Top 500+ Indus Valley Civilization MCQs for UPSC

Top 500+ Indus Valley Civilization MCQs for UPSC

Here we provides you useful mcqs for Management (CAT, XAT, MAT, CMAT, IIFT, SNAP & other), Bank (PO & Clerk) SSC (CGL, 10+2, Steno, FCI, CPO, Multitasking), LIC (AAO & ADO) CLAT, RRB, UPSC and Other State PSC Exams……

1.In the Harappan cities which of the following was not used? 

(A) copper 

(B) iron 

(C) gold 

(D) Bronze 

Ans. (B) 

2.what was the time period of indus valley civilization? 

(A) 2500-1750BC 

(B) 2300-1700BC

 (C) 2400-1750BC 

(D) 2600-1800BC

Ans. (A) 

3.The Harappan had commercial relations with-

(A) java  

(B) Burma 

(C) china                           

 (D) mesopotamia

Ans. (D) 

4.The most common animal found at all the cities of Harappa civilization was :

(A) cow 

(B) Unihorn bull 

(C) Bull 

(D) Lion

Ans. (B) 

5.The bust of bearded man figure was found in which of the following archeological site? 

(A) Lothal 

(B) Harappa 

(C) Mohenjo-daro 

(D) Dholavira 

Ans. (C) 

6.The stone sculpture of male torso was found in which of the following archeological site? 

(A) Harappa 

(B) Mohenjo – Daro 

(C) Lothal 

(D) Dholavira

Ans. (A) 

7.Which of the following raw metal was used by the indus valley civilization? 

(A) Lime stone 

(B) Iron 

(C) Redstone 

(D) cupper

Ans. (C)

8.In which of the following indus valley civilization site drainage systems was absent? 

(A) Lothal 

(B) Rakhigrahi 

(C) Banawali 

(D) Dholavira

Ans. (C) 

9.In the excavation of Harappan sites, bones of camel had found at which place? 

(A) Harappa

(B) Mohenjo-daro 

(C) Lothal

(D) Kalibangan 

Ans. (D) 

10.which is the most suitable alternative name of indus valley civilization?

(A) Bronze Time Civilization

(B) Indus valley civilization

(C) Harappan civilization

(D) Saraswati civilization

Ans. (C) 

11.which one of the following indus valley civilization sites gives evidence of a stadium? 

(A) Mohenjo-daro 

(B) Dholavira     

(c) kalibangan 

(D) Harappa 

Ans. (B) 

12.The people of the harappan were almost ;

(A) Nordic 

(B) proto- austroloid 

(c)Mediterranean 

(D) Negroid 

Ans. (C) 

13 . The Harappan Civilization was based on ; 

(A) Rural 

(B) urban 

(C) Mesolithic 

(D) Agrarian 

Ans. (A) 

14.which of the following sites of harappan had an ancient dockyard? 

(A) Lothal 

(B) Harappa 

(C) Rangpur 

(D)kalibangan

Ans. (A)

15.which one of the following sites was the largest of all indus settlements excavated? 

(A) Lothal 

(B) kalibangan 

(C) Dholavira

(D) Mohenjo-daro 

Ans (C) 

16.which of the following is not considered as an Indo-aryan language?

(A) Persian 

(B) Arabic 

(C) English 

(D) Avesta 

Ans. (B) 

17 Harappa is located on the bank of which River? 

(A) Beas

 (B) Ravi 

(C) Saraswati 

(D) Indus

Ans. (B)

18. A lot of beads were discovered from which place? 

A. Dholavira 

B. Harappa 

C. Mohenjo-daro

D. Lothal

Ans. (C) 

19.In which of the following sites the cotton was found? 

A. Harappa 

B. Chanhudaro 

C. Lothal

D. Mohenjo-daro

Ans. (D) 

20.The harappa civilization was distinguished from the other contemporary civilization by its ; 

A. Underground drainage system

B. Town planning

C. Uniformity of weights and measures 

D. Large agricultural surplus

Ans. (B) 

21.which one of the following Harappan sites is not situation in Gujarat?

A. Rangpur

B. Sutkagendor 

C. Surkotada

D. Desalpur

Ans. (B) 

22.which of the following Harappan sites presently situated in Pakistan?

A. Kalubangan 

B. Alamgirpur 

C. Harappa

D. Lothal

Ans. (C) 

23.The social system of Harappa civilization was based on :

A. Slave labour

B. Fairly egalitarian

C. Caste based 

D. Color verna

Ans. (B) 

24.There are similarities between seals found at mohenjo-daro and _

A. China

 B. Egypt 

C. Afghanistan 

D. Sumeria

Ans . (D) 

25.Which was the only city of indus civilization without fortification? 

A. Chanhudaro 

B. Mohenjo-daro 

C. Harappa

D. Kalibangan

Ans. (A) 

26.which among of the following has not been found in the excavation of Harappan sites? 

A. Drains and well 

B. Reservoirs 

C. Fort

D. Temple with shikhar

Ans. (D) 

27.which was the biggest building in the mohenjo-daro? 

A. Two story building 

B. Huge Hall 

C. Great bath 

D. Granary

Ans. (D)

28.Which site of the Harappa civilization was considered as the town of artists and craftsman?

A. Chanhudaro

B. Mohenjo-daro 

C. Harappa

D. Lothal

Ans. (A) 

29.which was considered as the backbone of indus civilization economy?

A. Trade

 B. Agriculture 

C. Wheel made 

D. Carpentry

Ans. (B) 

30.The indus valley civilization type was found in ;

A. Egypt 

B. China 

C. Sumer 

D. All the three 

Ans. (D) 

31.The Indus valley civilization people were worshipers of :

A. Varuna

 B. Mother goddess 

C. Rudra 

D.Indra

Ans. (B)

32.Mohenjo -daro is situated in which district presently? 

A. Gujarat

 B. Larkana 

C. Maharashtra

D. Punjab

Ans. (B) 

33.who is the excavator of Harappa sites?

A. Mackey 

B. K. Thapar 

C. Rakhal Das Banerjee 

D. Daya ram Sahni

Ans .(D) 

34.which of the following sites of Indus valley civilization is currently situated in Pakistan? 

A. Mohenjo-daro 

B. Chanhudaro 

C. Kalibangan 

D. Lothal

Ans. (A) 

35.The Harappan were the earliest to produce which product? 

A. Cotton

 B. Bronze implements 

C. Barely

D. Seals

Ans. (A) 

36.Harappan’s weapons were made up of :

A. Copper

 B. Stone 

C. Bronze 

D. All the three

Ans. (D) 

37.which of the following cereals grown by the Harappan? 

A. Rice 

B. Wheat 

C. Millet 

D. All the above 

Ans.(D) 

38.which of the following was common to both Harappan and Rigvedic society? 

A. Female deities 

B. Horse 

C.Iron implements 

D. Urban centers

Ans. (B) 

39.The Indus valley civilization had assigned the period 2500BC-1800BC on the basis of :

A. Marking on seals 

B. Travelers written accounts 

C. Mystical insight by modern seers 

D. Radio carbon dating

Ans. (D) 

40.In which year the Harappa civilization was discovered? 

A. 1943 

B. 1921 

C. 1947 

D. 1925

Ans (B) 

41.which was the only city in Indus civilization without a Citadel?

A. Chanhudaro 

B. Kalibangan 

C. Harappa

D. Mohenjo-daro

Ans. (A)

42.The houses of the Indus valley civilization was usually built of which material? 

A. Stone 

B. Wood 

C. Brunt-Brick 

D. All the above

Ans. (C) 

43.kalibangan is situated in which district? 

A. Uttarpradesh

 B. Gujarat 

C. Maharashtra

D. Rajasthan

Ans. (D) 

44.The essential feature of the Indus valley civilization was:

A. Organised city life

B. Worship of forces and nature

C. Caste society

D. Pastoral farming

Ans. (A) 

45.who among the following is associated with the study of the Harappan civilization? 

A). Cunningham 

(B) Charles Mason

(C)M. S Vats

(D) M. Wheeler

Ans. ©

46.Name the oldest civilization? 

A. Indus valley civilization

B. Mesopotamia civilization 

C. Egyptian civilization

D. Cimmerian civilization

Abs. (B)

47.How were the streets of the cities in the Indus valley civilization? 

A. Narrow and unhygienic 

B. Slippery

C. Wide and straight  

 D. Narrow and curved

Ans. (C) 

48.which language is known as the script of the Indus valley civilization? 

A. Kharshthi 

B. Tamil 

C. Unknown

D. Sanskrit 

Ans (C) 

49.which of the following sites is the largest of all the Indus civilization settlement excavated? 

A. Kalibangan 

B. Lothal 

C. Dholavira

D. Mohenjo-daro

Ans. (C) 

50.In which age the Harappan civilization was build? 

A. Neolithic age

B. Mesolithic age 

C. Paleolithic age 

D. Chalcolithic age 

Ans. (D)

51. Which of the following cannot be considered Proto-Harappan culture?

a) Amri culture

b) Kot-Diji culture

c) Jornie culture

d) Sothi culture

Answer: (c)

52. In which Indus Valley Civilization sites, was drainage system absent?

a) Rakhigarhi

b) Lothal

c) Dholavira

d) Banawali

Answer: (d)

53. On what evidence is South Russia/Central Asia regarded as the original home of the Aryans?

a) Racial

b) Archaeological

c) Philological

d) Anthropological

Answer: (c)

53. In the excavations of Harappan sites, bones of camels have been found at:

a) Mohenjodaro

b) Harappa

c) Lothal

d) Kalibangan

Answer: (d)

In the excavation of Indus Valley Civilization sites, the camel bones have been found at Kalibangan.

54. Which of the following was one of the causes of Harappan decline?

a) All of these

b) Aryan attack

c) Earthquakes

d) Ecological change

Answer: (a)

55. Which one of the following Indus Valley Civilization sites gives evidence of a stadium?

a) Dholavira

b) Mohenjodaro

c) Kalibangan

d) Harappa

Answer: (a)

56. The people of Indus Valley Civilization were almost :

a) Nordic

b) Mediterranean

c) Proto-Austroloid

d) Nigroid

Answer: (b)

Question : 57

List-IList-II
PlaceExcavators
A. Harappa1. Rakhal Das Banerjee
B. Chanhudaro2. Daya Ram Sahni
C. Kalibangan3. N.G. Majumdar
D. Mohenjodaro4. B.B. Lal and Kamlanand Ghose

a) A – 4, B – 3, C – 1, D – 2

b) A – 3, B – 1, C – 2, D – 4

c) A – 1, B – 4, C – 3, D – 2

d) A – 2, B – 3, C – 4, D – 1

Answer: (d)

58. Which one of the following statements regarding Harappan civilization is correct?

a) The Harrapan civilisation was rural based

b) The inhabitants of Harappan grew and used cotton

c) The inhabitants of Harappa had neither knowledge of copper nor bronze

d) The standard Harappan seals were made of clay

Answer: (a)

59. Which of the statements are correct regarding the town planning of the Harappans?

  1. The drains were covered with manholes bricks or stone slabs.
  2. The houses were largely built of mud- bricks and stones.
  3. The drainage system was an elaborate and well layout.
  4. The difference in the size of the houses suggests that the rich lived in the larger houses whereas the one-room buildings or barracks might have been intended for the poorer section of the society.

Select the answer from the codes given below:

a) 2, 3 and 4

b) 1, 2 and 3

c) 1, 3 and 4

d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (c)

60. Consider the statements regarding the effects of Harappan civilization in the modern era :

  1. House plans, disposition of water supply and attention to bathing have survived till today.
  2. The techniques of making a potter’s wheel are similar to those used by the Harappans.
  3. The election system of recent time is borrowed from Harappan political system.

Which of the above is/are correct?

a) 3 only

b) 1 and 2

c) 2 and 3

d) 2 only

Answer: (b)

61. The most suitable name of Indus Valley Civilization is:

a) Bronze Time Civilization

b) Saraswati Civilization

c) Indus Civilization

d) Harappan Civilization

Answer: (d)

62. Which of the following statements are correct with regard to the religious beliefs of Harrapan people?

  1. The Harappan religion is normally termed as animism i.e., worship of trees, stones etc.
  2. Some scholars refer to the worshipping of linga (phallus) and yoni (female sex organ) by the Harappans.
  3. The evidence of fire worship has been found at Kalibangan and Lothal.
  4. Harappan people had a belief in life after death.

Select the answer from the codes given below:

a) 2, 3 and 4

b) 1, 2 and 3

c) 1, 3 and 4

d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (d)

63. Which one of the following sites of the Indus Valley Civilization had an ancient dockyard?

a) Rangpur

b) Harappa

c) Lothal

d) Kalibangan

Answer: (c)

64. Which of the following sites is the largest of all Indus settlements excavated?

a) Lothal

b) Kalibangan

c) Mohenjodaro

d) Dholavira

Answer: (d)

Leave a Comment