Surface Chemistry Questions and Answers FREE PDF

Surface Chemistry Questions and Answers FREE PDF

These Surface Chemistry Questions and Answers PDF are prepared by our Livelearns team for NEET and JEE Mains. These Surface Chemistry NEET Questions are based on the chapter on Chemistry class 12 Surface Chemistry Preparation of these questions has been taken from various books including NCERT, Previous year’s question papers, and model papers. So these Surface Chemistry JEE Questions cover all the class 12 subject chemistry topics of Surface Chemistry, These MCQs are very helpful in your preparation for the National Eligibility cum Entrance Test-UG (NEET) and JEE mains.

1. How can you prepare colloidal gold___?

Ans. When auric chloride solution is treated with stannous chloride solution colloidal gold is formed.

3SnCl² +2AuCl³ ->3SnCl⁴ +2Au

2. Colloidal solution of graphite in water is called as

Ans. Aquadag

3. What is the cause of origin of charge on colloidal particles?

Ans. The charge on colloidal particles is due to preferential adsorption of ions on their surface. If +ve ions get adsorbed, then sol particles acquire a positive charge. e.g. Ferric hydroxide sol acquires the charge due to adsorption of Fes’ ‘ ions on its surface.

4. Arrange the ions in increasing order of their flocculating power. (Al³+, Ba² Na+)

Ans. The increasing order of flocculating power is Na+ < Ba²+ <Al³+

5. How is the protective action of colloids related to gold numbers ?

Ans. Smaller the gold number, greater is the protective action of the protective colloid to prevent coagulation.

6. What is the difference between adsorption and absorption ?

Ans. Adsorption is a surface phenomenon, in which gas or liquid molecules are concentrated only on the surface of a solid e.g. water vapours are adsorbed by silica gel.

In Absorption the gas or liquid molecules are uniformly distributed throughout the body of solid or liquid. e.g. water vapours are absorbed by anhydrous calcium chloride.

7. Write two factors affecting adsorption of a gas on the solid surface.

Ans. Nature of the gas Easily liquified gases like CO², NH², HCl are adsorbed to a greater extent than H², N², 0² etc. 

Pressure & temperature Increase in pressure and decrease in temperature increases the rate of adsorption.

8. What is a catalyst ?

Ans. Catalyst is a substance which change the rate

of reaction and itself remains unchanged even after Completion of reaction.

9. What is the dispersed phase and dispersion medium in milk ? 

ans.  Dispersed phase = fat 

         Dispersed Medium = Water 

10. Give one example each of oil in water and water in oil type emulsion.

Ans. 

          Water in oil – Butter, cold cream. 

          Oil in water milk, vanishing cream.

Leave a Comment