer: c

26. A glass rod acquired charge by rubbing it with silk cloth. The charge on glass rod is due to

a.Conduction

b. Induction

c. Radiation

d. Friction

Answer: d

27. The unit of electric dipole moment is

a. newton

b. coulomb

c. farad

d. debye

Answer: d

28. The dielectric constant of a metal is

a. 0

b. 1

c. ∞

d. -1

Answer: c

29. a parrot comes and sits on a bare high power line. It will

a. experience a mild shock

b. experience a strong shock

c. get killed instantaneously

d. not be affected practically

Answer: d

30. A soap bubble is given a negative charge, then its radius

a. increases

b. decreases

c.remains unchanged

d. may increase or decrease

Answer: a

2 thoughts on “Standard Multiple Choice On Electrostatics PDF”

Leave a Comment

%d bloggers like this: