Utkal Divas Quiz

Utkal Divas Quiz

Widely recognised as the land of Lord Jagannath, Odisha is famous for its cultural heritage and vigorous architecture. One of the traditional states, Odisha is popular for its great heritage and historical past. Apart from being an attractive tourist spot, this state is renowned for its unique history.

Odisha Day or Utkal Diwas is celebrated on April 1st every year to remember the formation of the state after a struggle to be recognised as an independent region. Around a decade before India’s independence, the land of Jagannath came into existence as an independent province in the year 1936. The day is celebrated annually in the Indian state of Odisha in memory of the formation of the state as a separate state out of Bihar and Orissa Province.
Here we present Utkal Divas2021 Wishes, Greetings, Messages, Quotes and Images. These Messages, Wishes, Greetings, Quotes and Images you can share with your Loved Ones to wish them a very Happy Odisha Divas.

Here we share the fresh types of Odisha GK Quiz Questions And Answers PDF of 2022, If you are preparing of any government jobs in the state of Odisha then these questions and answers are really helps to you.

Here We Share The General Knowledge and General Studies Questions of Odisha state examinations conducted by Odisha Public Service Commission.

alphabet blur books close up

also read:

You must try thelivelearns 200+ Quality MCQs Series for Odisha. This series has 200+ Odisha Multiple Choice Questions divided into 20 Chapters and 20 Mixed Revision Tests with each question explained. so my dear students please read these questions carefully to know about Odisha.

1.Who was the last independent ruler of Odisha?

[A] Prataparudra deva

[B] Purusottam deva

[C] Viraja

[D] Mukunda deva

Answer:- D [Mukunda deva]

Notes:

It was 1568 when Mukundadeva ruled as the last Hindu king. He was killed in a battle against Afgan intruders of Bengal.

2.Sisupalgarh was excavated in the year?

[A] 1921

[B] 1922

[C] 1948

[D] 1952

Answer: C [1948]

Notes:

The major historical site Sisupalgarh was excavated by B.B Lai in 1948. It was discovered near Bhubaneswar.

3.According to Raghuvamsam of Kalidasa, which territory was mentioned as a neighbor of Kalinga?

[A] Utkal

[B] Tosali

[C] Kangoda

[D] Kosala

Correct Answer: A [Utkal]

Notes:

Utkal is mentioned as a neighbor of Kalinga in Raghuvamsham. Some scholars mentioned it as older than even Kalinga.

4.During the Ganga period Which among the following was/ were the main exporting commodities?

[A] Clothes

[B] Diamonds

[C] Elephants

[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]

Notes:

Clothes, Diamonds, Elephants were the main exported things. Southeast Asian countries were the trade partners of Odisha.

5.Who wrote the Mahabharata in the Oriya language?

[A] Kamban

[B] Utbi

[C] Dandin

[D] Sarala Dasa

Correct Answer: D [Sarala Dasa]

Notes:

Sarala Dasa wrote Mahabharata in the Oriya language during the time of the Gajapati Dynasty. It is often compared with Raghuvansham of Kalidasa.

Odisha Day Quiz Questions And Answers PDF
Odisha Day Quiz Questions And Answers PDF

also read:

Top Utkal Divas Quiz Questions

6.Who founded Utakal Brahmo Samaj in Odisha?

[A] Haranath Bhattacharya

[B] Keshab Ch. Sen

[C] Raja Rammohan Roy

[D] Debendranath Tagore

Correct Answer: A [Haranath Bhattacharya]

Notes:

Haranath Bhattacharya, a follower of Keshab Ch. Sen founded Utakal Brahmo Samaj in 1869. Keshab Chandra Sen joined Brahmo Samaj in 1857.

7.When did Debendranath Tagore join Brahmo Samaj?

[A] 1843

[B] 1856

[C] 1866

[D] 1880

Correct Answer: A [1843]

Notes:

Debendranath Tagore joined Brahmo samaj in 1843. The title ‘Brahmananda’ was given by him to Keshav Ch. Sen.

8.Railway in coastal Odisha started in?

[A] 1853

[B] 1876

[C] 1893

[D] 1896

Correct Answer: D [1896]

Notes:

In 1896 railways in the coastal area started. The first train service from Khurda to Bhubaneswar started on 20 July 1896.

9.Who gave the title “Utkalmani” to Gopabandhu Das?

[A] Prafulla Chandra Roy

[B] Mahatma Gandhi

[C] Jawaharlal Nehru

[D] B G Tilak

Correct Answer: A [Prafulla Chandra Roy]

Notes:

Shri Prafulla Chandra Roy gave the title Utkalmani (The jewel of Odisha) to Gopabandhu das. Prafulla ch. Roy established Bengal Chemical in 1901.

10.When did the Salt satyagraha under the leadership of Gopabandhu Chaudhury reach Inchudi?

[A] 6th April

[B] 8th April

[C] 12th April

[D] 16th April

Correct Answer: C [12th April]

Notes:

Their journey started on 6th April 1930. They reached on 12th April 1930. There were a  number of 21 satyagrahis other than Gopabandhu Chaudhury and Harihar Das.

Utkal Divas Quizzes

11.Which among the following is/ are the natural lakes situated in Odisha?

a) Chilika

b) Kolleru

c) Tampara

d) Ansupa

Select the correct option from the codes given below

[A] a only

[B] a, c & d

[C] b only

[D] a & b

Correct Answer: B [a, c & d]

Notes:

Chilika, Ansupa, Samargarh, Tampara are some of the natural lakes of Odisha. Chilika is the largest brackish water lake in India.

12.The scale of soil acidity measures the concentration of which of the following?

[A] Hydrogen ion

[B] Oxygen ion

[C] Nitrogen ion

[D] Ammonia ion

Correct Answer: A [Hydrogen ion]

Notes:

It is a scale that measures the concentration of Hydrogen ions held by the soil particles. Acidic soil has a pH value of less than 7.2

13.Brown forest soil in Odisha found in which among the following districts?

1. Phulbani

2. Kandhamal

3. Rayagada

4. Ganjam

Select the correct option from the codes given below

[A] 2 & 4

[B] 3 only

[C] 1 & 2

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]

Notes:

Brown forest soil is found in the districts of Phulbani, Kandhamal, Rayagada and some parts of Ganjam and Nayagarh.

14.What is the name of the longest tributary of the Subarnarekha river?

[A] Dulang

[B] Kharkai

[C] Kanchi

[D] Raru

Correct Answer: B [Kharkai]

Notes:

Kharkai is the longest tributary of the Subarnarekha River. Kharkai dam is situated in Ichha, Odisha

15.Bhitarkanika Wildlife Sanctuary is situated in the delta of which river?

[A] Mahanadi

[B] Brahmani

[C] Rushikulya

[D] Sabarmati

Correct Answer: B [Brahmani]

Notes:

The Bhitarkanika Wildlife Sanctuary is located at the delta of the Brahmani river. Bhitarkanika is famous for Estuarine crocodiles.

Utkal Divas Questions with Answers PDF

16.Salandi and Matai are the important tributaries of which river?

[A] Baitarani

[B] Subarnarekha

[C] Mahanadi

[D] Rushikulya

Correct Answer: A [Baitarani]

Notes:

Salandi and Matai are the tributaries of the Baitarani river. The Baitarani River enters the Bay of Bengal after joining Brahmani.

17.Arrange the following rivers of Odisha in ascending order of their length.

1. Brahmani

2. Mahanadi

3. Subarnarekha

4. Baitarani

Choose the correct option from the codes given below

[A] 1, 2, 3, 4

[B] 4, 1, 2, 3

[C] 4, 3, 1, 2

[D] 1, 4, 3, 2

Correct Answer: C [4, 3, 1, 2]

Notes:

Mahanadi (900 km), Brahmani (799 km), Subarnarekha (474 km), Baitarani (360 km)

18.Mahanadi river flows through which among the following states?

1. Odisha

2. West Bengal

3. Chattisgarh

4. Andhra Pradesh

Choose the correct option from the codes given below

[A] 1 & 4

[B] 1, 2 & 4

[C] 1, 3 & 4

[D] 1 & 3

Correct Answer: D [1 & 3]

Notes:

Mahanadi river flows through Chhattisgarh (357 km) and Odisha (494 km).

19.Hundru falls is situated over which river?

[A] Subarnarekha

[B] Baitarani

[C] Rushikulya

[D] Brahmani

Correct Answer: A [Subarnarekha]

Notes:

Hundru falls is situated on the course of the Subarnarekha River. It is situated in Jharkhand.

20.Groundnut production is highest in which district of Odisha?

[A] Kalahandi

[B] Jajpur

[C] Cuttack

[D] Balasore

Correct Answer: C [Cuttack]

Notes:

Cuttack is highest in groundnut production.

Utkal Divas Questions and Answers PDF

21.When soil remains in its original position it is called?

[A] Indigenous

[B] In situ

[C] Ex situ

[D] None of the above

Correct Answer: B [In situ]

Notes:

“In situ” is a Latin word which means it exists in the original position.

22.Which state has the largest area affected by Soil erosion?

[A] Odisha

[B] Rajasthan

[C] Uttar Pradesh

[D] Andhra Pradesh

Correct Answer: B [Rajasthan ]

Notes:

The largest area affected by soil erosion is in Rajasthan.

23.Barehipani Waterfalls is situated on the course of which river?

[A] Mahanadi

[B] Gobari

[C] Budhabalanga

[D] Prachi

Correct Answer: C [Budhabalanga]

Notes:

Barehipani Waterfalls is situated on the course of the Budhabalanga river. Barehipani (1309 ft) is the highest waterfall in Odisha.

24.“Matsya Tirtha” is another name for which waterfalls?

[A] Badaghagara

[B] Hundru

[C] Duduma

[D] Bhimkund

Correct Answer: C [Duduma]

Notes:

Duduma waterfall (Machkund river) is also known as Matsya tirtha.

25.Which among the following is/ are Rabi crops of Odisha?

1. Wheat

2. Maize

3.Watermelon

4. Gram

Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 & 4

[B] 3 only

[C] 1, 3 & 4

[D] 2 & 4

Correct Answer: A [1 & 4]

Notes:

Timeline of Rabi season- Sowing time- November and harvesting time- April. Major Rabi crops of Odisha- Wheat, Gram, Oilseeds

Utkal Divas Questions and Answers

26.The Ramsar Convention was signed in which year?

[A] 1955

[B] 1961

[C] 1971

[D] 1998

Correct Answer: C [1971]

Notes:

The Ramsar convention was signed in 1971. Ramsar is a city in Iran.

27.Which site of Odisha is famous for its saltwater crocodiles and olive ridley sea turtles?

[A] Bhitarkanika Mangrove

[B] Ansupa lake

[C] Chilika lake

[D] None of the above

Correct Answer: A [Bhitarkanika Mangrove]

Notes:

Bhitarkanika Mangrove is famous for its saltwater crocodiles and olive ridley sea turtles. It is a Ramsar site in India.

28.What is the rank of Odisha in terms of per-capita dependence on forest for Bamboo?

[A] 5th

[B] 8th

[C] 10th

[D] 15th

Correct Answer: C [10th]

Notes:

Odisha ranks 10th in terms of per-capita dependence on forest for Bamboo (0.010 tonnes)

29.Bhitarkanika Mangrove is situated in the deltas of which river pairs?

[A] Brahmani and Mahanadi

[B] Baitarani and Rushikulya

[C] Brahmani and Baitarani

[D] None of the above

Correct Answer: C [Brahmani and Baitarani]

Notes:

Bhitarkanika Mangrove is situated in the deltas of Brahmani and Baitarani. It covers an area of 650 sq km.

30.Iron ore was first discovered in which district of Odisha?

[A] Kalahand

[B] Koraput

[C] Jharsuguda

[D] Mayurbhanj

Correct Answer: D [Mayurbhanj]

Notes:

Iron ore was first discovered in the Mayurbhanj district of Odisha by PN Bose in 1994

Leave a Comment

%d bloggers like this: