Top 1000 Questions & Answers for NEET, AIIMS, GPAT

Questions & Answers for GPAT, NIPER, NEET

D Pharmacy Important Questions & Answers 

Before we discuss these medical questions with Answers, we have to know the most important questions for GPAT, AIIMS, JIPMER, CSIR NET, NEET PG & Pharmacist Exam and all  medical exams. total questions: 125 questions, related to different subjects like Pharmaceutics and Chemistry Total Marks: 500 Marks. so kindly do check it. Our live -learns team prepared these NIPER question papers with answers pdf GPAT questions with answers for you free in pdf format. It is easy to ace your exam.

1. In Universal indicators, a pH of 7 is shown with:-

(a) Yellow color 

(b) Green color 

(c) Blue color 

(d) Pink color

ANS:- B

2. Which statement regarding Hückel’s rule is FALSE?

(a) There must be (4n + 2) pi (π) electrons

(b) The molecule must be planar

(c) The molecule must be cyclic

(d) Each of the pi (π)electrons must be associated with a conjugated double bond

ANS:- D

3. Anthracene is isomeric with:-

(a) Phenanthrene 

(b) Naphthalene 

(c) Benzene 

(d) Azulene

ANS:-A

4. The molecular formula of phenanthrene is:-

(a) C14 H10 

(b) C12 H10 

(c) C14 H14 

(d) C14 H8

ANS:-A

5. In electrophilic substitution of pyridine, reaction of pyridine with H2O2 in acetic acid leads to formation of:-

(a) 1,4-Dihydropyridine 

(b) 2-Hydroxypyridine 

(c) 2-Pyridone 

(d) Pyridine-N-oxide

ANS:-D

6.Which of the following definitions of an asymmetric reaction is the most accurate?

(a) A reaction that creates a new chiral centre in the product

(b) A reaction that involves a chiral reagent

(c) A reaction which creates a new chiral centre with selectivity for one enantiomer/ diastereomer over another

(d) A reaction that is carried out on an asymmetric starting material

ANS:-C

7. What software programme is used to determine the Verloop steric parameter in QSAR?

(a) Alchemy 

(b) Chem3D 

(c) Sterimol 

(d) Chem-Draw

ANS:-C

8. The oral oligosaccharide hypoglycemic agent, which is administered at the start of the meal is:-

(a) Pioglitazone 

(b) Miglitol 

(c) Acarbose 

(d) Glimepride

ANS:-C

9. Which functional group is crucial for antimalarial activity of artemisinin?

(a) Aldehydic functional group 

(b) Ethylene bridge

(c) Ketone functional group 

(d) Peroxide bridge

ANS:-D

10. Select the drug which exhibits dual alpha and beta adrenergic receptor agonists activity.

(a) Terbutaline 

(b) Clonidine 

(c) Metaproterenol 

(d) Dobutamine

ANS:-D

1. What quantity of an indicator solution shall be added when quantity is not mentioned in an assay or test?

(a) 0.1 ml 

(b) 0.05 ml 

(c) 0.2 ml 

(d) 0.5 ml

ANS: A

2. In the Kjeldahl method, a sample containing nitrogen is digested with __.

(a) Concentrated sodium hydroxide 

(b) Fuming nitric acid

(c) Concentrated sulphuric acid 

(d) Strong ammonia solution

ANS: C

3. What is the concentration of paracetamol in a 0.1 N sodium hydroxide solution, whose absorption in a 1 cm cell at its maximum wavelength, 257 nm, was found to be 0.825? The A (1%, 1 cm) in the IP monograph of paracetamol is given as 715 at 257 nm

(a) 1.1 g/100 ml 

(b) 0.0011 mg/100 ml

(c) 0.0011 g/100 ml 

(d) 0.0011 ug/100 ml

ANS: C

4. The unit for specific absorbance A (1%, 1cm) is:-

(a) ug/mL 

(b) mg/L 

(c) liter mole-1 cm-1 

(d) dl g-1 cm-1

ANS: D

5. What is the nuclear magnetic resonance frequency of 1H in a 7.05 Tesla magnetic field strength?

(a) 300.0 MHz 

(b) 200.0 MHz 

(c) 60.0 MHz 

(d) 100 MHz

ANS: A

6. Which among the following correctly defines Diastereomer?

(a) These have same magnitude but different signs of optical rotation

(b) Nonsuperimposable object mirror relationship

(c) These differ in all physical properties

(d) Separation is very difficult

ANS: C

7. Galactose and Glucose are:-

(a) Epimers 

(b) Anomers 

(c) Isomers 

(d) Ketose-Aldose isomers

ANS: A

8. Which among the following is a non-essential amino acid?

(a) Lysine 

(b) Threonine 

(c) Serine 

(d) Histidine

ANS: C

9. Which of the following is a 3,3-sigmatropic reaction which converts a 1,5-diene to an isomeric 1,5 diene?

(a) Cope rearrangement 

(b) Claisen rearrangement

(c) Photochemical [2+2] reaction 

(d) Diels-Alder reaction

ANS: A

10. What quantity of an indicator solution shall be added when quantity is not mentioned in an assay or test?

(a) 0.1 ml 

(b) 0.05 ml 

(c) 0.2 ml 

(d) 0.5 ml

ANS: A

Leave a Comment